Știați că există o filosofie a colajului? De fapt, arta colajului reprezintă mai mult decât „petice creative”, e într-adevăr o filosofie care a pătruns și în România. Grație artiștilor care o promovează prin intermediul unor evenimente reprezentative.
O tehnică comună practicată de decoratori, agenții de publicitate și pasionați deopotrivă, colajul a răsturnat lumea artelor plastice, atunci când cubiștii Georges Braque și Pablo Picasso încorporau bucăți de ziar și tapet tipărit în picturile lor. Astfel au subminat definițiile tradiționale a ceea ce este arta importantă. Combinând pictura, obiectele din lumea reală, imaginile și lucrurile efemere într-o singură lucrare, colajul pune în discuție direct tendința de a separa arta plastică de obiectele de zi cu zi, delimitările dintre așa-numita cultură înaltă și joasă și statutul artistului.
Adoptat de artiștii lumii, duiipă ce Braque și Picasso au făcut pasul, colajul a devenit o tehnică dominantă în mișcările dada, suprarealist, pop art și neo-dada, fiecare folosind tehnica pentru a explora diferite subiecte. Deoarece colajul încorporează adesea imagini produse în masă, practica este adesea inseparabilă de contextul său istoric și politic, făcându-l un mod de comentariu social puternic.
Artiștii contemporani continuă să exploreze bogăția colajului în eforturile lor de a pune în discuție presupunerile, părtinirile și crizele politice presante, potrivit The Art Story.

Arta colajului nu se bucură de atenția meritată la noi
Este și cazul a ceea ce se va întâmpla în România, mai precis la București, în perioada 25-27 octombrie, când vă puteți bucura de arta colajului la Collage Festival, care se va desfășura la cunoscutul Green Hours, sub titlul „Playing with reality”.
La festival s-au înscris, după cum aflăm de la organizatori, peste 90 de artiști care „îmbrățișează” arta colajului, semn că este un fenomen artistic în creștere în România. Dar interesant este faptul că, deși România are numeroși artiști care practică arta colajului, genul artistic nu se bucură de atenția meritată. De aceea festivalul își propune să schimbe percepția.
Festivalul a pregătit o serie variată de activități: evenimente de pictură live, spectacole de dans contemporan, proiecții de film, DJ seturi, concerte și multe altele, după cum a evidențiat Cristiana Bucureci, inițiatoarea acestui festival.
Organizat de Creionetica, în parteneriat cu Celula de Artă, Să fiți cuminți și Asociația Green Hours, festivalul își propune să pună în lumină această formă de artă versatilă, aducând-o mai aproape de publicul larg. Daniel Loagăr, fondatorul Celulei de Artă și al atelierului Wood be nice, este curatorul principal al expoziției, aducându-și contribuția vastă la selecția și prezentarea lucrărilor.
Cum vă puteți bucura de arta colajului – Programul festivalului
Collage Festival debutează vineri, 25 octombrie, la ora 18:30, cu un performance semnat de Oana Iordăchescu – artistă cunoscută pentru implicarea sa în proiecte artistice interdisciplinare. La 19:30 va avea loc vernisajul oficial al expoziției „Playing with Reality”, iar seara va continua cu un concert susținut de Tony Baboon la ora 20:30, un artist renumit pentru mixul său de reggae, rap, jazz și afrobeats. Atmosfera va fi întreținută de Dilimanjaro, urmat de un after-party la Green Hours, unde la butoane va fi DJ Ioan Straton.
Sâmbătă, 26 octombrie, evenimentele încep la ora 16:00 cu o discuție deschisă moderată de artistul Andrei Stan și Conf. Univ. Dr. Sebastian Grama, care vor explora tema „Filozofia colajului”. De la 18:30, spectacolul „Jurnal de singurătate”, regizat de Andrei Stan și jucat de Laurențiu Stan, va oferi o reflecție emoționantă asupra temelor universale precum singurătatea și identitatea. Seara va continua cu proiecții de film la ora 19:30 și concerte susținute de trupe precum The Mo Chits și Truthday.
Duminică, 27 octombrie, ziua finală a festivalului va începe cu o discuție despre„Istoria colajului în artă” susținută de Cornel Moraru și Andrei Stan. Evenimentul central al zilei este spectacolul de dans contemporan „Luați de VAL…s”, o producție a Centrului Național al Dansului București, care explorează legătura dintre arhitectura Casei Kerim și valurile Mării Negre. Seara se va încheia cu proiecții de film și un concert acustic oferit de Acoustic Lovers, un duo ce aduce un suflu proaspăt de samba și energie vibrantă.
Recomandare: există ateliere în cadrul evenimentului unde vizitatorii pot să se joace și să creeze propriul colaj.
Collage Festival la Casa din Parfumului 19
Mă voi axa puțin pe evenimentul central al zilei de duminică, 27 octombrie. Spectacolul menționat este realizat în Casa Kerim (a cărei poveste probabil ați citit-o pe oficiuldestiri.ro sau dacă nu, o citiți acum) și inspirat de arhitectura și istoria acesteia. Doar câteva indicii.
Silvia Kerim este jurnalista și scriitoarea care a marcat memoria culturală a Sectorului 3. „Parfumeria” este numele pe care Silvia Kerim și Mircea Veroiu l-au dat casei lor, care datează din 1847 și se află pe strada Parfumului nr. 19. În una dintre cele mai apreciate scrieri ale autoarei – cartea Vedere din Parfumerie – Silvia Kerim creează o hartă a memoriei culturale a unei întregi comunități care, parțial, s-a dezintegrat ca urmare a demolărilor abuzive comandate de regimul comunist și vorbește despre istoria caselor și a familiilor din Cartierul Evreiesc. Casa de pe strada Parfumului 19 – în care Silvia Kerim a locuit și a creat – este unul dintre locurile cu cea mai mare încărcătură culturală din Cartier, reușind să se salveze aproape miraculos de la soarta dispariției prin demolare, fiind alintată „Parfumeria”.
Pe lângă casa din Parfumului 19 procesul de creație a fost susținut pe perioada verii de lucrul propriu-zis cu valurile de la Marea Neagră, în timpul sesiunilor îndelungate de surf, transformând gestul de a fi „luat de val” în practică artistică. Atmosfera văratică din 27 octombrie va fi întreținută pe terasă de cei de la 7th Sense, o trupă care clădește jazz proaspăt și imprevizibil pe fundații solide de groove, condusă de bassista Laura Benedek. La mansardă, Film Colorat continuă seria de proiecții începând la ora 20:30. Începând la ora 21:00, cea de-a doua ediție a Collage Festival va fi închisă de concertul acustic menționat. Un final plin de energie, pentru un festival altfel.
Citiți și: Salon de Papier – primul spațiu din România cu artă contemporană pe hârtie