Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a finalizat și trimis pentru aprobare recent, ordinul care reglementează cum funcționează Gospodăria Țărănească în România.
„ANSVSA își continuă eforturile de simplificare a legislației pentru unitățile de capacitate mică, având ca scop sprijinirea producției locale și promovarea dezvoltării comunităților rurale din România”, se arată într-un comunicat al instituției.
De asemenea, instituția reafirmă angajamentul său de a garanta alimente sigure pentru consumatori, respectând toate normele de siguranță alimentară. „Prin promovarea produselor locale, dorim să încurajăm un sistem alimentar mai sănătos și echitabil, care să susțină atât micii producători români, cât și consumatorii”, mai precizează instituția.
„Simplificarea legislației este o prioritate esențială pentru mine, iar dezvoltarea comunităților locale este crucială pentru construirea unei economii rurale durabile și reziliente. Această inițiativă semnificativă va transforma potențialul agriculturii românești în realitate, oferind alimente de calitate și oportunități de dezvoltare pentru comunitățile locale”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
Gospodăria Țărănească e obiectul unei legislații speciale
Gospodăria țărănească este cea mai veche și cea mai nouă formă de organizare din agricultura românească. Înregistrarea, funcționarea și beneficiile fiscale pentru Gospodăria Țărănească – GȚ – fac obiectul unei legislații speciale, actualizată în 2022, după cum notează agrointel.ro.
Potrivit sursei, o lege adoptată de Parlament în 2021 face posibilă recunoașterea gospodăriei țărănești și cu forme legale.
Legea Gospodăriei Țărănești este integrată în Legea cooperativelor ca o completare la aceasta. Legea care reglementează explicit gospodăria țărănească este Legea nr. 6/2022 pentru modificarea art. 3 alin. (3) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004. Actul normativ a intrat în vigoare pe 10 ianuarie după ce a fost publicat în Monitorul Oficial pe 7 ianuarie și permite ca gospodăria țărănească să poată deveni membru cooperator asociat în cooperativele agricole.
O gospodărie țărănească multifuncțională – o binecuvântare
Nu în ultimul rând, potrivit sursei, definiția gospodăriei țărănești poate fi dată prin Legea cooperației agricole. Gospodăria ţărănească este o exploataţie agricolă mixtă de culturi şi creşterea animalelor și poate face parte dintr-o Cooperativă Agricolă.
„Consider că, în România o gospodărie țărănească multifuncțională ar putea fi o binecuvântare, o cale pentru asigurarea unei diversități și a unei minime bogații pentru satul românesc. Prin rolul multifuncțional ce îi poate fi atribuit, gospodăria țărănească poate asigura o suveranitate alimentară, datorită diversității de rasă, specii, soiuri, pentru populații locale și regionale.