Mihaela Bilic ne spune câte mese trebuie să mâncăm pe zi, dacă ținem post. În mod greșit, multe persoane au impresia că pot mânca mai des și mai mult, având în vedere că din alimentație sunt eliminate carnea, laptele și ouăle. Ei bine nu este chiar așa, dacă nu vreți să aveți multe kilograme în plus pe 25 decembrie.
Câte mese trebuie să mâncăm pe zi, dacă ținem post
”La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale. Deci DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse- nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, explică nutriționistul Mihaela Bilic.
După cum spune chiar Mihaela Bilic, să ții postul nu este deloc ușor. Trebuie să acorzi o mare atenție tuturor alimentelor pe care le consumi și să ții cont de faptul că postul incorect poate duce la apariția unor kilograme în plus.
- Consumați maxim 3 mese pe zi. Țineți cont de faptul că senzația de foame este absolut normală, având în vedere că e greu să te simți sătul atunci când nu consumi proteine animale, astfel apare și nevoia de a mânca mai mult.
- Acordați atenție la combinația dintre făinoase și grăsime vegetală (ulei). Această combinație crește riscul de îngrășare, iar multe dintre alimentele de post au aceste ingrediente la bază.
- Evitați consumul în exces al produselor de patiserie, margarinei, cartofilor prăjiți, șnițelelor și al cașcavalului de post. De asemenea, procedați la fel când vine vorba de oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, acestea având multe calorii.
- Optați pentru preparate la cuptor, ciorbe, tocănițe pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate.
- Consumați leguminoase de 2/3 ori pe săptămână și înlocuiți pâinea, pastele sau orezul cu cartoful.
- Consumați verdețuri și crudități
- Consumați fructe cu moderație și ciocolată neagră.
Sfaturi utile pentru perioada postului
„Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, deși nu pare, au multe calorii. Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună „rețetă” de îngrășare și din păcate multe alimente de post au aceste ingrediente la bază.
„Avem dezlegare nu la pește, nu doar în fiecare weekend, dar chiar și în zile de peste săptămână. Sunt, cred, mai mult de 10 zile în care se mănâncă pește. Deci e mai bine ca niciodată. Învățăm să mâncăm pește de dragul postului. Adică e singura perioadă din an, cred, în care românii mănâncă pește, poate o dată, de două ori pe săptămână, cum ar trebui să o facem în tot timpul anului.
Să creștem consumul de legume și leguminoase boabe. E un lucru bun pentru organism. Avem proteine vegetale în fasole, linte, mazăre, năut. Leguminoasele astea, apropo de obiceiuri bune, ar trebui să le mâncăm și în perioada anului, de două ori pe săptămână. Deci nu prea mai avem obiceiul ăsta. Înainte, postul era ca un fel de reper, ca medicul nutriționist pentru bunicii noștri. Știau, săracii, că miercurea și vinerea pun fasole în oală, că era zi de post. Acum am pierdut reperele astea.
Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate. Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.
«Abuzați» de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume”, a mai adăugat Mihaela Bilic.
În aceeași notă, nutriționistul vedetelor spune că un post corect conține fructe care sunt consumate cu moderație. Acestea sunt, de fapt, deserturi naturale și sănătoase, în timp ce ciocolata neagră este un dulce foarte bun. Mihaela Bilic susține, de asemenea, că rolul postului alimentar este să ofere o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.
„Da, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse, nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, a spus Mihaela Bilic.
Citește și: Rețeta tradițională pentru plăcinta cu mere de post
Mihaela Bilic a vorbit de „șmecheriile” din postul Crăciunului
„Ce facem noi comozii și șmecherii din secolul 21? Mergem la supermarket și luăm toate produsele care sunt în variantă fără carne sau lactate. Și aici trebuie să știm că nu sunt de cea mai bună calitate nutrițională. Adică nu e normal să mâncăm în post toate alimentele în variantă de post. Să mâncăm șnițel din soia, să mâncăm pate vegetal, să mâncăm brânză vegetală… ăla nu mai e post.
Deci postul ar trebui să fie bazat pe mâncăruri gătite în casă, să fie cu legume multe, că aici, da, e sănătate. De ce zic să fie gătit în casă? Pentru că atunci poți controla cantitatea de grăsime pe care ai pus-o. Să nu fie prăjeli. Că bietul organism, na, prăjeala pică greu și în post și în afara lui.
Și, foarte important, două elemente, două ingrediente pe care vreau să le subliniez și să le avertizez: uleiul și zahărul. În timpul postului, așa cum îl avem noi ortodocșii, uleiul are dezlegare în anumite zile. Noi, când ținem postul Crăciunului sau Paștelui, punem ulei în fiecare zi din belșug ca să fie hrănitor. Iar zahărul n-a intrat niciodată în, să zic așa, restricționările postului, pentru că el nu exista ca aliment pe vremea când s-a inventat postul.
Deci, zahărul ar trebui interzis că dacă mâncăm «de dulce», așa, tot dulce-dulce postul ăla nu mai are beneficii pentru organism. Iar la capitolul ulei fiți gârciți. Deci da, să fie mâncăruri gătite, să fie ciorbe, să fie supă cremă, să fie ghiveci, fructe la desert, dar atenție mare la făinoase și la grăsime, pentru că altfel ieșim din post supraponderali”, a încheiat Mihaela Bilic.