Filmul documentar „Ce-ai făcut la școală?”, lansat recent, spune poveștile tinerilor din România și tocmai a promovat într-o caravană valori pe care unii le-au uitat. Cum ar fi să știi o meserie…
Produs de Asociația GO-AHEAD, în regia lui Tedy Necula, reprezintă un manifest dedicat recunoașterii și valorizării abilităților practice și tehnice extraordinare ale tinerilor elevi din liceele tehnologice și importanței lor în societate ca profesioniști și membri activi ai comunității.
În luna aprilie 2024, în cadrul Caravanei ”GO AHEAD WITH YOUR BEST DREAM” desfășurată cu sprijinul Active Citizens Fund România, filmul a fost proiectat gratuit în 35 de unități școlare din județele Bacău, Vaslui, Harghita, Dolj, Olt, București-Ilfov, Dâmbovița, Vâlcea, Neamț, Suceava, Hunedoara, Alba, Prahova și Constanța. De asemenea peste 4500 de participanți au beneficiat în cadrul caravanei de activități ce au constat în realizarea de ateliere interactive de conectare, de conștientizare și de dezvoltare personală cu elevi și profesori, folosind metoda Affirmative Art, metodă furnizată exclusiv de Asociația GO-AHEAD în România.
Întâlnirile cu reprezentanții unităților de învățământ și ai agenților economici, locali și naționali, au avut ca obiectiv discuții despre traseul educațional și profesional al acestor elevi, dar și creșterea gradului de educație și conștientizare, în rândul publicului larg, cu privire la importanța meseriilor în viața lor.
Ce-ai făcut la școală: Tinerii talentați din liceele tehnologice
”A fost o onoare să vă avem printre noi. Mulțumim pentru oportunitatea de a ne implica activ în activităţi atât de interesante! A fost o zi în care am conștientizat că motivația pentru viitorul nostru este foarte importantă!”, au transmis reprezentanții Liceului Tehnologic Voineşti
Într-o eră în care meseriile lor sunt din ce în ce mai necesare, tinerii talentați din liceele tehnologice se ridică cu curaj și determinare pentru a-și urma vocația și pentru a contribui semnificativ la progresul societății noastre. Cu toate acestea, ei sunt încă stigmatizați de prejudecăți care le limitează opțiunile și potențialul. “Ei sunt viitorii noștri mecanici, electricieni, instalatori, ospătari, bucătari, lucrători în construcții, sudori, pe care riscăm să îi pierdem prin viziunea deficitară asupra importanței învățământului profesional și tehnic, prin lipsa investițiilor în aceștia și stereotipurile asociate” atrag atenția reprezentanții Asociației GO-AHEAD. Aceștia desfășoară programe integrate destinate tinerilor și profesorilor din licee tehnologice și școli profesionale, urmărind un obiectiv ambițios ca până în 2030 să implementeze astfel de programe în toate unitățile de învățământ cu acest profil din țară.
„Un liceu tehnologic nu ar trebui să fie privit ca un eșec, ci ca o oportunitate”, spune Maria Teodoreanu Director Colegiul Tehnic „Petru Mușat” din Suceava.
„Mesajele din film vor ajunge la tinerii care au nevoie”
Filmul „Ce-ai făcut la școală?” este disponibil în acest moment pentru proiecții private și grupuri organizate în școli, licee, universități, companii și evenimente educaționale, urmând ca în următoarele săptămâni acesta să poată fi vizionat de publicul larg. În acest sens Asociația GO-AHEAD încurajează colaborarile și parteneriatele pentru o distribuire largă către publicul țintă, echipa putând fi contactată pentru detalii în vederea proiecției de film.
„Ce-ai făcut la școală?” este un manifest pentru educație, pentru egalitate de șanse, pentru schimbare! Noi știm că schimbarea este un proces de lungă durată, că nu se va întâmpla peste noapte, dar suntem încrezători că mesajele din film vor ajunge la tinerii care au nevoie și că aceștia ne vor căuta, vor ajunge la companii care înțeleg că e timpul să se implice în număr cât mai mare și că susținerea trebuie să meargă și către echilibrarea emoțională a tânărului înainte de orice altceva”, subliniază Alexandra Bălșeanu – Președinte Asociația GO-AHEAD.
Care sunt meseriile viitorului
Sunt mai multe cauze care contribuie la apariția de noi meserii în anul 2030, conform raportului privind “Forța de muncă a viitorului”, realizat de PwC.
Descoperirile tehnologice și progresele rapide în inovația tehnologică, dar și automatizarea, robotica și inteligența aritificială sunt în continuă creștere. Astfel, se schimbă considerabil natura și numărul locurilor de muncă. În plus, schimbările demografice sunt cele care pun presiune pe mediul de afaceri și pe instituțiile sociale și economice. Pe măsură ce populația lumii îmbătrânește, muncitorii mai în vârstă vor fi nevoiți să învețe noi abilități și să lucreze mai mult timp. Automatizarea și îmbunătățirea productivității vor fi necesare în acest context.
De asemenea, în ultimul timp se constată o creștere semnificativă a populației care se mută în mediul urban. În această lume nouă, orașele vor deveni agenţi importanţi pentru crearea de locuri de muncă.
Desigur mulți se întreabă pentru ce se pot pregăti mai exact acești tineti, din moment ce meseriile viitorului au cerințe din ce în ce mai complexe.
Conform Forbes, cele 10 abilități cheie pentru meseriile viitorului sunt:
- Creativitatea
- Inteligența emoțională
- Gândirea critică
- Învâțarea activă
- Luarea deciziilor
- Comunicarea interpersonală
- Abilități de conducere
- Inteligența culturală
- Abilități tehnologice
- Capacitatea de schimbare
Principalele meserii ale viitorului, conform “Ghidului meseriilor viitorului” , realizat de INACO, sunt legate de:
- Calculatoare
- Robotică
- Cercetare spațială
- Energie și mediul înconjurător
- Sănătate
- Medicină
- Învățământ
- Divertisment
- Afaceri
- Publicitate
- Social-media și internet
Sunt mai multe cauze care contribuie la apariția de noi meserii în anul 2030, conform raportului privind “Forța de muncă a viitorului”, realizat de PwC.
Descoperirile tehnologice și progresele rapide în inovația tehnologică, dar și automatizarea, robotica și inteligența aritificială sunt în continuă creștere. Astfel, se schimbă considerabil natura și numărul locurilor de muncă.
În plus, schimbările demografice sunt cele care pun presiune pe mediul de afaceri și pe instituțiile sociale și economice. Pe măsură ce populația lumii îmbătrânește, muncitorii mai în vârstă vor fi nevoiți să învețe noi abilități și să lucreze mai mult timp. Automatizarea și îmbunătățirea productivității vor fi necesare în acest context.
De asemenea, în ultimul timp se constată o creștere semnificativă a populației care se mută în mediul urban. În această lume nouă, orașele vor deveni agenţi importanţi pentru crearea de locuri de muncă.
Conform Agerpres, maximum 10% din populaţia activă a României este pregătită în prezent pentru meseriile viitorului, pentru economia digitală, efectul fiind acela că mulţi dintre români riscă, în următorii ani, să îşi piardă locurile de muncă. Potrivit datelor oferite de Eurostat, numai 1,6% dintre angajații din România au urmat, în anul 2019, forme de formare profesională.
Citiți și: Interacțiune cu elevii: Robochatul Maria, primul consilier vocațional digital din România