Curtea Constituțională a României urmează să analizeze două cereri pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Oficialii CCR au transmis că urmează să discute solicitările, joi, la ora 11:00.
Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”, notează tvrinfo.ro.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.
De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor. După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.
Ce se întâmplă dacă CCR decide să anuleze alegerile din 24 noiembrie
Conform legii, alegerile pot fi anulate în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă, iar ordinea candidaților din al doilea tur a fost influențată de această fraudă.
Conform Articolului 52 din Constituția României, aliniatul 1, „Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”.
Potrivit informaţiilor antena3.ro, CCR nu va da o decizie de anulare a primului tur al prezidenţialelor înainte de votul de duminica viitoare pentru parlamentare, pentru a nu alimenta şi mai mult un val de ură la adresa partidelor politice.
Decizia CCR ar urma să vină marţi, mai notează antena 3.ro. . Judecătorii CCR vor cere, joi, documente şi informaţii de la instituţiile statului, inclusiv de la CSAT. Apoi ar putea rămâne „în pronunţare”, până după alegerile parlamentare. În cazul în care decizia CCR va fi pentru anularea alegerilor prezidențiale, o decizie fără precedent în istoria post-decembristă a României, asta ar însemna că turul unu se va desfășura din nou la exact două săptămâni de la data inițială a alegerilor, așa cum prevede Constituția României.
Pentru că decizia ar veni după 8 decembrie, asta ar însemna că turul unu s-ar repeta în data de 15 decembrie, iar al doilea în 29 decembrie.
Citiți și: CCR analizează dacă va anula primul tur al alegerilor prezidențiale