8 decembrie, o zi importantă pentru România. Este ziua în care țara noastră celebrează Ziua Constituției. Cu atât mai mult, anul acesta țara noastră marchează 101 ani de la Adoptarea Constituției din 1923.
Însă, în contextul ultimelor două zile, sărbătoarea este umbrită de o situație care a plasat România pe prima pagină a publicațiilor internaționale.
8 decembrie, Ziua Constituției
În urmă cu două zile, Garantul Suprem al Constituției, (Curtea Constituțională a României), a decis anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și reluarea procesului electoral de la zero. Însă, acest lucru nu l-a împiedicat pe președintele CCR, Marian Enache, să transmită un mesaj cu ocazia acestui eveniment major.
Judecătorul Curții a subliniat că cinstirea Legii Fundamentale „trebuie manifestată prin respectul şi fidelitatea faţă de ţară”. Potrivit acestuia, în România anului 2024 există „forţe care ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei”, forțe care trebuie contracarate.
101 ani de la adoptarea Constituției din 1923
La peste 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923, Marian Enache a reamintit opiniei publice că principiile fundamentale statuate în urmă cu 101 ani precum drepturile omului, separația puterilor în stat și protecția demnității și libertății individuale încă sunt respectate în țara noastră, în pofida evenimentelor care s-au abătut asupra României.
„În acest an, Ziua Constituţiei noastre coincide cu împlinirea a 101 de la adoptarea Constituţiei din 1923 – Actul fundamental care a definit, într-un context european modern, locul statului român şi drepturile cetăţenilor săi.
Este un prilej de a reflecta atât asupra evoluţiei Legii Fundamentale a României, asupra importanţei acesteia pentru democraţie şi statul de drept, cât şi asupra provocărilor cu care ne confruntăm astăzi”, se arată în mesajul publicat pe Facebook de CCR.
Statul de drept și protecția libertății individuale, în pericol
Statul de drept și protecția libertății individuale au fost restaurate după o lungă perioadă de absență din perioada Vechiului Regim prin Constituția din 1991, grație lui Antonie Iorgovan, considerat artizanul primei Legi Fundamentale a țării după Revoluția din 1989.
„La peste trei decenii de la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 şi adoptarea noii Constituţii a ţării, este deosebit de important să privim cu respect realizările poporului român şi ale istoriei constituţionale, dar şi să privim viitorul cu responsabilitate. În faţa provocărilor contemporane, este esenţial să fim conştienţi de vulnerabilităţile existente, dar şi de resursele de rezilienţă pe care le avem la dispoziţie”, a transmis preşedintele CCR.
Principii precum încrederea în Constituție, respectul pentru statul de drept sau apărarea principiilor democratice reprezintă elemente fundamentale pentru consolidarea unei societăți stabile, viabile și echitabile, a adăugat președintele CCR, Marian Enache.
CCR va continua să apere Constituția și drepturile fundamentale ale cetățenilor
Doar că, a continuat acesta, România zilelor de astăzi este martoră a evenimentelor care pun sub semnul întrebării valorile fundamentale ale democrației.
„Cu toate că astăzi suntem martorii unor forţe care ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei, trebuie să fim uniţi şi hotărâţi pentru a le contracara şi a le proteja. Curtea Constituţională va continua să apere Constituţia şi să garanteze că drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor vor fi respectate.
În faţa manipulării şi dezinformării, noi, ca naţiune, avem datoria de a promova adevărul şi de a reafirma credinţa în Legea Fundamentală ca un pilon incontestabil al unităţii, al progresului şi al suveranităţii naţionale. Este crucial să reamintim importanţa libertăţii de exprimare şi a dreptului la o informare corectă.
Într-o lume în care manipularea şi proliferarea ştirilor false, utilizarea necontrolată a inteligenţei artificiale pot influenţa si distorsiona luarea deciziilor, instituţiile statului de drept devin garanţia reală în consolidarea procesului democratic”, se precizează în mesaj.
În finalul mesajului, președintele CCR subliniază că fiecare cetățean al României are datoria civică de a prețui spiritul constituțional al țării în consens cu valorile europene, în ciuda tuturor provocărilor.
„Cinstirea Constituţiei poporului român trebuie manifestată prin respectul şi fidelitatea faţă de ţară ca o îndatorire sacră a fiecărui român faţă de tradiţiile şi valorile perene ale României”, se mai menţionează în mesajul transmis de Marian Enache.