Christmas at the Palace este cel mai important târg de sărbători organizat într-un spaţiu muzeal din Europa, iar acest lucru se întâmplă în România.
Curţile Palatului Brukenthal sunt decorate pentru a încânta vizitatorii, acesta fiind locul unde se desfășoară Christmas at the Palac. O oază de relaxare unde sibienii şi turiştii se pot bucura de cele mai gustoase preparate de street food, cel mai bun vin fiert, cadouri unicat alese pe sprânceană şi, mai ales, muzică şi atmosferă. „Christmas at the Palace este un eveniment foarte apreciat de sibieni şi de turişti. Dacă ne gândim că anul trecut peste 150.000 de vizitatori ne-au vizitat înseamnă că am făcut treabă bună. Este un proiect organizat împreună cu Focus Events, şi vreau să îi mulţumesc lui Sebastian Marcovici, şi de anul acesta este co-finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, şi îi mulţumesc de asemenea doamnei primar Astrid Cora Fodor.
De câţiva ani am încercat să subliniez că Muzeul Naţional Brukenthal, o instituţie important din Sibiu, serveşte comunitatea. Suntem ai comunităţii, ne desfăşurăm activitatea în comunitatea sibian”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, potrivit radioromania.ro.
„Chiar dacă suntem o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, singura instituţie de acest fel din judeţ, Muzeul Naţional Brukenthal trebuie să devină o instituţie asimilată tot mai mult de comunitatea sibiană. Christmas at the Palace este de asemenea un eveniment pentru public extraordinar. Un eveniment de marketing şi divertisment care ne clasează pe primul loc în Europa”, a adăugat managerul.
Christmas at the Palace – programe variate
Proiectul Christmas at the Palace din acest an a adus şi un proiect apreciat de sibieni şi de turişti – Cina Comunităţii, un concept inovator şi emoţionant care a adus oamenii împreună în jurul unei mese gigantice.
Astfel, până la finele anului 2024, unele dintre cele mai frumoase curţi interioare din oraş vor găzdui câteva căsuţe cu produse speciale, zonă de food unde vizitatorii vor regăsi cele mai apreciate branduri sibiene şi o căsuţă de unde se vor putea achiziţiona diferite produse de brand Brukenthal realizate pentru acest sezon, o zonă de foto şi selfie, o decoraţie de peste şase metri înălţime amplasată în mijlocul curţii, luminiţe şi lasere, dar şi o scenă pe care în zilele de weekend vor urca ANTENNA, Abasc, JazzyBIT, LOWELT, FunkyDrop, SOCERON, Cipi Hampu, Los Vagabondos, Roberto, Mikhy, Szabo, Iustin Borbely.
Ediţia din acest an aduce şi o nouă decoraţie stradală în Sibiu. Strada Xenopol prinde viaţă într-un mod spectaculos în această iarnă, printr-o instalaţie artistică intitulată „Community Lights”. Instalaţia oferă un prilej de divertisment cultural, prin programe variate de evenimente asociate: spectacole muzicale, momente artistice şi sesiuni de povestiri comunitare. Instalaţia de lumini va fi donată Primăriei Municipiului Sibiu de către Asociaţia Focus Sibiu şi va rămâne un element emblematic pentru oraş.
Christmas at The Palace într-un loc unic
Parcul palatului este unic în România, cu stilul său baroc și amenajat cu terase care coboară spre Valea Oltului; ambianța unică a curții palatului diferă în funcție de locul în care vă aflați sau de unde priviți.
Grădina în stil francez, olandez sau englez are un farmec propriu; grădinile franceze se caracterizează prin forme specifice și fântâni arteziene, statui de piatră și o portocalie (unde cultivau migdali, pepeni, ananas și nucșoară), grădinile olandeze vă întâmpină cu flori multicolore din primăvară până toamnă, mirodenii și legume, în timp ce cele Grădinile englezești sunt presărate cu poteci șerpuitoare și copaci bătrâni.
În structura grădinii palatului a fost integrată și o fermă cu animale, legume și pomi fructiferi, scopul acesteia fiind acela de a revânzarea produselor și de a asigura aprovizionarea cu hrana palatului; boii albi care pășteau pe pajiștile din Avrig erau cunoscuți în larg și chiar erau vânduți la Napoli.
Ce nu știați despre Palatul Brukenthal
Palatul Brukenthal este primul muzeu deschis publicului pe teritoriul României de astăzi şi cel mai mare muzeu din sud-estul Europei. Construită în stilul barocului târziu, clădirea Brukenthal aduce atmosfera distinsă a palatelor vieneze în inima Sibiului. Nucleul colecţiilor valoroase găzduite aici l-a constituit pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, personalitate fascinantă a vremii.
Aici pot fi admirate câteva dintre marile capodopere ale Europei, precum „Omul cu tichia albastră” a lui Jan van Eyck, alături de tablourile lui Hans Memling, Tiziano Vecellio Da Cadore, Peter Bruegel cel Tânăr şi Peter Bruegel cel Bătrân, potrivit povestisasesti.com.
Baronul Samuel von Brukenthal (26 iulie 1721- 9 aprilie 1803) a construit în 1779 la Sibiu palatul care astăzi îi poartă numele, în stilul barocului târziu, după model vienez. Brukenthal a promovat la Sibiu arta, bunele moravuri și o educație de tip iluminist. Primele exponate ale muzeului au fost opere de artă, cabinetul de stampe, biblioteca şi colecţia de numismatică a baronului. De la deschiderea oficială în 1817, muzeul şi-a îmbogăţit colecţiile prin donaţii şi achiziţii, ajungând la impresionantele galerii de astăzi.
Clădirea palatului este în formă de U
Samuel von Brukenthal a fost o personalitate politică foarte importantă și influentă în Transilvania în trecut. A fost guvernator al Transilvaniei timp de 13 ani – care pe atunci era un principat aparținând Imperiului Habsburgic sub Maria Tereza (funcția de guvernator era cea mai importantă funcție la acea vreme). Timpul petrecut de guvernator studiind la Viena l-a influențat foarte mult și a explicat gustul său deosebit de bun și pasiunea puternică pentru artă și valoare, deoarece era un colecționar de picturi, cărți, monede și manuscrise vechi.
Clădirea palatului este în formă de U, cu o clădire centrală și două aripi laterale. Această clădire a expus 212 picturi și 129 de gravuri, lucrări care făceau parte din colecția baronului Brukenthal și care pot fi găsite astăzi la Muzeul Brukenthal. În timp, clădirea s-a degradat substanțial, fiind transmisă de la un proprietar la altul, care nu a întreținut-o. Mai mult, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea palatului a fost folosită ca spital militar. După război, a servit ca spital pentru tratarea bolilor pulmonare, până în 2005, când a fost retrocedată Fundației Samuel von Brukenthal.
Christmas at The Palace în RomâniaCitiți și: Premieră la Muzeul Naţional Brukenthal: Ce înseamnă un samurai