Ce este sosul de pește fermentat de la Asia Express 2025, popular în Vietnam. În ediția din 6 octombrie, concurenții de la Asia Express au luat contact cu un preparat tradițional vietnamez care le-a întors stomacul pe dos.
Ce este sosul de pește fermentat de la Asia Express 2025
Nuoc-mâm (sau Nước Mắm) este denumirea vietnameză a sosului de pește, un condiment fundamental și esențial în bucătăriile din Asia de Sud-Est, în special cea vietnameză, thailandeză (unde este cunoscut ca Nam Pla), cambodgiană (ca Teuk Trey) și laoțiană.
Mirosul sosului de pește fermentat i-a scârbit pe concurenții de la Asia Express 2025, însă nu au avut de ales și au fost nevoiți să ia contact din plin cu Nuoc-mâm.
Sosul de pește Nuoc-mâm se obține prin fermentarea peștelui (cel mai adesea anșoa) cu sare, rezultând un lichid aromat, brun-roșcat, cu gust sărat și complex, utilizat ca un condiment de bază pentru a adăuga savoare preparatelor. Amestecul este așezat în butoaie mari de lemn (sau rezervoare din beton) și lăsat să fermenteze timp de câteva luni, chiar și un an.



Sosul de pește fermentat, bogat în proteine
Pe parcursul fermentației, enzimele din pește descompun proteinele, eliberând un lichid. Prima extragere, numită “prima presă”, este cea mai pură și de cea mai înaltă calitate. În Vietnam, unele regiuni, precum insula Phú Quốc și Phan Thiết, sunt celebre pentru producția lor de Nuoc-mâm, având o “denumire de origine controlată” similară vinurilor europene.
Sosul care a fermentat timp de o lună este încă destul de limpede și prea sărat, deoarece proteinele din pește nu s-au descompus încă suficient. Sosul de trei luni este puțin mai închis la culoare și mai puțin sărat, dar încă nu este gata. Sosul de un an are o culoare chihlimbarie, este destul de vâscos și are un gust dulceag la final, caracteristici ideale pentru sosul de pește.
Cum se mănâncă sosul de pește fermentat Nuoc-mâm
Sosul de pește este adăugat direct în timpul preparării mâncărurilor, funcționând ca un amplificator de gust. O cantitate mică este suficientă pentru a aduce o notă de profunzime sărată și cărnoasă în marinade pentru carne și pește la grătar, supe și ciorbe (precum Phở sau Bún Bò Huế), preparate prăjite (Stir-fry) și tocănițe.
Cea mai cunoscută formă a sa este sub denumirea de Nước Chấm (literal, “sos de înmuiere”). Acesta nu este sosul de pește pur, ci o variantă diluată și echilibrată, transformată dintr-un condiment intens într-un sos de masă: Nuoc-mâm pur este amestecat cu apă, zahăr, suc proaspăt de lămâie (sau oțet de orez), usturoi tocat și ardei iute tocat (chili).
Citeste si: Dan Alexa povestește cum a prins-o pe soție că îl înșală cu Alex Bodi: “Minciunile, perversitatea…”
Rezultatul este un echilibru perfect de sărat, dulce, acru și iute. Nước Chấm este servit alături de aproape orice: Rulouri de primăvară (Nem), tăiței cu carne la grătar (Bún Thịt Nướng), clătite crocante (Bánh Xèo) sau orez.
„Sosul de pește este coloana vertebrală a bucătăriei vietnameze”, a declarat Chuong Pham, fondatorul și CEO-ul Red Boat Fish Sauce. „Insula noastră este cunoscută pentru producerea celui mai bun sos de pește din lume.”
Citeste si: Ce este balut, oul mâncat de concurenții de la Asia Express 2025