Comisia Europeană (CE) a aprobat recent o nouă gastronomie tradițional garantată românească: „Sardeluţa marinată”. Această delicatesă este acum recunoscută la nivel european pentru autenticitatea și calitatea sa.
„Sardeluţa marinată” este preparatul perfect pentru iubitorii de peşte. Se obţine prin marinarea şprotului şi umplerea acestuia cu diferite umpluturi, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Apoi, sunt adăugate sosuri pe bază de vin sau uleiuri aromatice pentru a da gusturi delicioase şi distincte. Prin aceste tehnici culinare, produsul câştigă o calitate organoleptică unică şi irezistibilă.
Tradiții și gusturi autentice în marinarea șprotului proaspăt

În mod tradiţional, în marinarea peştelui se folosesc următoarele ingrediente: sare fără iod, oţet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, piper întreg şi seminţe de coriandru. Cu toate acestea, există multe alte opțiuni și combinații delicioase care pot fi încercate pentru a obține un gust unic și savuros.
Numele produsului indică clar materia primă utilizată – şprot proaspăt, curăţat şi marinat.
Pe lângă cele 3.617 produse deja protejate, baza de date eAmbrosia va include și această nouă denumire.
Produsele tradiţionale sunt valoroase pentru cultura şi istoria noastră, iar noi suntem dedicaţi să promovăm şi să protejăm aceste aspecte speciale. Datorită certificatului de Specialitate Tradiţională Garantată (STG), produsul este recunoscut ca fiind fabricat conform metodelor și compoziției tradiționale, astfel protejându-l împotriva falsificării și utilizării abuzive.