Catedrala Națională sau Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel în luna octombrie 2025. Evenimentul va avea loc pentru a marca Centenarul Patriarhia Română iar catedrala va fi deschisă publicului.
Catedrala Națională va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel la Centenarul Patriarhia Română. Proiectul pentru Catedrala Națională a fost inițiat de Regele Carol I după dobândirea Independenței României. Totodată, arată Patriarhul Daniel, Mihai Eminescu și Ioan Slavici au fost primii intelectuali care au susținut ideea construirii în București a unui edificiu simbol pentru România: Catedrala Mântuirii Neamului. Regele Carol I a dorit ridicarea acestui obiectiv, după dobândirea Independenței României, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru independența națiunii.
Catedrala Națională va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel
Catedrala Națională va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel la Centenarul Patriarhia Română. Prima titulatură sub care este cunoscut acest sfânt lăcaș – „Catedrala Mântuirii Neamului” – reprezintă mai degrabă un simbol identitar decât unul teologic propriu-zis, a transmis Patriarhul Daniel. Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul are loc pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române. În 2025 se împlinesc 140 de ani de când Bisericii Ortodoxe Române i-a fost recunoscut statutul de Biserică Autocefală și 100 de ani de când a fost ridicată la rangul de Patriarhie, transmite Basilica, agenția oficială a Patriarhiei Române.În 2018, la Centenarul Marii Uniri, Patriarhul Ecumenic și Patriarhul României au sfințit altarul sfântului lăcaș.
350.000 de eroi români în altarul de Catedrala Națională
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel au sfințit altarul sfântului lăcaș în 2018, la Centenarul Marii Uniri. Sfințirea altarului din Catedrala Națională a avut loc în 25 noiembrie 2018, Anul Centenar al Marii Uniri. În Sfânta Masă a fost încorporată atunci lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți din istorie (aproximativ 350.000), pentru a marca în mod simbolic actul de construire a catedralei ca o jertfă istorică a întregului popor român pentru credință, independență națională și libertate întru Dumnezeu. „Iubim Biserica fiică a României și așteptăm cu nerăbdare să participăm la sărbătorile oficiale de la București, de anul viitor, dedicate centenarului ridicării la demnitatea patriarhală a Bisericii autocefale din România, de către Patriarhia Ecumenică”, a declarat, anul trecut, Sanctitatea Sa Bartolomeu I.
Proiect inițiat de Regele Carol I și susținut de Mihai Eminescu
Catedrala Națională va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel la Centenarul Patriarhia Română. Într-un mesaj transmis după sfințirea altarului de la Catedrala Națională, Patriarhul Daniel a amintit că proiectul acesteia a fost inițiat de Regele Carol I după dobândirea Independenței României. Mihai Eminescu și Ioan Slavici au fost primii intelectuali care au susținut ideea construirii în București a „Catedralei Mântuirii Neamului”, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru independența națiunii, mai preciza atunci Preafericirea Sa. Astfel, înțelegem că prima titulatură sub care este cunoscut acest sfânt lăcaș – Catedrala Mântuirii Neamului – reprezintă mai degrabă un simbol identitar decât unul teologic propriu-zis.
Catedrala Națională va fi deschisă publicului
Catedrala Națională – Catedrala Mântuirii Neamului – va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel. După sfințirea din acest an, Centenarul Patriarhia Română, Catedrala Națională va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor. „Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025”, a confirmat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, pentru Trinitas TV.
Catapeteasma este cea mai mare din lumea ortodoxă
Catedrala Națională – Catedrala Mântuirii Neamului – va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel. Lucrările de construcție la Catedrala Națională în Centenarul Patriarhia Română sunt aproape finalizate. Anul acesta urmează să fie instalată crucea pe turla mare, să fie terminate instalațiile interioare, montarea vitraliilor exterioare și structura de rezistență a porticurilor de la intrarea principală. De asemenea, continua lucrările de pictură, sub supravegherea atentă a Părintelui Patriarh Daniel, urmând un plan iconografic care respectă tradiția bizantină și se desfășoară pe o suprafață totală de 25.000 de metri pătrați. Catapeteasma pictată în mozaic, de peste 400 de metri pătrați, este cea mai mare de acest fel din lumea ortodoxă. 220 de pictori lucrează la mozaic în ritm alert, depunând un efort uriaș, sub coordonarea pictorului bisericesc Daniel Codrescu.
Catedrala Națională va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel
Catedrala Națională – Catedrala Mântuirii Neamului – va fi sfințită de Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel în anul în care se serbează Centenarul Patriarhia Română. Consilier patriarhal coordonator la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române Nicolae Crângașu a explicat că „echipa astfel dublată lucrează inclusiv sâmbăta, având ca obiectiv pictarea a cel puțin 340 de metri pătrați pe lună”. El a precizat că pictorii depășesc mereu această cotă, ajungând și până la 420 de metri pătrați realizați pe lună, ceea ce denotă „un efort uriaș și o mare însuflețire, o mare seriozitate față de cuvântul pe care și l-au dat”. Pictorul Daniel Codrescu a declarat că munca de pictare a Catedralei Naționale „e și o asceză” și că rezultatul va fi unul deosebit. „E un anumit dinamism al suprafeței, care necesită și o participare mai mare din partea privitorului”, spunea el într-un interviu. „În funcție de momentele zilei, de cum cade lumina, descoperi noi laturi, noi străluciri.”. Fiecare metru pătrat de pictură în mozaic necesită 10.000 de pietricele (tesere), produse manual în atelierul Orsoni Venezia. De aceea, fiecare contribuție contează pentru finalizarea unei opere mărețe de artă bizantină autentică și împlinirea visului unei națiuni creștine.