Tinerii cu vârste sub 30 de ani probabil că nu știu ce este un pager, dispozitivul care a explodat în Liban, cauzând mii de morți și răniți, însă în anii ’90 era foarte popular. Când telefoanele mobile nu existau, se foloseau pagerele pentru comunicare. În zilele noastre nu se mai folosesc la scară largă.
Ce este un pager, obiectul folosit pentru comunicare în Liban
Mai multe persoane au murit și aproape 3.000 de oameni au fost răniţi marți, 17 septembrie, după ce le-au explodat pagerele prin intermediul cărora comunicau. Membrii „Rezistenţei”, în special luptătorii din Hezbollah, miliţia şiită libaneză, folosesc aceste dispozitive pentru a evita reţelele telefonice pe care se pare că Israel le controlează.
La scară largă, însă, nimeni nu mai folosește pager pentru că există telefoane mobile de la cele mai mici la cele mai mari prețuri, pentru buzunarele tuturor. Deoarece nu are GPS sau Bluetooth, pagerul se adresează persoanelor care preferă să rămână „sub radar”, fără posibilitatea de urmărire a locației.
Până în anul 1980 erau 3,2 milioane de utilizatori de pagere în întreaga lume. În acele vremuri, pagerele aveau o arie limitată, iar majoritatea erau folosite în situaţii de urgență, spre exemplu când personalul medical comunica în interiorul unui spital.
Un pager, sau beeper, este un receptor radio de mici dimensiuni, alimentat cu baterii, care declanșează o alertă, sonoră sau prin vibrații, atunci când primește semnalul corespunzător. Acesta poate afișa fie un mesaj numeric, cum ar fi un număr de telefon, fie un mesaj text dacă este un pager alfanumeric – de exemplu, „Sună acasă”, amintește Libertatea.
Pagerul este un aparat de telecomunicații fără fir (wireless) care primește și afișează mesaje numerice sau text. Aparatul funcționează pe baza frecvențelor radio și permite utilizatorului să primească mesaje transmise pe o anumită frecvență într-o rețea specială de stații radio.
Când a fost inventat pagerul și unde
În anul 1921, primul sistem asemănător pagerului a fost utilizat de Departamentul de Poliție din Detroit. Totuși, nu a fost folosit decât până în anul 1949 când a fost patentat primul telefon pager. Inventatorul acestui dispozitiv era Alfred J. Gross, iar pagerele sale au fost folosite pentru prima dată în Spitalul Evreiesc din New York.
Unul dintre primele servicii de pagere practice a fost lansat în anul 1950 pentru medicii din zona New York-ului. Aceștia plăteau 12 dolari pe lună pentru servicii și purtau la ei un pager de 200 grame care putea primi mesaje telefonice pe o arie de 40 km numai de la un singur turn de transmitere. Sistemul a fost produs de Reevesound Company și operat de către Telanswerphone, potrivit Agerpres.
Denumirea ”pager” a fost folosită pentru prima dată în 1959 când Motorola a realizat un produs personal de radio-comunicație. Pagerul Motorola era un receptor mic ce trimitea un mesaj radio individual celor care purtau un astfel de dispozitiv.
În anul 1960 John Francis Mitchell a combinat elementele unui walkie-talkie Motorola cu tehnologia radio de la automobile și a creat primul pager cu tranzistor. De atunci tehnologia pagerului a continuat sa avanseze, iar adopția pagerului a continuat să se extindă până la începutul anilor ’90.
Primul pager pentru consumatori de succes a fost Pageboy I introdus pentru prima dată în anul 1974 de cei de la Motorola. Nu avea niciun ecran și nu putea stoca mesaje, totuși, era portabil și anunța purtătorul că un mesaj a fost trimis.
Când poate lua locul un pager telefonului mobil
În cazul unui cutremur mare sau a altui dezastru natural sau în cazul vreunui atac cibernetic ce dezactivează infrastructură crucială, pagerele probabil că ar putea funcționa pentru a transmite ambulanțelor sau mașinilor de pompieri încotro să se îndrepte.
Doar câteva antene ar oferi acoperire pe suprafețe mari. Dispozitivele sunt simple, autonomia lor este mare, pot folosi baterii AA clasice. În anumite situații, sunt deci o soluție low-tech și ieftină pentru a transmite instrucțiuni simple unor oameni.
Cum poate exploda un pager
Inițial s-a crezut că poate a explodat bateria din interiorul pagerelor, poate după ce israelienii au hăcuit rețeaua și au trimis vreun update către pagere care a forțat noi tensiuni pe acele baterii, făcându-le să explodeze.
“Nu cred că așa ceva este posibil. În primul rând, respectivele dispozitive nu cred că fac genul acesta de update-uri OTA de firmware. Apoi, chiar dacă un astfel de hack ar fi posibil, bateriile n-ar fi explodat brusc, ci întâi s-ar fi supraîncălzit și cu siguranță multe persoane le-ar fi scos din buzunar.
Mai important, bateriile LiIon nu explodează așa violent. Litiul ia foc în contact cu aerul, dar arde cu flacără (și greu de stins cu apă), nu explodează violent decât dacă este în vreo incintă unde presiunea poate crește până la o ruptură explozivă. Nu e cazul aici.
Nu, toate indiciile duc spre următorul șir de evenimente:
- Hezbollah a decis să cumpere o cantitate mare de pagere pentru oamenii săi.
- Serviciile secrete israeliene fie au interceptat transportul de pagere și le-au modificat instalând câteva grame de explozibil în fiecare dintre ele sau, poate mai probabil, chiar serviciile israeliene au fost vânzătorii de pagere sub acoperire.
- Pagerele au fost modificate pentru a fi detonate la primirea unui anumit mesaj, ceea ce s-a și întâmplat”, scrie bloggerul Radu Dumitru pe nwradu.ro.
Citeste si: Diana Dumitrescu s-a făcut penticostală și viața ei s-a schimbat complet: “Sunt alt om”
Citeste si: Eugenia Șerban trăiește în teroare din cauza fiului ei dependent de droguri
Citește și: Lidia Buble a rămas fără permis de conducere. Care este motivul