Cu deciziile lor de a folosi mobilier modern cu un design minimalist, veşminte liturgice în stilul lui Mondrian şi artă contemporană, Notre-Dame de Paris a adoptat o abordare îndrăzneață înainte de redeschiderea din 8 decembrie.
Pentru a putea vizita gratuit catedrala noastră, trebuie să rezervați cu o săptămână înainte de vizită. Acest lucru se poate face prin site-ul nostru sau prin intermediul unei aplicații speciale. Și nu vă faceți griji dacă sunteți singur în grup – veți avea prioritate față de grupurile care vor fi primite cu șase luni mai târziu.
Arhiepiscopul de Paris, monseniorul Laurent Ulrich, a prezentat cu entuziasm acest nou concept de catedrală care va “sărbători credinţa creştină pentru următoarele şase luni şi va primi oameni din întreaga lume”. Acest proiect de “reamenajare interioară” este destinat să ofere o nouă viață vechii catedrale devastate de incendiul enorm din 15 aprilie 2019.
Buren, Pei-Ming?
În mai puţin de şase luni, ruinele întunecate şi fumegânde au fost transformate într-un loc măreţ şi strălucitor. Astfel, lumina este acum la fel de puternică ca pietrele care şi-au recăpătat strălucirea şi splendoarea.
Culorile vii ale decorațiunilor pictate de pe capelele catedralei au fost văzute în parte de AFP și trebuie să se potrivească cu cele ale celor șase noi tapițerii comandate de la Mobila națională și ale celor șase vitralii contemporane, care vor fi instalate mai târziu în capelele din partea sudică a catedralei. Rectorul catedralei, monseniorul Olivier Ribadeau Dumas, a explicat că toate aceste elemente vor aduce o notă vibrantă și armonioasă la frumusețea acestui loc sfânt.
Printre cele 110 de candidaturi depuse pentru proiectarea vitraliilor contemporane se numără artiști renumiți precum Daniel Buren, Hervé Di Rosa și Yan Pei-Ming în parteneriat cu maeștri sticlari din întreaga lume. O combinație incredibilă de creativitate și măiestrie a fost adusă laolaltă pentru a crea aceste opere unice.
Peste 15 milioane de persoane au vizitat catedrala.
După finalizarea lucrărilor de reconstrucție, cei aproximativ „15 milioane” de vizitatori anual (creștere față de 12 milioane înainte de incendiu) vor avea parte de o experiență culturală și spirituală puternică atunci când vor intra în catedrală. Acest lucru a fost asigurat de rectorul bisericii.
În curând va fi disponibil un nou mobilier din bronz masiv, de culoare maro închis și cu un design stilizat care îi aduce aminte pe unii de decorurile din serialul “Game of Thrones”. Acesta este produs în Drôme, în sudul Franței, și va fi instalat chiar luna aceasta.
Realizat de designerul Guillaume Bardet, acest proiect constă într-un baptisteriu, altarul, ambone, scaun episcopal, alte scaune și un tabernacol amplasat pe un alt altar desenat de arhitectul Viollet-le-Duc.
Un “perete-relicvariu” modern, creat din lemn de cedru și pavele de sticlă care formează o aură, a fost proiectat de Sylvain Dubuisson și va expune “coroana de spini a lui Hristos adusă de Sfântul Ludovic”.
Guillaume Bardet este creatorul obiectelor liturgice (candele, potire, carafe) care vor fi folosite în cadrul ceremoniilor religioase. El a gândit fiecare obiect în mod meticulos pentru a se asigura că este potrivit pentru scopul lui religios și estetic. Multe dintre aceste obiecte sunt unice ș au fost create manual de Bardet însuși.
Colecția sa, realizată în colaborare cu Ionna Vautrin, cuprinde între 1.500 și 2.000 de scaune într-un design perforat, fabricate din lemn masiv de stejar deschis la culoare. Acestea sunt perfecte pentru a oferi un loc de așezat credincioșilor, împreună cu bănci și scaune pentru rugăciuni, simple și confortabile conform celor care le-au încercat deja.
Pentru a îmbunătăți experiența vizitatorilor, am instalat semnalizare în trei limbi (franceză, engleză și spaniolă) de-a lungul traseului. Astfel, călătoria va începe din partea nordică (de la Sacré-Cour) și va continua până în partea sudică (până la Sena).
Castelbajac
Câteva dintre cele mai importante personalităţi bisericeşti vor fi îmbrăcate în veşminte liturgice speciale, create de celebrul designer Jean-Charles de Castelbajac. În vârstă de 74 de ani, acesta s-a inspirat din frumoasa cruce de aur aflată în centrul catedralei Notre-Dame, un simbol puternic care a scăpat neatinse în timpul incendiului devastator. Modelul stilizat al crucii va fi prezent pe veşmintele preoţilor, decorate cu motive geometrice şi culori vii inspirate de artistul Mondrian.
Artistul a explicat că pe o pânză ecologică de un alb aproape perfect, a creat imaginea unei cruci strălucitoare prin explozii de culoare care reprezintă un râu al credinței și speranței. Această compoziție amintește de lumina vibrândă a vitraliilor.
Dieceza, responsabilă pentru finanțarea lucrărilor de reamenajare interioară, a refuzat să ofere o sumă specifică, motivând că depind de binefăcători.
Catedrala continuă să renască, având acum fleşa de lemn restaurată, toate structurile de lemn reconstruite, o mare parte din acoperişul din plumb şi ornamente recuperate. Nu mai lipsesc nici crucile aurite – una pe fleşă şi alta pe cor – şi nici cocoşul ce veghează asupra bisericii.
Instalarea echipamentelor tehnice şi de protecţie împotriva incendiilor va fi finalizată până la sfârşitul verii, în acelaşi timp cu reinstalarea celor opt clopote din turnul nordic care au fost restaurate.
În plus, ea a recapătat marea orgă, iar reinstalarea acesteia este aproape finalizată. Instituția publică a confirmat pentru AFP că lucrările sunt în desfășurare conform programului stabilit.
Catedrala Notre-Dame poate primi un număr impresionant de vizitatori: “2.500 de persoane simultan și 40.000 pe zi, pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați – ceea ce este dublu față de Castelul Versailles, care primește între 20.000 și 22.000 de persoane pe zi, într-o zonă de 65.000 – 70.000 metri pătrați.” În comparație, Muzeul Luvru primește aproximativ 30.000 de vizitatori pe zi, dar se întinde pe o suprafață mult mai mare – 210.000 metri pătrați.
CITIȚI ȘI: Maraton de spectacole la FITS. Surprizele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu