Catrinel Dumitrescu, cunoscută pentru rolurile sale în film și teatru, va primi Premiul de Excelență la Gala de Închidere a edițiiei 23 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca).
Actrița va participa și la o proiecție specială a filmului Căsătorie cu repetiție (regia: Virgil Calotescu, 1985) care va avea loc sâmbătă, 22 iunie, de la ora 17:00 la Cinema ARTA.
„Erau vremuri în care se tăcea dureros în speranţa că din tăcerea asta va ţâşni cândva un strigăt. Buletinul a stârnit un hohot de râs. Domnul Cotescu spunea la un moment dat: «E cel mai bun scenariu de comedie pe care l-am citit». Era o doctorie într-o linguriţă de miere”, spunea Catrinel Dumitrescu despre rolul din cinema care a consacrat-o. E vorba despre cel din Buletin de București (r. Virgil Calotescu, 1983), unde interpretează o proaspătă absolventă de facultate care încearcă să facă rost de un buletin de București pentru a rămâne în Capitală.
Acest rol nu a venit însă de nicăieri. Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul Svanevit de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secția de actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu. A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1979 și 1989 la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.
Catrinel Dumitrescu și „destinul” din filme
Împreună cu soțul ei, regretatul actor Emil Hossu, a jucat timp de zece ani un spectacol cu imens succes la public: Doi pe o bancă de Aleksandr Ghelman.
În film, Catrinel Dumitrescu a fost Laura, fiica cea mare a învățătorului, în Blestemul pământului – blestemul iubirii (1980), ecranizarea lui Mircea Mureșan după romanul „Ion” de Liviu Rebreanu. Nicolae Corjos (autorul celebrei serii Liceenii) o va distribui în două filme: Ora zero (1979) și Pădurea nebună (1982). Succesul va veni însă o dată cu Buletin de București, un hit care a adus în săli peste 3.800.000 de spectatori în cinematografele din România. Va juca și în continuarea Căsătorie cu repetiție, o comedie unde a împărțit ecranul cu Mircea Diaconu, Draga Olteanu-Matei, Octavian Cotescu și Mitică Popescu. Despărțiți după o căsătorie de conveniență, taximetristul Radu (Mircea Diaconu) și inginera agronom Silvia (Catrinel Dumitrescu) se reîntâlnesc la Bolintin, unde au fost repartizați amândoi. Radu absolvise între timp, la seral, Facultatea de Medicină Veterinară. Sosirea intempestivă a rudelor fetei determină o împăcare de formă a celor doi, care se transformă într-o împăcare definitivă.
Din filmografia ei fac parte și titluri precum Râul care urcă muntele (r. Cristiana Nicolae, 1977), Omul care ne trebuie (r. Manole Marcus, 1979) și Pădurea de fagi (r. Cristina Nichituș, 1986).
Catrinel Dumitrescu și povestea vieții – latura dureroasă
Cel mai important rol al actriței în cinema de după 1990 este cel din Aurora (r. Cristi Puiu, 2012), pentru care actrița a fost nominalizată la premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.
Pe lângă toate aceste detalii oferite de organizatori, în comunicatul de presă, vă amintim că o puteți vedea pe Catrinel Dumitrescu pe scenă, la Teatrul Nottara, într-un rol zguduitor, Anne, din spectacolul ”Mama”, montat de Cristi Juncu. Joacă și în și în ”Aici nu-i de joacă”, un spectacol pe care l-a și regizat, și în ”Lecția” de Eugène Ionesco, montat de Felix Alexa, în 2020.
Povestea vieții actriței nu e numai lapte și miere. Cu toate că au trecut atâția ani de la dispariția lui Emil Hossu din viața sa, încă nu se poate obișnui cu imensa pierdere. Actrița mărturisea la un moment dat că dorul de soțul ei este încă la fel de mare. Actorul a murit într-o seară de miercuri, pe 25 ianuarie 2012, chiar înainte de a urca pe scena Teatrului Nottara.
„Te iubesc, Catrinel!”
Cei prezenți atunci acolo au făcut o mărturisire extrem de emoționantă. Conform martorilor tristului și dramaticului moment, ultimele cuvinte ale actorului i-ar fi fost dedicate soției sale: ‘Te iubesc, Catrinel!’, a mai apucat să-i spună Emil Hossu partenerei sale de viață.
Deși împlinise 70 de ani, Emil Hossu era extrem de energic și de implicat în viața comunității. Cu o săptămână înainte de a înceta din viață, actorul a apărut la mitingul USL împotriva președintelui Traian Băsescu și a Guvernului Boc. „Bună seara, dragi români! Am să spun doar câteva vorbe. După 22 de ani, de câteva seri, am auzit strigându-se din nou «Libertate! Libertate!». Spuneam că mă aflu aici pentru demnitate, demnitatea renăscută a românilor, spre marea mea bucurie și am sa citez câteva fraze. Indiferența este esența lipsei de umanitate. Vreau să spun în același timp că nu poate fi iubit cineva care nu iubește pe nimeni. Vă mulțumesc. Victorie!”, spunea el atunci.