„România se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver”, susţine ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.
„Suntem pe ultima sută de metri, adică până la sfârşitul anului fiscal american, care se termină la 1 octombrie anul acesta, suntem convinşi că va fi îndeplinit criteriul de a fi sub 3% rată de respingere din toate aplicaţiile cetăţenilor români pentru vize în SUA. Ambasada Statelor Unite a acordat anul acesta un număr uriaş de vize, cred că se vor apropia de 50.000, poate 60.000.
Sunt foarte multe aplicaţii venite şi din mediul privat şi din mediul guvernamental şi credem că este o şansă foarte bună. Anul trecut fiscal, care s-a încheiat la 1 octombrie 2023, am fost la o rată de respingere de peste 8%, deci putem să fim anul acesta sub 3%”, a declarat pentru Agerpres ambasadorul României în Statele Unite.
Statutul de membru al programului Visa Waiver
Acesta a mai precizat că România mai are o serie de măsuri de securitate de îndeplinit, pe lângă acest criteriu, de a fi sub 3% rata de respingere a vizelor într-un an fiscal american. Oficialul a precizat că Guvernul și Parlamentul și-au luat angajamentul îndeplinirii acestor măsuri, care se referă la o serie de acorduri de securitate și schimburi de informaţii privind combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a terorismului. După îndeplinirea acestor condiții, România va primi o misiune de evaluare americană, iar dacă aceasta va constata îndeplinirea tuturor criteriilor, Departamentul de Stat American și Departamentul Securității Naționale vor acorda țării noastre statutul de membru al programului Visa Waiver.
În altă ordine de idei, în această lună au fost reluate, după 20 de ani, zborurile directe dintre România și Statele Unite. O companie privată operează patru zboruri directe pe săptămână, din București (Henri Coandă) la New York (JFK). Zborul durează 10 ore.
În aprilie a.c., Guvernul României lansa un apel către cetățenii României. Admiterea României în Programul Visa Waiver este un obiectiv strategic naţional, reitera Guvernul României, făcând apel la toţi cei care pot susţine acest demers. „România este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice”, mai transmitea Executivul.
„Pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism. Reînnoirea acesteia în următoarele şase luni ne poate asigura succesul”, mai adăuga Guvernul, într-un comunicat.
Condiție esențială pentru Visa Waiver
Tot în aprilie a.c., premierul Marcel Ciolacu preciza că s-ar putea, ca din 2025, românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a intra în America, însă recunoștea că pentru acest lucru este nevoie să fie coborâtă rata respingerilor sub 3%, o condiție esențială, pentru ca țara noastră să intre în programul Visa Waiver.
„M-am alăturat românilor care în aceste zile îşi iau vize pentru SUA, chiar dacă nu intenţionează să călătorească în următoarea perioadă. Scopul demersului nostru este de a coborî rata respingerilor sub 3% pentru a îndeplini astfel condiţiile eliminării vizelor pentru State Unite ale Americii”, explica la acel moment Marcel Ciolacu. „Cred că rata este undeva de 20-25 % între colegii care au fost de acord să completeze documentația pentru viză”
Și românii care au o viză SUA de tip B1/B2 au fost încurajați să-și reînnoiască documentele fără interviu la Ambasada SUA. Scopul acestei acțiuni este ca România să intre în programul Visa Waiver, până la finele anului fiscal american, adică 30 septembrie 2024. Visa Waiver este un program al guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maximum 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit pe teritoriul american, fără nevoia de a obține o viză.
Pentru ca România să fie acceptată în acest program, principalul obiectiv ce trebuie îndeplinit anul acesta este atingerea unei rate de refuz de sub 3% a vizelor de tip B1/B2 – afaceri și turism.
De asemenea, pot obține viză SUA fără interviu și copiii sub 14 ani. Rata de respingere la reînnoire este mult sub 1% și, astfel, va fi îmbunătățit procentul de respingere.
Viza poate fi reînnoită chiar dacă este încă valabilă sau a expirat în ultimele 48 de luni. Aceasta va fi valabilă pentru o perioadă de 10 ani.
Visa Waiver. Ambasadoarea SUA la București: „Avem nevoie de ajutorul românilor”
Anul 2025 ar putea fi anul din care românii ar putea călători în Statele Unite fără vize, spunea și Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, care explica într-un interviu pentru HotNews.ro de ce depinde includerea României în programul Visa Waiver.
„Avem nevoie de ajutorul românilor”, spune diplomata americană care îi îndemnă pe cei care au o viză pentru SUA „să o reînnoiască, chiar dacă nu a expirat încă. Ne puteți ajuta în campania noastră de a încerca să aducem România în programul Visa Waiver prin faptul că vom primi mai multe cereri pe care le putem aproba. Iar asta va ajuta la scăderea ratei de refuz”, a spus ea.
Întrebată dacă 2025 este un termen realist pentru ridicarea vizelor, Kathleen Kavalec a răspuns: „Cred că este foarte posibil, dar nu vreau să garantez ceva, nu pot prezice 100%”.
Ambasadoarea SUA a spus în septembrie 2023, că „vestea bună este că România a ţinut cont de recomandările noastre” și că a fost numit un coordonator care o să urmărească toţi paşii necesari la nivel guvernamental. Aceasta deoarece programul are două componente importante: „semnarea unui acord privind schimbul de informaţii şi apoi ne uităm la numărul de vize care au fost refuzate”, după cum a evidențiat ambasadoarea SUA.
„Acum lucrăm cu Guvernul pentru a reduce acest număr printr-o informare corectă a publicului. Deja observăm îmbunătăţiri în această direcţie, trendurile sunt pozitive şi din acest motiv spun că sunt încrezătoare că în timpul mandatului meu putem realiza această tranziţie”, conchidea Kathleen Kavalec.