NASA încearcă să intre în istorie prin apropierea la cea mai mică distanță de Soare realizată vreodată, prin intermediul unei sonde.
Potrivit BBC, sonda Parker Solar Probe pătrunde în atmosfera exterioară a Soarelui, suportând temperaturi brutale și radiații extreme.
În timpul acestui survol, sonda este în afara comunicației timp de câteva zile, iar oamenii de știință așteaptă un semnal, care ar trebui să vină pe 27 decembrie, pentru a vedea dacă a supraviețuit misiunii.
Cercetătorii speră că sonda va ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează Soarele. Dr. Nicola Fox, șefa departamentului de știință de la NASA, a declarat pentru BBC News că „de secole, oamenii au studiat Soarele, dar nu experimentezi atmosfera unui loc până când nu îl vizitezi efectiv. Și astfel, nu putem experimenta cu adevărat atmosfera stelei noastre decât dacă zburăm prin ea”. Parker Solar Probe a fost lansată în 2018, având ca destinație centrul sistemului nostru solar.
Până acum, sonda a trecut de 21 de ori pe lângă Soare, apropiindu-se tot mai mult, însă vizita din Ajunul Crăciunului stabilește un record.
„În vizită” la Soare
La cea mai apropiată distanță, sonda este la 6,2 milioane de kilometri de suprafața Soarelui. Acest lucru poate să nu pară foarte aproape, dar Nicola Fox de la NASA pune lucrurile în perspectivă: „Noi suntem la 93 de milioane de mile (150.000.000 de km) de Soare, deci dacă aș pune Soarele și Pământul la un metru distanță, Parker Solar Probe este la doar patru centimetri de Soare – deci este foarte aproape”.
Sonda trebuie să suporte temperaturi de 1.400°C și radiații care ar putea distruge echipamentele electronice de la bord. Este protejată de un scut din material compozit de carbon de 11,5 cm grosime, dar tactica sondei este să intre și să iasă rapid.
De fapt, se va deplasa mai repede decât orice obiect construit de om, atingând o viteză de 430.000 mph – echivalentul unui zbor de la Londra la New York în mai puțin de 30 de secunde. Oamenii de știință speră că, pe măsură ce sonda traversează atmosfera exterioară a Soarelui – coroana – va rezolva un mister de lungă durată. „Coroana este incredibil de fierbinte și nu avem nicio idee de ce,” explică Dr. Jenifer Millard, astronom la Fifth Star Labs din Țara Galilor.
NASA se confruntă cu o așteptare tensionată în perioada Crăciunului
Astfel, aflăm că această atmosferă exterioară subțire care se poate vedea în timpul eclipselor solare, ajunge la milioane de grade – și este mai departe de Soare. Deci, cum se încălzește această atmosferă?…Misiunea ar trebui să ajute și la o mai bună înțelegere a vântului solar – fluxul constant de particule încărcate care erupe din coroană.
Când aceste particule interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, cerul se luminează cu aurore spectaculoase.
Dar acest fenomen, numit „vreme spațială”, poate cauza și probleme, cum ar fi căderea rețelelor electrice, a sistemelor electronice și de comunicații. „Înțelegerea Soarelui, a activității sale, a vremii spațiale, a vântului solar, este extrem de importantă pentru viețile noastre de zi cu zi pe Pământ,” spune Dr. Millard.
Oamenii de știință NASA se confruntă cu o așteptare tensionată în perioada Crăciunului, în timp ce sonda este în afara contactului cu Pământul. Nicola Fox spune că, imediat ce un semnal va fi trimis înapoi acasă, echipa îi va trimite un mesaj cu o inimă verde pentru a-i confirma că sonda este în regulă.