Sâmbătă, 7 decembrie, Catedrala Notre-Dame de la Paris s-a redeschis, după restaurare, evenimentul fiind unul cu măsuri sporite de securitate, similare celor luate în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.
În această seară s-a redeschis catedrala Notre-Dame. La ceremonie au participat 40 de șefi de stat și de guvern și capete încoronate.
La eveniment participă aproximativ 50 de șefi de stat şi de guvern, iar măsurile de securitate sunt similare celor luate la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, când au fost închise secţiuni mari din centrul Parisului, potrivit hotnews.ro. Printre șefii de stat prezenți la ceremonii se numără preşedintele ales al SUA, Donald Trump, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și prințul William. Președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a respins invitația.
Înainte de a-și susține discursul de inaugurare a catedralei, președintele Emmanuel Macron i-a întâmpinat pe oaspeți. El i-a salutat pe predecesorii săi François Hollande și Nicolas Sarkozy înainte de a face o fotografie oficială cu Regele Filip și Regina Mathilde a Belgiei. De asemenea, potrivit BBC, Macron a împărtășit o caldă îmbrățișare cu președintele polonez Andrzej Duda, în timp ce Henri, Marele Duce al Luxemburgului și soția sa Maria Teresa se îndreptau și ei spre catedrală.
Preşedintele ales american Donald Trump a sosit cu avionul pe aeroportul Orly din Paris sâmbătă dimineaţă, cu puţin înainte de ora locală 07:00 (06:00 GMT), pentru a asista la redeschiderea Catedralei Notre-Dame, potrivit AFP, care a citat o sursă aeroportuară. Potrivit unei alte surse, el a sosit la bordul unui avion privat, neputând beneficia încă de aviaţia prezidenţială americană. Donald Trump, care efectuează prima sa deplasare în străinătate după alegerea sa în 5 noiembrie, s-a dus dus direct la Ambasada SUA.
Donald Trump a fost primit la Palatul Elysee
În cursul după-amiezii Donald Trump a fost primit la Palatul Elysee de şeful statului francez Emmanuel Macron, care l-a primit apoi şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, nu a venit cu această ocazie la Paris, dar este reprezentat de soţia sa, Jill Biden.
Arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, și-a folosit toiagul pentru a bate în ușile grele ale catedralei. Din interiorul catedralei, un psalm a fost cântat de trei ori ca răspuns la bătaie, după care ușile au fost deschise. Arhiepiscopul a binecuvântat orga veche a catedralei, înainte ca aceasta să înceapă să cânte. Duminică, arhiepiscopul va oficia o liturghie începând cu ora 10:30, prima din cele opt zile de slujbe dedicate redeschiderii și mulțumirii. Printre altele, donatorilor care au finanțat renovările și pompierilor care au contribuit la salvarea catedralei.
Catedrala Notre-Dame, construită în stil gotic și inaugurată în anul 1345, a fost mistuită de un incendiu în 2019. Autoritățile franceze nu știu încă ce a provocat incendiul și au sugerat că un scurtcircuit sau o țigară aprinsă ar putea fi cauza.
Preşedintele Macron a mulţumit, astăzi, celor peste 1000 de experţi şi artizani care au reconstruit catedrala.Pe 15 aprilie 2019, posturile de televiziune din întreaga lume şi-au întrerupt programul pentru a transmite o tragedie neobişnuită: ardea unul dintre cele mai importante monumente istorice ale umanităţii, o capodoperă a artei gotice medievale.
Preşedintele Macron a mulţumit celor celor care au reconstruit Notre-Dame
Flăcările au cuprins acoperișul și turnul catedralei Notre Dame, care s-au prăbușit într-o mare de foc sub ochii publicului care urmărea transmisiunea în direct. Clopotniţele principale au fost aproape de distrugere. Faţada catedralei a rezistat, iar cauza incendiului a rămas necunoscută. „Planeta a fost zguduită în acea zi, în acea zi faimoasă din aprilie. Șocul redeschiderii va fi – cred și vreau să cred – la fel de puternic ca cel al incendiului, dar va fi un șoc de speranță”, a spus în discursul său președintele Macron. .
În 2019, preşedintele Franţei a promis că reconstrucţia va dura cinci ani. A fost un proiect uriaş, la care au lucrat peste o mie de experţi şI artizani şi care a atras donaţii de peste 840 de milioane de euro.
Banii au venit din întreaga lume, inclusiv de la miliardarii francezi din sectorul bunurilor de lux. Potrivit autorităţilor franceze, din sumele primite ca donaţie au rămas fonduri pentru investiții ulterioare în clădire. Preşedintele Macron a mulţumit celor celor care au reconstruit Catedrala Notre Dame: „Nu s-a mai văzut un asemenea şantier. Ați participat cu toții la şantierul secolului, un şantier-şcoală, un şantier model, Am ajuns în acest moment prin dialog, prin bunăvoinţă, prin eforturile fiecăruia dintre voi, deși termenele au fost strânse și presiunea, știu, a fost imensă”
Catedrala Notre-Dame se deschide pentru public pe 8 decembrie
Catedrala Notre-Dame din Paris are un altar nou la mai bine de cinci ani de la incendiul care a devastat lăcașul de cult. De asemenea mobilierul a fost instalat în așteptarea redeschiderii acestui simbol parizian. În timpul incendiului din aprilie 2019, acoperișul s-a prăbușit, iar turla a distrus altarul central. Așa că cei care s-au ocupat de reabilitarea catedralei au decis să schimbe tot interiorul.
Piesele au fost create de un sculptor francez, care a optat pentru bronz, un material rezistent în timp. Notre-Dame se va deschide pentru public duminică, 8 decembrie, iar Arhiepiscopia Parisului se așteaptă la aproximativ 15 milioane de vizitatori anual.
Reconstrucția celebrei clădiri pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția. Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta a inclus recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.
Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, reapare deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia. „Întoarcerea turlei pe cerul Parisului este, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin. „Am avut de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.
Citiți și: Catedrala Notre Dame din Paris se va redeschide pentru public în 2024