Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să dezbată joi, 22 mai, cererea depusă de George Simion privind anularea alegerilor prezidențiale. Solicitarea a fost înregistrată astăzi, însă CCR a semnalat că documentul nu este semnat corespunzător.
CCR: Semnătură necorespunzătoare a cererii de anulare alegeri depusă de George Simion; Curtea dezbate joi solicitarea
George Simion a trimis spre CCR, pe 20 mai, o cerere de anulare a alegerilor semnată olograf, în copie scanată.
„În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat «Cerere de anulare a alegerilor», la care au fost atașate mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de domnul George-Nicolae Simion, iar conținutul acesteia poate fi accesat aici”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.
CCR l-a informat pe George Simion că cererea trebuie semnată olograf în original sau cu semnătură electronică calificată.
„Precizăm că, potrivit art.7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, cererile adresate Curții Constituționale trebuie să fie semnate olograf, în original, sau prin utilizarea semnăturii electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor. Această precizare a fost comunicată pe data de 21 mai 2025, ora 9:06, domnului George-Nicolae Simion pe aceeași adresă de poștă electronică de pe care a fost comunicată cererea menționată, în vederea complinirii cerințelor procedurale de înregistrare a actelor de sesizare adresate Curții Constituționale”, se arată în comunicatul CCR.
„Cererea formulată urmează să fie dezbătută în ședința Curții Constituționale din data de 22 mai 2025, ora 10”, completează CCR.

George Simion contestă alegerile prezidențiale: acuzații de fraudă, influențe externe și manipulare online
George Simion a depus la Curtea Constituțională o contestație prin care solicită anularea alegerilor prezidențiale din 2025, invocând o serie de nereguli grave. Într-un comunicat transmis marți, acesta susține că are dovezi privind un buget de 100 de milioane de euro alocat în Republica Moldova pentru turism electoral și cumpărarea voturilor, utilizarea resurselor administrative ale unor state străine, cu aluzii la implicarea Moldovei și Franței, participarea la vot a unor persoane decedate, manipularea algoritmilor și rețelelor sociale pentru influențarea rezultatului alegerilor, precum și cenzură digitală, presupus coordonată prin aplicația Telegram cu sprijinul guvernului francez.
„Vom acţiona pe căile legale, şi intern, şi internaţional, pentru ca mişcarea noastră să aibă câştig de cauză. Vom cere anularea alegerilor. Au votat morții, au fost cumpărate voturi și a fost folosit turism electoral. Reţelele sociale au fost manipulate de puteri străine, iar algoritmii au fost folosiţi pentru a ne reduce vizibilitatea”, a declarat George Simion.
De interes și: Ședință crucială la CCR: Se decide soarta alegerilor prezidențiale. George Simion a depus contestație
Ce prevede legea privind anularea alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională poate anula alegerile prezidențiale doar dacă se dovedește că procesul de votare sau stabilirea rezultatelor s-a făcut prin fraudă care a influențat atribuirea mandatului sau ordinea candidaților pentru turul doi. În acest caz, turul de scrutin se repetă în a doua duminică de la anulare.
Cererea de anulare poate fi depusă, în maximum 3 zile de la închiderea votării, de partide, alianțe politice sau electorale, organizații ale minorităților naționale și candidații participanți. Solicitarea trebuie să fie motivată și susținută cu dovezi.
De interes și: Procesul de contestare la CCR – Explicațiile fostului judecător constituțional Augustin Zegrean
Curtea soluționează cererea înainte de termenul legal stabilit pentru anunțarea publică a rezultatelor. Dacă alegerile sunt validate, Curtea întocmește un act în trei exemplare: unul rămâne la Curte, unul ajunge la Parlament pentru depunerea jurământului, iar al treilea este înmânat președintelui ales.