Celebrul avocat Cristian Winzer a explicat joi, 5 decembrie, care sunt ipotezele juridice cu care CCR are de lucrat în privința desfășurării și validării alegerilor prezințiale din 8 decembrie.
Într-o postare pe rețelele de socializare, avocatul a transmis că legiuitoriul nu poate dispune anularea scrutinului prezidențial din 24 noiembrie.
În ce condiții poate dispune CCR anularea alegerilor din 8 decembrie
Asta pentru că, spune expertul în Drept, CCR, prin decizia din 2 decembrie 2024, rezultatele alegerilor prezidențiale au fost confirmate și validate definitiv.
Mai mult decât atât, cererile de anulare a rezultatului primului tur vor fi respinse. Fie din lipsa calității procesuale a contestatarilor, fie din cauza depășirii termenului procedural de 3 zile stipulat în art. 52 din Legea 370.2004.
Doar că, a adăugat Winzer, în cazul unui nou rechizitoriu din partea Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), judecătorii CCR pot aplica măsuri mult mai restrictive pentru alegerile prezidențiale de duminică, 8 decembrie 2024.
Jurisprudență dificilă
Astfel, Curtea ar putea să procedeze la anularea alegerilor prezidențiale din 8 decembrie, în temeiul art. 52. alin. 1 din Legea 370/2004, a adăugat Winzer. De asemenea, judecătorii CCR mai pot „infirma și invalida rezultatul alegerilor din turul doi, inclusiv alegera preeșdintelui, porivit art. 53 alin. (1) din aceeași Lege 270/2004.În plus, completeză expertul în Drept, CCR poate să dispună repetarea celui de-al doilea tur de scrutin. Ipoteză care este argumentată prin jurisprudența recentă a Curții Constituționale, prin decizia din 5 octobrie 2024, privind contestarea unei candidaturi.
„Din punct de vedere juridic, consider că la acest moment al derulării procedurilor/ alegerilor pentru funcția de Președinte al României NU EXISTĂ temei legal pentru a se dispune anularea alegerilor în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024. Aceasta în condițiile în care, prin hotărârea C.C.R. din data de 02 decembrie 2024, s-a procedat (în mod definitiv și general obligatoriu) la confirmarea și validarea rezultatului în cadrul primului tur de scrutin”, scris avocatul Cristian Winzer într-o postare pe Facebook.
Motivul pentru care CCR poate anula rezultatul alegerilor din 8 decembrie
TOATE solicitările de anulare a rezultatului alegerilor în cadrul primului tur de scrutin vor fi RESPINSE de Curtea Constituțională ca INADMISIBILE. În condițiile în care NU sunt formulate (i) de persoane/ entități îndreptățite (respectiv persoane/ entități care ar avea calitatea procesuală impusă de norma specială . (a se vedea art. 52 alin. (2) din Legea nr. 370/2004) și/ sau TARDIVE, în condițiile în care au fost formulate cu (ii) depășirea termenului procedural imperativ înăuntrul căruia putea fi exercitat un astfel de drept (respectiv în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării în cadrul primului tur de scrutin – în sensul dispozițiilor art. 52 alin. (2) din același act normativ), nerespectarea acestui termen generând decăderea din exercitarea dreptului.
Nu în ultimul rând, avocatul Winzer a evidențiat și motivele pentru care Curtea Constituțională poate anula rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
CCR, garantul suprem al Constituției
În această speță, Winzer susține că CCR este îndreptățită să procedeze astfel datorită rolului de supraveghetor al respectării procedurii pentru alegerea Președintelui României.
În același timp însă (tot din punct de vedere juridic), apreciez că în baza unor PROBE NOI (spre exemplificare, precum cele relevate public de la nivelul C.S.A.Ț) și în raport de jurisprudența recentă (a se vedea Hotărârea nr. 2/ 5 octombrie 2024 a Curții privind contestarea înregistrării candidaturii Dianei ȘOȘOACĂ la alegerile pentru Președintele României), Curtea Constituțională poate, în exercitarea prerogativei constituționale de veghere la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi de confirmare a rezultatelor sufragiului (a se vedea art. 146 lit. f) din Constituție), să(i) ANULEZE alegerile pentru funcția de Președinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin (în baza dispozițiilor art. 52 alin. (1) din Legea nr. 370/2004),
De asemenea, CCR poate să anuleze rezultatul alegerilor din turul doi al scrutinului prezidențial și repetarea acestora în temeiul dispozițiilor prevăzute la art. 53 alin. 1 din Legea 370/2004.
să (ii) INFIRME și să INVALIDEZE rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, din data de 08 decembrie 2024, respectiv rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales (în sensul dispozițiilor art. 53 alin. (1) din Legea nr. 370/2004), dispunând (iii) REPETAREA celui de-al doilea tur de scrutin”, a conchis pe Facebook, avocatul Cristian Winzer.