Cei care așteptau să se înscrie în programul Casa Verde în această primăvară vor mai avea de așteptat. După ce etapa din 2023 a fost blocată în instanță, ediția din acest an va întârzia și este posibil să demareze abia în toamnă.
Ce spun beneficiarii
Cei care au reușit să se înscrie în etapa de anul trecut se bucură de beneficiile programului guvernamental. “Cu acest sistem de panouri solare, ar trebui să nu mai plătim niciodată curentul, pentru că noi consumăm 2-3 kW pe zi, iar aceste panouri ar trebui să producă aproximativ 15 kW”, a declarat un beneficiar al programului Casa Verde,.
Programul Casa Verde ar fi trebuit să înceapă imediat ce se epuizează bugetul pentru prima etapă. Bugetul a fost de 1,75 miliarde de lei și s-au înscris peste 60.000 de beneficiari.
Buget record pentru Casa Verde 2024
Bugetul alocat pentru Casa Verde 2024 este unul record, de două miliarde de lei.
“Avem 2 miliarde de lei pentru persoane fizice pe Casa Verde Fotovoltaice. Beneficiarii pot primi 20.000 de lei pentru minim 3 kW de putere instalată. Practic, avem buget pentru 100.000 de familii; sperăm noi ca la sfârșitul acestui an, aceste familii să beneficieze de o factură mai mică la energie”, a precizat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, într-un interviu la DC News.
Baterile de stocare a energiei solare
În plus, în acest an, programul ar putea include și baterii de stocare a energiei solare, chiar dacă autoritățile nu au făcut nicio precizare în acest sens.
“Cu banii de la stat, prin programul Casa Verde, am putea monta un sistem fotovoltaic de 5 kW și ar fi posibil să alegem să montăm și o baterie de stocare a energiei, dar ar trebui să plătim în plus aproximativ 10.000 de lei. Prin urmare, sprijinul din partea statului ar trebui să crească de la 20.000 până la 30.000 de lei.” , explică reprezentantul unei societăți care instalează panouri fotovoltaice, pentru Observator.
Începerea ediției din 2024 este estimată pentru august-septembrie.