Progresul tehnologic a ajuns deja într-o zonă în care nu mai are limite şi e un drum cu sens unic. Astăzi, într-un iphone ai mai multă tehnologie decât a avut NASA atunci când a ajuns cu primul om pe Lună. Aceasta este părerea ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.
„Gândiţi-vă exponenţial ce înseamnă 10 ani, modul în care astăzi capacitatea de calcul de procesare creşte din doi în doi ani: în 10 ani, în 20, în 40 de ani. În acelaşi timp, scăzând şi costurile, înseamnă automat o accesibilitate pentru tot mai mulţi oameni şi companii”, a susţinut ministrul în cadrul evenimentului cu tema “Digitalizare şi bune practici în e-guvernare”, organizat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
El a făcut referire și la tehnologia Quantum, spunând că naţiunea care o va pune în funcţiune va fi cea care va domina lumea.
Cine investește în Quantum
„Vorbim de tehnologii Quantum şi avem pregătit draftul pentru a-l pune dezbatere publică pentru a ne profila şi noi, ca şi ţară, în direcţia asta. De exemplu, pe toate estimările Quantumului, care există astăzi undeva prin State – Germania investeşte foarte mult şi ea în tehnologia asta – ceea ce face astăzi cel mai puternic şi actualizat supercomputer din lume undeva în 10.000 de zile, un computer Quantum poate să facă în 4 minute.
E un salt atât de uriaş de la tot ce ştim noi despre modul în care era lumea la ce proiectăm în viitor, încât adevărata provocare, din punctul meu de vedere, va fi ca noi, oamenii, să fim pregătiţi, să ştim să proiectăm maşinile într-un mod în care să lucreze pentru noi în continuare. Ţara, naţiunea care va descoperi şi va pune în funcţiune tehnologia cuantum, din punctul meu de vedere, va fi cea care va domina lumea”, a evidențiat ministrul.
Dincolo de paradigma siguranţei şi defence-ului
Nu în ultimul rând, Bogdan Ivan a vorbit despre faptul că trebuie să ne gândim la ce înseamnă capacitatea aceasta de procesare: de la comunicaţii la finanţe, la transporturi, la comunicaţii intelligence ş.a.m.d.
„Trăim într-o lume care se schimbă foarte tare şi, din punctul ăsta de vedere, dincolo de paradigma siguranţei şi defence-ului, care e un element important pe zona globală, dincolo de jucătorii mari pe piaţa economică, cred că a treia paradigmă importantă şi care va defini viitorul următorilor 10 – 20 – 30 de ani va fi cea dată de tehnologie”, a mai spus ministrul.