Ce este bigorexia și cum se manifestă această afecțiune care îi afectează în mod special pe bărbații zilelor noastre. Ei bine, bigorexia este un termen simplu, care denumește, de fapt, dismorfia musculară – una dintre subcategoriile tulburării dismorfice corporale.
Ce este bigorexia
Bigorexia nervoasă este o tulburare dismorfică a corpului caracterizată prin dorința indivizilor de a avea mai puțină masă de grăsime și obsesia creșterii masei musculare în acest context, potrivit International Journal of Clinical Practice, publicat în National Library of Medicine.
Personele care au bigorexie se percep adesea ca având dimensiuni mai reduse sau o masă musculară mai mică decât în realitate, chiar dacă au mușchii suficient de dezvoltați. În general, poate afecta oamenii, indiferent de gen, dar cel mai frecvent se întâlnește în cazul bărbaților.
Cum se manifestă bigorexia
În cazul persoanelor care suferă de bigorexie, un individ are o convingere nerealistă și foarte limitată că o parte a corpului său prezintă un aspect anormal grav. Practic, are o imagine de sine distorsionată și o preocupare în jurul ideii că s-ar putea să nu aibă o masă musculară suficient de dezvoltată.
O bună parte dintre persoanele cu bigorexie pot avea tendința de a adopta obiceiuri dăunătoare, cum ar fi: ridicarea în exces a greutăților, administrarea unor steroizi sau suplimente nereglementate sau adoptarea unor diete extreme.
Aceștia decid să urmeze aceste măsuri în încercarea de a-și crește masa musculară, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății fizice și psihice.
Conform unui studiu din 2019, aproximativ 22% dintre băieții adolescenți au manifestat comportamente alimentare dezordonate orientate spre dezvoltarea musculară, inclusiv utilizarea de suplimente și modificări ale comportamentului alimentar. În ceea ce privește populația generală, estimările variază.

Care sunt cauzele bigorexiei
Bigorexia poate avea la bază atât factori genetici, cât și factori psihologici. Printre factorii psihologici care ar putea crește riscul unei persoane de a dezvolta bigorexie se pot regăsi: anxietatea, depresia, tendințele obsesiv-compulsive, perfecționismul, stima de sine scăzută și experiențele negative de la începutul vieții, cum ar fi hărțuirea sau alte evenimente traumatizante, citează a1.ro.
Bigorexia afectează predominant bărbații și poate duce la comportamente nesănătoase, cum ar fi antrenamente excesive, diete restrictive și utilizarea de suplimente sau steroizi anabolizanți.
Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța a estimat că aproximativ 4% dintre francezi sunt afectați de bigorexie, această dependență afectând în principal bărbații. Este important de menționat că datele specifice privind prevalența bigorexiei sunt limitate, iar această tulburare este adesea subdiagnosticată.
Citește și: Biohacking – „sport extrem” pentru tinerețe fără bătrânețe?
Citeste si: Mâncare sănătoasă: Ce este dieta Atlantic