Președintele Klaus Iohannis a anunțat deja că va rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către cel care va câștiga alegerile prezidențiale, iar acest lucru a fost clarificat și de CCR, în motivarea sa privind anularea alegerilor.
Iohannis va rămâne astfel la Cotroceni deși mandatul acestuia se încheie pe 21 decembrie.
Curtea Constituțională a României spune că în timp ce se reia procesul electoral Klaus Iohannis va conduce statul până la alegerea unui nou președinte iar CCR citează astfel Constituția României.
„Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”, spune motivarea Curții.
Klaus Iohannis a devenit președinte cu drepturi depline pe 21 decembrie 2019, atunci când a depus jurământul, astfel că, din punct de vedere legal, mandatul acestuia va fi finalizat pe 21 decembrie 2024.
Iohannis nu vrea să fie premier
La punctul 2 din articolul 83 din Constituție se prevede: „Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales”, astfel că în urma anulării turului 1 al alegerilor și al repetării procesului electoral, Iohannis va avea un mandat prelungit.
Acesta a negat că ar putea rămâne la guvernarea României dar pe o altă funcție. Astfel, Iohannis a anunțat că nu dorește funcția de premier.
„Nu voi fi prim-ministru. Nu doresc să fiu prim-ministru. Îmi voi duce acest mandat la capăt pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană”, a declarat el.