Producătorii agricoli care construiesc spații protejate – sere și solarii, de minim 1.200 de metru pătrați vor primi un ajutor de stat în valoare de până la 200.000 de euro.
Sprijinul este prevăzut într-o inițiativă legislativă depusă în Parlament iar programul va putea fi implementat numai după ce proiectul de lege va fi aprobat de legislativ, promulgat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial.
Programul Prima Seră este la acest moment în stadiu de proiect legislativ inițiat în Parlament. Documentul conține condițiile obligatorii pe care micii fermieri ar urma să le respecte pentru a accesa ajutorul de stat, dacă inițiativa va deveni lege.
Astfel, schema se va acorda solicitanților care îndeplinesc cumulativ anumite condiții.
Care sunt condițiile
a) să fie persoane juridice, persoane fizică înscrise în registrul agricol și înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008. aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016. cu modificările și completările ulterioare, cooperativă agricolă înființată, organizată și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004. cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, grup/organizație de producători, după caz;
d) să aducă documente justificative prin care să se facă dovada că sera este nou înființată, anunță Agrointel.
Prin definiția dată în proiectul depus la Senat, sera este o construcție special amenajată cu acoperiș și cu pereți din sticlă sau din material plastic pentru adăpostirea și cultivarea plantelor care nu suportă frigul.
Ajutorul de stat se va acorda o singură dată per beneficiar pentru serele nou înființate pe o suprafață de minimum 1200 mp.
Ce mai prevede Prima Seră
Proiectul de lege privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producatorii agricoli de legume si fructe prin Programul „prima seră” mai prevede că valoarea ajutorului de stat va reprezenta 80% din valoarea investitiei și se va acorda o singură dată.
Dar nu poate depăși 200.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Nationale a României, în cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificările și completările ulterioare.
Respectiv 200.000 de euro, echivalentui în lei la cursul Băncii Nationale a României, în cazul cooperativelor agricole înființate, organizate și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004. Cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și grupurilor/organizațiilor de producători.