Jurnaliștii ruși de la Pravda au vorbit recent despre ce condiții pune Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina. Într-un material intitulat “Moscova anunță pentru prima oară capitularea Ucrainei, că urmare a Operațiunii Militare Speciale”, publicația rusă transmite publicului câteva dintre cerințele pe care le are Kremlinul pentru asigurarea păcii în Ucraina.
“Rusia se pregătește să accepte capitularea Ucrainei. I s-a spus și Occidentului să se pregătească. Pentru prima dată, conducerea rusă și-a formulat o poziție oficială, privind capitularea necondiționată a Ucrainei”, scriu jurnaliștii de la Pravda, potrivit Spotmedia.
Publicația de la Moscova aduce imediat în discuție și o declarație recentă a reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya. Potrivit acestuia, “foarte curând, singurul subiect pentru orice întâlnire internațională privind Ucraina va fi capitularea necondiționată a regimului de la Kiev”. “Vă sfătuiesc pe toți să vă pregătiți încă de pe acum”, le-a mai transmis el colegilor din cadrul ONU.
Despre ce condiții pune Rusia pentru încheierea războiul din Ucraina a mai vorbit în urmă cu doar o lună și fostul președinte rus Dmitri Medvedev. La acea vreme, el spunea că pentru încheierea războiului din Ucraina regimul de la Kiev ar trebui să își declare capitularea necondiționată și completă, să se demilitarizeze, să-și demită toate autoritățile constituționale și să organizeze imediat alegeri pentru un parlament temporar.
Medvedev a mai subliniat atunci importanța faptului ca statele occidentale să privească regimul politic din Kiev ca pe o juntă cu orientare nazistă. El a propus implementarea unui program susținut de ONU pentru denazificarea forțată a instituțiilor guvernamentale din Ucraina. În plus, reprezentantul rus a insistat ca Ucraina să plătească reparații către Rusia, inclusiv compensații pentru familiile soldaților ruși, și să facă o recunoaștere oficială a teritoriului ucrainean ca parte a Federației Ruse.
Pravda: Ce condiții pune Rusia pentru încetarea focului în Ucraina
Jurnaliștii ruși de la Pravda aduc în discuție trei condiții principale pe care le are Rusia pentru încetarea focului. Mai întâi, este vorba despre abrogarea decretului lui Vladimir Zelenski prin care sunt interzise negocierile de orice fel cu Rusia. Apoi, regimul de la Kremlin își dorește ca Ucraina să accepte realitatea din teritoriu și să recunoască regiunile Sevastopol, Crimeea, RPD, LPR, Herson și Zaporojie din fosta Ucraină ca fiind teritorii rusești.
Mai departe, potrivit Spotmedia, publicația Pravda vorbește despre denazificarea și demilitarizarea Ucrainei și revenirea limbii ruse la statutul de limbă de stat. De asemenea, Rusia și-ar dori reducerea Forțelor Armate ale Ucrainei și a armamentului său la anumite limite ce vor fi discutate ulterior. Totodată, Kremlinul mai vrea revizuirea revizuirea Constituției Ucrainei și a altor legi. Așa cum era și de așteptat, Rusia mai solicită garanții scrise din partea Occidentului cu privire la neintrarea Ucrainei în NATO.
Ce spune Putin despre încheierea războiului în Ucraina
În urmă cu ceva mai bine de o lună, înaintea alegerilor prezidențiale, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschisă pentru negocieri în vederea rezolvării conflictului din Ucraina. Putin a accentuat atunci faptul că Rusia este pregătită să se angajeze în dialog, cu condiția de a primi „garanții” din partea Occidentului.
„Suntem gata de negocieri? Da, suntem gata, dar nu pe baza unor dorințe ale unora apărute după consumul de medicamente psihotrope, ci pe baza realităților de pe teren. Posibilele negocieri nu trebuie să fie o pauză pentru reînarmarea Kievului, ci o conversație serioasă cu garanții de securitate pentru Moscova”, a transmis la acea vreme Vladimir Putin.
Elveția a anunțat recent că va organiza prima conferință pentru pace în Ucraina, pe 15 și pe 16 iunie. Ținând cont însă de ce condiții pune Rusia pentru încheierea războiului în Ucraina, este extrem de greu de crezut că o asemenea conferință va aduce o îmbunatățire a lucrurilor. De altfel, Rusia a și anunțat deja că nu va participa la această întrunire, președintele Vladimir Putin luând în derâdere inițiativa.
Rusia a testat o nouă rachetă nucleară capabilă să ajungă în Statele Unite