Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac reprezintă una dintre cele mai interesante atractii turistice din România în sezonul de iarnă, mai ales pentru o vacanță de iarnă. Ce este bine de știut despre acest hotel construit din gheață.
Hotelul este construit în fiecare an în timpul sezonului de iarnă din blocuri de gheață extrase din Lacul Bâlea din apropiere. Perioada de timp în care hotelul este deschis pentru turiști depinde foarte mult de condițiile meteo. De cele mai multe ori, Hotelul de Gheață a fost deschis doar în ianuarie, până în martie.
Anul acesta Hotelul de Gheață se deschide de Crăciun și va prezenta atmosfera cafenelelor istorice. Camerele vor purta numele unor compozitori celebri, precum Bach, Mozart, Beeethoven sau Ceaikovski. Hotelul este situat langa Lacul Bâlea, in inima Muntilor Făgăraș din județul Sibiu. Munții Făgăraș sunt cei mai înalți munți din România iar hotelul în sine se găsește la o altitudine de 2.034 de metri. Se recomandă să luați cu voi haine și încălțăminte călduroase, deoarece temperatura medie în zonă este în jur de 2 grade Celsius.
Asigurați-vă că verificați întotdeauna prognoza meteo înainte de a vă începe călătoria spre Hotelul de Gheață. Cel mai convenabil și ușor mod de a ajunge la hotelul de gheață este să folosiți telecabina. Plecarea se face de la Hotel Bâlea Cascadă. Până la hotelul menționat, folosiți mașina chiar și pe timpul iernii când drumul este de cele mai multe ori acoperit de zăpadă, cu condiția să nu fie multă. Pornind de la Hotel Bâlea Cascadă drumul Transfăgărășan este închis pe lunile de iarnă.
Hotelul de Gheață va avea igluuri diferite
Dacă doriți, puteți urca pe jos de la Cascada Bâlea (1.234 metri) până la Lacul Bălea (2.034 metri). Trebuie însă să țineți cont de distanța mare și de marea diferență de nivel. Această opțiune nu este recomandată decât dacă aveți experiență în drumeții. Anul acesta hotelul va avea mai multe camere, pentru că ninsorile care au căzut în Munții Făgăraș au permis începerea lucrărilor mai devreme. Înca de luna trecută au fost finalizate șase camere de gheață, după cum a declarat pentru Radio România Brașov FM inițiatorul proiectului, Arnold Klingeis.
”Hotelul va avea 10, poate 12 camere, va avea igluuri diferite în acest an, o sa fie și igluuri mai mici, pentru familii, unde pot să doarmă doi adulți cu doi copii sau trei. Bineînteles, vor fi două igluuri mari pentru restaurant, unde vom avea mese și scaune din gheață și acei artiști din muzica clasică care vor fi sculptați în gheață sau ca basorelief pe pereții Hotelului de Gheață”, a adăugat Klingeis.
„Vom avea și în anul acesta expoziții de artă la Bâlea Lac. Dorim în această iarnă să oferim cursul de sculptat în gheață. Vom avea câteva zile unde sculptorii care lucrează la constructia hotelului vor veni la Bâlea Lac și cei interesati pot să se înscrie pentru un curs”, potrivit aceleiași surse.
Cât costă o noapte la Hotelul de Gheață
O noapte de cazare la Hotelul de Gheață va costa 100 de euro de persoană în cursul săptămânii, iar în weekend – 150 euro.
Hotelul de gheață este construit în fiecare an, începând cu anul 2005. După luni de planificare atentă, hotelul este ridicat de către meșteri pricepuți din judetul Mureș. Hotelul este construit integral din blocuri de zăpadă și gheață extrase din cel mai mare lac glaciar din Munții Făgăraș, Lacul Bâlea. Pentru a-l face stabil și durabil pentru lunile care urmează, meșterii folosesc blocuri care cântăresc în jur de 70 de kilograme.
Mediul de lucru este dur și greu de suportat. Temperaturile sunt adesea sub zero grade și viscolul e cel mai demn inamic al constructorilor. În această atmosferă înghețată, un nou hotel este conceput în fiecare an, din materiale oferite doar de natură. Anual, hotelul este construit în jurul unei anumite teme. Temele sunt transpuse și aduse la viață de ideile și creativitatea sculptorilor de gheață, care reușesc să transforme Hotelul de Gheață într-o atracție unică.
Recapitulăm: Hotelul de Gheață este situat în judeţul Sibiu,la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina. Turiştii pot ajunge cu maşina pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Cascadă, de unde sunt nevoiţi să apeleze la transportul pe cablu.
Dacă nu vă cazați la hotel, îl puteți vizita
Camerele hotelului au tot mobilierul sculptat în întregime din gheață. Nu trebuie să vă faceți griji pentru temperatura scăzută dacă petreceți noaptea acolo. Hotelul oferă condiții optime de cazare. Desi patul este din gheata, peste el sunt asezate saltele si saci de dormit care asigura o temperatura optima.
Dacă nu doriți să petreceți noaptea la hotel, îl puteți vizita, la fel ca orice alte atracții turistice. Turiștii sunt încă obligați să plătească o taxă de intrare. Puteți vizita hotelul, puteți lua prânzul la restaurantul cu gheață sau puteți savura o băutură la bar. Dacă vrei doar să te oprești la o băutură la barul Hotelului Balea Ice, trebuie să știi că până și paharele sunt din gheață. Mâncarea servită la restaurant este servită și pe farfurii cu gheață. Biserica de gheață construită lângă hotel completează complexul de clădiri de gheață și are, de asemenea, un design diferit în fiecare an.
Majoritatea turiștilor petrec de obicei doar o noapte la hotel sau trec pe aici pentru o excursie de o zi. Hotelul de Gheață poate fi captivant și distractiv, dar este un pic „exclusivist”, adică pe gustul celor cărora nu le este frică de temperaturi scăzute și care sunt dispuși să sacrifice confortul obișnuit, pentru a sta acolo.
Zona Munților Făgăraș este una dintre cele mai frumoase din România, mai ales în sezonul de iarnă. Dacă doriți să vizitați zona și să vă bucurați de drumeții, puteți opta cu ușurință pentru unul dintre numeroasele trasee de drumeții din Munții Făgăraș.
Citiți și: Cât costă să dormi la Simona Halep în hotel