Un pasager a murit și alții au fost răniți, recent, din cauza unor turbulențe atipice, care au afectat zborul Singapore Airlines. Un „incident” care a alarmat lumea științifică, dilema fiind legată de ce a cauzat turbulențele severe.
Un pasager în vârstă de 73 de ani, care avea unele probleme medicale, a murit, posibil din cauza unui stop cardiac, iar cel puțin șapte persoane au fost grav rănite, a declarat Kittipong Kittikachorn, directorul general al aeroportului Suvarnabhumi din Bangkok, la o conferință de presă marți. Compania Singapore Airlines și-a cerut scuze. Însuși preşedintele Consiliului de Adminsitratie a anunțat că pasagerii și familiile lor vor fi susținute, sub orice formă. Presa vorbește despre despăgubiri financiare, pentru toți pasagerii.
Singapore Airlines. Emil Dobrovolschi: „Piloții nu erau încă pregătiți pentru turbulențe”
Experții spun că astfel de decese sunt rare, chiar dacă cercetătorii avertizează că schimbările climatice ar putea cauza incidente mai extreme de turbulențe, potrivit nbcnews. Din 2009, a declarat Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor, SUA nu a avut niciun deces cauzat de turbulențe la bordul avioanelor comerciale mari, cum ar fi aeronava Boeing care a întâmpinat turbulențe extreme bruște peste râul Irrawaddy din Myanmar, la 37.000 de picioare.
Aeronava a coborât aproape 2 mii de metri, din cauza turbulențelor deosebit de violente. Mulți pasageri sunt atât de traumatizați, încât spun că nu știu daca se încumetă să mai zboare vreodată.
„Piloții nu erau încă pregătiți pentru turbulențe și au pus contactul ”legați centurile” târziu, iar pasagerii care au fost surprinși pe culoar sau personalul de cabină, însoțitorii de bord, au fost și ei surprinși pe culoar – cred că aceștia au fost și răniți de această mișcare bruscă în sus și-n jos”, a spus Emil Dobrovolschi, fost pilot, expert în aviaţie, pentru TVR.
Potrivit statisticilor, mai mult de o treime din incidentele aviatice – care duc la rănirea pasagerilor, dar nu la avarierea averonavelor – sunt provcoate de turbulențe. Singapore Airlines este considerată o companie extrem de sigură și, în ultimii ani, nu a inregistrat incidente majore.

Teroare pură la Zborul Singapore Airlines
”Teroare pură și un șoc imens. Bucăți mari cădeau și se prăbușeau pe podea, oamenii erau loviți în cap. O doamnă zăcea pe podea, când au încercat să o ridice, medicii au venit, ea țipa. A fost groaznic”, a spus Beverley Mayers, pasager.
„Adesea, pentru așa ceva, este doar locul greșit, momentul greșit”, a spus Cornman, care studiază mișcările la scară mică ale atmosferei care ar putea pune în pericol aeronavele. Din milioane și milioane de zboruri, turbulențele au cauzat 185 de răni grave din 2009 până în 2023, ultimul an cu date disponibile public, potrivit Comitetului Național pentru Siguranța Transporturilor.
Agenția, care solicită companiilor aeriene să raporteze rănile și decesele, clasifică o rănire gravă ca oricare îngrijire care necesită mai mult de două zile de spitalizare; implică orice organ intern; sau duce la fracturi osoase, arsuri de gradul doi sau trei, hemoragii severe sau leziuni ale nervilor, mușchilor sau tendonului. „Orice lucru care ar putea provoca o moarte la sol poate provoca cu siguranță în interiorul unui tub de aluminiu la 35.000 de picioare”, a spus el, adăugând că pasagerii cu centuri de siguranță ar trebui să se simtă în continuare în siguranță pe cer.
„Aceste avioane mari de transport sunt construite destul de puternic. Nu se vor destrăma sau nu vor ieși din cer din cauza turbulențelor”, a spus Cornman.

Zborul Singapore Airlines a întâmpinat turbulențe în aer liber – cel mai periculos tip
Sara Nelson, președintele Asociației însoțitorilor de zbor-CWA, a declarat că rapoartele inițiale par să indice că zborul din Singapore a întâmpinat turbulențe în aer liber – cel mai periculos tip, deoarece nu poate fi văzut și este practic nedetectabil cu tehnologia actuală.
„Într-o secundă, mergi lin”, a spus Nelson. „Următorul, pasagerii, echipajul și cărucioarele neasigurate sau alte articole sunt aruncate în jurul cabinei”. Nelson și un grup de cercetători spun că astfel de incidente de turbulență în aer liber – care este dificil de prognozat și evitat deoarece nu este asociat cu furtunile – sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice.
Un studiu din 2023 publicat în jurnalul Geophysical Research Letters a constatat că turbulențele severe ale aerului limpede au crescut cu peste 50% peste Oceanul Atlantic de Nord între 1979 și 2020. Creșterea turbulenței se datorează probabil efectului schimbărilor climatice asupra vitezei vântului în nivelurile superioare ale atmosferei, au descoperit cercetătorii. Unele dintre cele mai pronunțate creșteri ale turbulențelor în aer liber din ultimele decenii au fost în regiunile de latitudine medie, inclusiv peste Atlanticul de Nord și rutele de zbor deasupra Statelor Unite, potrivit studiului.
Rezultatele sugerează că încălzirea globală poate conduce la instabilitatea curentului cu jet, o bandă transportoare de aer care se mișcă rapid, care înconjoară globul peste emisfera nordică, a spus Mark Prosser.
Fluxul cu jet, care curge ca un râu de aer de la vest la est, este alimentat de diferențele de temperatură dintre regiunile mai reci la nord și masele de aer mai calde la sud. Schimbările climatice ar putea dezactiva curentul cu jet, ceea ce ar putea avea implicații enorme pentru viitoarele călătorii aeriene, a spus Prosser.

Noi mărturii din zborul Londra-Singapore: ”Nimeni nu a avut timp să reacţioneze”
Dzafran Azmir, pasager: „Contrar a ceea ce s-a spus, că ar fi durat trei minute, cred că au fost vreo 10 secunde. Nimeni nu a avut timp să reacţioneze. Îmi amintesc că mă odihneam, aveam centura de siguranţă cuplată, şi am simţit că avionul se zgâlţâie. M-am gândit, bine, sunt turbulenţe, vor trece, dar era tot mai rău, avionul se zgâlţâia tot mai violent”.
La început, „zborul a fost perfect normal”, a declarat pasagerul Andrew Davies, care călătorea în Noua Zeelandă pentru afaceri. El a descris zborul ca fiind ”destul de lin… nu-mi amintesc nicio turbulență”. Mulți pasageri luau micul dejun în momentul incidentului. Apoi, după aproximativ nouă sau zece ore de zbor de aproximativ 13 ore, se uita la un film când a văzut semnul centurii de siguranță aprins – așa că și-a pus centura de siguranță. ”Slavă Domnului că am făcut-o, pentru că la câteva momente după ce am făcut asta, s-a dezlănțuit iadul”, a declarat el pentru CNN.
”Avionul parcă a căzut. Probabil că a durat doar câteva secunde, dar îmi amintesc foarte bine că am văzut pantofi, iPad-uri și iPhone-uri, perne, pături, tacâmuri, farfurii și cești zburând prin aer și izbindu-se de tavan. Domnul de lângă mine avea o ceașcă de cafea, care s-a dus direct peste mine și până în tavan”, a declarat Davies.
Experții consultați de CNN spun că este extrem de puțin probabil ca majoritatea zborurilor să se soldeze cu răniri sau pagube, dar au existat numeroase incidente recente în care acest lucru s-a întâmplat.
Citiți și: Singura femeie pilot de teste pe F-16 și F-35 se destăinuie la București