Case de vânzare cu 3 euro? Da, există! Comuna Sambuca di Sicilia, din Provincia Agrigento localizată în sudul Italiei scoate la licitație un nou lot de case ieftine, cu doar 3 euro, potrivit Euronews. Desigur, nu totul e perfect…
În 2019, comuna Sambuca di Sicilia, din Provincia Agrigento localizată în sudul Italiei, a devenit virală pentru că a vândut case cu doar 1 euro. După ce s-a bucurat de vânzări de succes în 2019 și 2021, Sambuca di Sicilia scoate la licitație un nou lot de case ieftine, cu doar 3 euro, informează Euronews.
Planuri de genul acesta au devenit o modalitate populară pentru orașele rurale cu populație în scădere de a-și spori numărul de locuitori și de a preveni ca locuințele dezafectate să ajungă în paragină. Cu toate acestea, în timp ce inițiativele au eșuat în unele locuri, vânzătorii din Sambuca au întâmpinat o mulțime de cereri. Cumpărătorii au venit și din SUA sau Orientul Mijlociu. Vânzările au adus aproximativ 20 de milioane de euro în economia locală. Acum, satul sicilian pune mai multe case sub vânzare. La fel ca data trecută, totuși, există câteva prevederi de care potențialii cumpărători ar trebui să fie conștienți – în plus, prețul a crescut, de la un euro, la trei euro.
De data aceasta, zece case sunt disponibile la prețul de pornire de 3 euro. Locuințele sunt situate în vechiul cartier sarazin al orașului și sunt la fel de solide din punct de vedere structural ca cele vândute în cadrul planurilor anterioare, din anii 2019 și 2021. Casele, care au fost abandonate după un cutremur din 1969, aparțin autorităților locale, așa că procesul de vânzare este mai ușor decât în locurile în care consiliile trebuie să facă legătura între cumpărători și proprietarii privați.

Case de vânzare în orașele mici din Italia
Proprietățile oferite sunt case cu două, până la trei dormitoare, nu mai mari de 80 de metri pătrați, construite din piatră de culoarea mierii. Casele sunt vândute prin licitație celui mai mare ofertant, astfel încât prețul de cumpărare va fi probabil cu mult mai mare decât suma simbolică de 3 euro – anterior, cele mai multe au costat între 5.000 și 10.000 de euro. Câteva dintre casele oferite au curți interioare cu lămâi și podea cu gresie luminoasă din majolică, o faianță italiană care este caracterizată prin smalțul metalic.
Dar, majoritatea proprietăților sunt departe de a fi gata de locuit. La fel ca în cazul caselor ieftine vândute în anii trecuți, cumpărătorii vor trebui să facă lucrări de reparații ample. Noii proprietari ar trebui să se aștepte să plătească cel puțin 30.000 de euro pentru o renovare de bază, iar peste 200.000 euro pentru o schimbare completă. Lucrările de renovare trebuie finalizate în termen de trei ani de la cumpărare, altfel cumpărătorii își pierd depozitul de 5.000 de euro necesar în timpul procesului de licitație.
„Casele la prețul unui espresso” din Sambuca au adus venituri necesare pentru contracte importante pentru constructorii, arhitecții și designerii locali. De asemenea, a determinat deschiderea unor locuri de cazare și magazine turistice, iar acum există spații de lucru de la distanță pentru a încuraja nomazii digitali să rămână în oraș. Proiectele acestea au schimbat și demografia orașului. Au fost deosebit de populare printre cumpărătorii din Statele Unite, ceea ce a dus la supranumirea orașului ca „Mica America”, din cauza comunității mari de americani care a venit în regiune.
Case de vânzare, cu probleme
Vânzările de case de 1 euro din Italia au stârnit mult interes în ultimii ani, zeci de persoane alegând să cumpere proprietăți abandonate în unele dintre orașele depopulate ale țării, după cum notează CNN. Dar, în timp ce orașe precum Mussomeli din Sicilia și Zungoli din Campania au reușit să vândă diverse locuințe abandonate străinilor care doreau să trăiască visul italian, unele au avut dificultăți în a-și vinde casele goale, arată G4Media. Printre acestea se numără Patrica, un sat medieval izolat de abia 3.000 de locuitori, situat la sud de Roma, unde peste 40 de proprietăți abandonate la începutul anilor 1900 au fost lăsate să putrezească.
Urcat pe un platou stâncos care domină valea Sacco din centrul Italiei, Patrica este un loc idilic, dar viața de aici nu a fost ușoară pentru localnici în trecut. Mulți au plecat în căutarea unui viitor mai bun în altă parte, lăsându-și casele goale timp de zeci de ani. În încercarea de a aduce un suflu nou în satul muribund, primarul orașului, Lucio Fiordaliso, a încercat să imite succesul altor sate italiene care și-au scos casele goale la vânzare pentru un euro, adică puțin peste un dolar. Până acum, nu a avut prea mult succes. „Mai întâi am cartografiat toate casele abandonate și am făcut un apel oficial către proprietarii inițiali pentru a-i invita să ne predea proprietățile familiale dărăpănate, dar am reușit să vindem doar două case pentru un euro”, a declarat Fiordaliso pentru CNN. În timp ce autoritățile locale din orașele rămase subpopulate din cauza cutremurelor și a altor calamități naturale au dreptul de a scoate la vânzare casele abandonate fără permisiunea proprietarilor, acest lucru nu este valabil pentru Patrica și alte orașe similare.

Nimic nu poate fi vândut fără acordul scris al tuturor moștenitorilor
„Avem nevoie mai întâi de disponibilitatea proprietarilor, sau a moștenitorilor acestora, de a se debarasa de casele lor vechi”, spune Fiordaliso. „Doar atunci putem scoate aceste proprietăți la vânzare cu acordul lor, ceea ce face ca procesul să fie foarte complicat. Aproape imposibil”. Fiordaliso explică faptul că orașul a primit un „răspuns pozitiv” din partea a 10 proprietari după ce a trimis un „apel public pentru a-i implica în proiectul nostru de case de un euro”, dar aceștia s-au retras în ultimul moment. Restul nu au răspuns niciodată. Fiordaliso consideră că cei care s-au răzgândit ar fi putut face acest lucru din cauza unor probleme cu alte rude care dețineau părți din aceeași proprietate. Clădirile abandonate din vechile orașe italiene sunt uneori împărțite între mai mulți moștenitori care dețin doar o secțiune – cum ar fi o baie, un balcon, o bucătărie – și nimic nu poate fi vândut fără acordul scris al tuturor moștenitorilor, conform legii italiene.
În trecut, se obișnuia ca copiii să moștenească părți din casa familiei lor, inclusiv petice de pământ, fântâni și livezi. Dar nu este întotdeauna o garanție că rudele vor fi în continuare în relații bune și/sau în contact peste ani. „Înstrăinarea potențialelor case de un euro s-a confruntat cu un blocaj, deoarece majoritatea rudelor care împărțeau aceeași proprietate erau în dezacord între ele din motive personale sau nu se puteau pune de acord cu privire la vânzare, unii abia își vorbeau sau se cunoșteau, alții locuiau în orașe îndepărtate și chiar în străinătate”, spune primarul.