Reprezentanţii Primăriei Constanţa au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că Guvernul a aprobat un memorandum prin care sunt asigurate fondurile pentru continuarea lucrărilor la Cazinou. Aceasta în urma faptului că, în ultima vreme, s-a vehiculat în media că lucrările s-ar putea stopa, din lipsă de fonduri.
“Simbolul Constanţei, Cazinoul, este în curs de restaurare, iar lucrările se desfăşoară conform graficului. Chiar dacă iniţial, pe fondul prevederilor Ordonanţei de Urgenţă pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, mare parte dintre lucrările Companiei Naţionale de Investiţii ar urma să fie întrerupte pentru moment, Guvernul României a aprobat un memorandum prin care se vor asigura fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor la Cazinoul din Constanţa”, au precizat reprezentanţii Primăriei Constanţa.
“Astfel, bijuteria Constanţei ar urma să fie repusă în valoare integral până la finalul lunii iulie a anului viitor. În momentul de faţă a demarat etapa a II-a a proiectului de restaurare. Mai exact, se consolidează partea estică a clădirii, se lucrează la faţada sudică la exterior, iar la interior se realizează finisajele plafoanelor şi pardoselilor.”, a mai precizat sursa citată.
Cazinoul din Constanța era în stare mult mai gravă decât se anticipase
În anul 2020, când s-a pornit refacerea clădirii istorice a celebrului Cazinou din Constanța, specialiștii în construcții nu erau prea optimiști. Ba chiar au declarat presei că au fost luați prin surprindere de cât de mult a „ros” aerul sărat din structura și fațada Cazinoului.
Ei au mai spus, printre altele, că este necesară refacerea completă a întregii zone pe care sunt atașate ornamente.
Prin urmare, la acel moment, Cazinoul din Constanța era în stare mult mai gravă decât se anticipase. Proiectanții nu au putut anticipa gradul de degradare a structurii pentru că asta ar fi presupus să decoperteze în întregime bucăți mari din monument înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor.
Au trecut trecut trei ani…
Lucrările de proiectare a Cazinoului au debutat pe 15 ianuarie 2020, de ziua poetului Mihai Eminescu. S-a comunicat atunci că cea mai admirată și mai fotografiată clădire de pe malul mării, Cazinoul din Constanța va fi mult mai frumoasă după restaurare, decât varianta actuală. Experții au dat asigurări că, peste aproximativ doi ani, monumentul istoric va arăta așa cum a fost el construit inițial, în 1910. Și că va fi refăcută celebra fereastră scoică dinspre mare, ușile terasei de la parter vor fi mult mai mari, iar amenajarea interioarelor o să respecte toate pretențiile stilului art-nouveau.
Suntem în 2023, au trecut trei ani…Ce s-a mai întâmplat cu Cazinoul?
„Slavă Domnului că s-a finalizat!”
După mai bine de 10 ani în care a fost în paragină şi alţi trei ani de lucrări, Cazinoul de la malul mării revine la strălucirea de altădată: lucrările sunt finalizate în proporţie de 80%.
În sala de spectacole a Cazinoului, unde a fost găsit celebrul (deja) bilet scris în germană de un deţinut politic din Sibiu, constructorii au decis să păstreze fereastra în care a fost pus mesajul. Geamul va fi iluminat artificial cu leduri pentru că este acoperit de plafonul din sala de bal. Cele mai multe lucrări s-au făcut însă în sala oglinzilor, locul unde erau organizate baluri fastuoase.
Până la atribuirea contractului în 2019, timp de opt ani s-au făcut şase licitaţii şi nu s-a făcut nimic. În renovarea Cazinoului, statul a investit aproximativ 300 de milioane de lei.
„Slavă Domnului că s-a finalizat şi avem acum un obiectiv turistic. În 2009, s-a început discuţia renovării. S-au atribuit bani de la buget atunci 2011, 2012, au fost contestaţii la licitaţiile făcute de CNI la acel moment, iar aproape 15 ani mai târziu s-a reuşit finalizarea. După ce au trecut mulţi miniştri şi multe hotărâri, deci tergiversarea construcţiei”, a spus Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat Ministerul Turismului, la un post de televiziune.
Când istoria se joacă la Cazinou: A fost inaugurat în toamna lui 1910
Cazinoul din Constanța a fost construit după planurile arhitectului francez Daniel Renard, fiind un simbol reprezentativ pentru curentul arhitectonic Art Nouveau.
Clădirea a fost inaugurată în toamna lui 1910 și a reprezentat, de-a lungul timpului, un simbol pentru Constanța. Cazinoul a fost restaurat în anii 1951 și 1981. A intrat în reparații capitale, aflându-se într-o stare foarte avansată de degradare, în aprilie 2020 și se preconizează că acestea vor fi finalizate în 2023.
Un bilet semnat de 16 deținuți politici din timpul comunismului a fost găsit în zidurile Cazinoului în 9 mai 2020, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată în 31 decembrie 1951, atunci când deținuții reabilitau monumentul istoric de pe faleza orașului.
Pe bilet scria: “Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori (cei care lucrau ornamente arhitectonice în relief, pentru interiorul clădirilor, executate din stuc sau din mortar simplu de ipsos, n.red.) condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Voicilă Nicolaie, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”.
„După o așteptare nemeritată, de zeci de ani, a mai rămas puțin și îl redăm comunității. Cazinoul este gata în proporție de 80% și arată impecabil. În sfârșit, se întâmplă. Cum vi se pare?”, a scris nu demult primarul Vergil Chițac, pe Facebook.