Gabriela Cristea sau Laura Cosoi prepară cozonaci de Crăciun în această iarnă, iar noi am aflat cât costă un cozonac frământat de aceste două vedete. Prețul unui cozonac nu este unul mic, însă este inclusă, probabil, și o “taxă de celebritate”.
Cât costă un cozonac făcut de Gabriela Cristea
Prezentatoarea TV Gabriela Cristea își mărește sursele de venit în preajma sărbătorilor de iarnă preparând cozonaci de Crăciun, după rețete clasice, chiar dacă la modă în această iarnă este cozonacul Dubai.
Gabriela Cristea a lansat recent pe site-ul său online o gamă variată de produse, printre care cozonacii premium. Comenzile pot fi plasate deja, iar produsele sunt livrate în 24 sau 48 de ore, având un termen de valabilitate de 10 zile.
„Încearcă babka noastră desăvârșită, unde aluatul pufos este îmbinat cu o umplutură decadentă de ciocolată gianduia, nuci crocante și bezea. O explozie de arome și de gusturi premium, care îți răsfață simțurile în fiecare fărâmă”, spune Gabriela Cristea.
Prețurile reflectă ingredientele de calitate și complexitatea rețetelor. Un cozonac cu mere, nucă și caramel sărat (900 g) costă 85 de lei, iar babka cu fistic (900 g) costă 178 de lei, un produs extrem de popular, în ciuda prețului ridicat. Un cozonac tradițional cu cremă de ciocolată Gianduia și nucă – 900 g – costă 98 de lei.
Cât costă un cozonac făcut de Laura Cosoi
La rândul său, Laura Cosoi, care conduce împreună cu soțul său, Cosmin, un lanț de brutării, prepară cozonaci de Crăciun la prețuri similare.
Gama lor de produse include pâine artizanală și deserturi festive, printre care și cozonacii de Crăciun. Laura Cosoi vinde un cozonac de aproximativ 900 de grame cu 96 de lei și are de toate în compoziție – rahat, stafide, nucă și cacao.
Citește și: Gabriela Cristea, în scandal cu fanii din cauza cozonacilor de Paște: “Nu am încercat să vă țepuiesc”
Rețeta de cozonac folosită de Gabriela Cristea
Pe rețelele de socializare, Gabriela Cristea a împărtășit câteva dintre secretele rețetelor sale, menționând importanța ingredientelor proaspete și tehnicile speciale pentru umpluturile aromate.
„Am aici 3 albușuri de ou, în care o să pun și praf de sare. După ce am băut spumă albușurile, pun 3-4 linguri zdravene de zahăr pudră. Acum adăugăm nucile și ciocolata și este important să amestecăm cu o spatulă de jos în sus și destul de rar, ca să nu se desfacă spuma. Acum punem din nou ulei pe blatul de lucru și luăm primul aluat și îl întindem bine cu sucitorul.
Luăm o treime din compoziție și o întindem peste aluat bine. Se taie foaia pe din două. Fiecare se răsucește de la mijloc spre exterior, iar acum se pun doi câte doi și se împletesc. Unul dintre secretele mele e că îi îmbrac în pungi de plastic și îi pun înapoi în cuptorul încins la 40-45 de grade și îi las să crească acolo, lent, aproximativ o oră și jumătate.
Între timp, am dat cuptorul la 200 de grade, să se încingă. În momentul în care o să bag cozonacii, o să dau cuptorul la 170-175 de grade, îi bag la cuptor 25 de minute. Am aici un gălbenuș de ou, pe care l-am frecat cu puțină sare și am amestecat cu două linguri de lapte. Întotdeauna gălbenușul îl dați exact înainte de a băga cozonacii la cuptor, nu ungeți cozonacii cu ou și cu lapte cu mult înainte, pentru că se vor usca”.