Meciul pierdut cu Belgia menține România pe locul întâi în grupă la Campionatul European de Fotbal din Germania. Cum toate cele patru echipe s-au bătut între ele, având fiecare câte o victorie, ai noștri, mai cu moț, au rămas pe locul întâi cu trei goluri marcate în poarta Ucrainei. Situația e la fel de încurcată ca și un ghem de lână lăsat între lăbuțele pisicii timp de două zile. Cu toate astea România a recâștigat la acest campionat ceea ce a pierdut timp de 35 de ani.
Meciul pierdut cu Belgia nu e chiar o gaură în cer
Dacă punem la socoteală faptul că Belgia e plasată pe locul trei în ierarhia mondială a echipelor naționale, că în repriza a doua am jucat de la egal la egal și că de mai de multe ori am reușit să dăm cu ciocolată pe freza flamanzilor și valorilor (unii dintre ei de culoare mai închisă) dezastrul nu pare așa de mare. Mărturisesc cu mâna pe ușa de la frigider (tocmai iau niște apă rece) că mă pricep la fotbal cât se pricepe câinele meu la trigonometrie. Cu toate astea, am văzut meciul într-un grup de cunoscători, care știau și ce a zis ,,mă-sa lui Onana” când l-a născut. Să faci față unei echipe ca Belgia și să iei doar două goluri nu e supărare prea mare.
Meciul pierdut cu Belgia, ca și cel câștigat cu Ucraina, a arătat lumii o altă Românie
Toți comentatorii sportivi au fost de acord că e dificil să joci împotriva unei echipe care are în componență o vedetă tractor U650 precum Romelu Lukaku, căruia dacă îi pui plug în spate, ară terenul în prima repriză și-l însămânțează în cea de a doua cu grâu, lucernă, orz, sau ovăz, după preferințe. E greu să joci împotriva unei echipe care îl are drept căpitan pe Kevin De Bruyne, blondul ăla care are fruntea cât marginea de la masă, o nevastă frumoasă de pică și un palmares care ar face și pisica să stea pe coadă în semn de respect. Căpitanul lui Manchester City se mândrește un palmares pe care puțin fotbaliști îl au în lume. Ia citește: ,,De Bruyne joacă la Manchester City și a colecționat zeci trofee de-a lungul anilor: Champions League (2023), șase trofee Premier League (2018, 2019, 2021, 2022, 2023, 2024), două FA Cup (2019, 2023), cinci Carabao Cup (2016, 2018, 2019, 2020, 2021), două Supercupe ale Angliei (2019, 2020), o Supercupă a Europei (2023) și un Campionat Mondial al Cluburilor (2023)” potrivit Transfermarkt.
Cu ăștia ne-am bătut noi sâmbătă seara și am pierdut cu fruntea sus, fără rușine.
România a demonstrat că este pe drumul cel bun
Timp de 35 de ani imaginea României a fost maculată, ba de miile de poporeni care au demonstrat în fața Guvernului vomiând lozinci de genul ,,Noi muncim, noi nu gândim”, de mineri, care la îndemnul lui Ion Iliescu au demonstrat că bâta nu știe carte, cocoșând studenti și intelectuali de-a valma, toți strânși în Piața Universității, de scandalurile de corupție, de cerșetori exportați în toate țările Europei, de interlopi, care au lăsat mamele americane singure fără banii pentru copii și de multe alte grozăvii, care au pus România pe panoul mondial la ,,așa nu”.
Faptul că suporterii români s-au ridicat în picioare și au scandat ,,Ucraina! Ucraina!” făcând pielea de găină cocoșilor britanici, e semn de respect față de adversarii pe care i-au bătut după aia, cum bați prunul toamna, să cadă fructele pe jos pentru țuică. Faptul că românii au îngălbenit Koln-ul cu tricourile lor și că s-au purtat impecabil, dar mai ales faptul că atunci când echipei îi era mai greu, au cântat imnul național în picioare, a arătat lumii o altfel de Românie. Cea reală, frumoasă, unită și cu oameni de ispravă. Astăzi, Gică Contra strigă până răgușește: ,,Hai, România! România E!”
CITIȚI ȘI: Cum ajută zeama de murături echipa de fotbal a Angliei (oficiuldestiri.ro)