Ambasada țării noastre de la Paris a inaugurat, joi, Casa României, Casa Ospitalităţii, în palatul în care funcționează reprezentanța diplomatică. Clădirea de patrimoniu este de altfel proprietatea statului român de 85 de ani.
La eveniment a participat și președintele Klaus Iohannis. „Pe bună dreptate putem spune că, începând de astăzi, inima României va bate și mai puternic aici, datorită sportivilor noștri care vor intra în cea mai mare competiție internațională. Fiecare moment din această experiență va fi unul memorabil, iar munca, dedicarea și perseverența vor fi răsplătite cu rezultate pe măsură”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
„În aceste zile, la Paris, mai ales în contextul internațional complicat, sportul ne demonstrează că, sub auspiciile cooperării, ale solidarității și ale prieteniei, poate exista competiție pașnică, dar foarte puternică.
Participarea României la Jocurile Olimpice este un motiv de mândrie pentru noi toți și sunt sigur că în aceste zile pline de emoții vom fi mai aproape unii de alții„, a mai spus președintele.
Casa României: Mesajul președintelui Iohannis
„Sportul face parte din ceea ce suntem noi ca națiune, identitate dezvoltată și construită de peste un secol, cu rezultate care au rămas și astăzi repere la nivel internațional.
Galeria impresionantă de sportivi este în prezent îmbogățită de o generație tânără, energică și ambițioasă, care a reușit să se adapteze și să se reinventeze cu fiecare obstacol întâmpinat, și de aceea merită din plin recunoștința și aprecierea noastre.
Dragi sportivi,
Ați muncit enorm pentru visul vostru olimpic și vă urez să trăiți toată această experiență cu bucurie și cu mult entuziasm. Sunt convins că veți face performanță și veți oferi multe momente frumoase românilor, care vă vor urmări prestațiile și vă vor susține din toată inima.
Vă încurajez ca în arenă să fiți încrezători în puterea pe care o aveți și vă doresc să vă îndepliniți toate obiectivele pe care vi le-ați propus!
Vă doresc mult, mult succes! Hai, România!”, a fost mesajul președintelui pentru sportivii români și pentur toți românii.
Casa României: „Grădina este minunată”
Prin eforturi conjugate ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ambasadei României la Paris și ale Departamentului Regional pentru Afaceri Culturale “Île-de-France” au demarat lucrări de consolidare și restaurare a Palatului Béhague, un proces mai amplu deja inițiat.
„Toate lucrările sunt finalizate, grădina este minunată, pregătită să primească olimpicii, cetățenii români și străini”, spune Ioana Bivolaru, Ambasadoarea României în Franţa, potrivit TVR. Casa României propune diferite evenimente și expoziții despre performanța sportivă, precum și un documentar, în premieră, despre Ivan Patzaichin.
„Vă așteptăm cu mare drag în Casa Ospitalității, Casa României, atât prin intermediul Televiziunii Naționale, cât și prin prezența fizică aici. Sunt tururi ghidate ale Casei României. Mult succes echipei olimpice a României! Să avem cât mai multe medalii, să auzim de cât mai multe ori Imnul Național intonat. Hai, România!”, a mai transmis Ambasadoarea României în Franţa.
Casa României și o serie de evenimente culturale
De asemenea, la Casa României, ICR Paris organizează, pe 9 august, împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, premiera internaţională a filmului „Ivan, omul cu rădăcini în ape”, regizat de Ana Preda.

Muzica românească, subiectul unui flashmob
Filmul documentar îl portretizează pe Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la canoe, originar din Mila 23, un mic sat din inima Deltei Dunării. Un documentar biografic care explorează viaţa şi moştenirea lui Ivan Patzaichin într-o manieră profund personală şi cinematografică.
Miercuri, 24 iulie, Biserica Ortodoxă Română Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din Paris a găzduit un program de muzică sacră prezentat de orchestra şi corul Operei Naţionale Bucureşti.
În deschiderea turneului în Franţa, muzica românească va face subiectul unui flashmob pe care Opera Naţională Bucureşti l-a organizat în prima parte a zilei de luni, în grădinile Palatului de la Versailles, în cadrul căruia au fost interpretate Imnul naţional al României şi Imnul olimpic.
JO 2024, înainte de ceremonia de vineri
Capitala Franţei devine cel de-al doilea oraş de pe mapamond care găzduieşte trei ediţii ale olimpiadei de vară. Jocurile Olimpice Paris 2024 au început miercuri, înainte de ceremonia de deschidere de vineri, cu primele meciuri de fotbal și rugby în șapte. Arena din Sudul Parisului va fi un ”hub” major pentru handbal, tenis de masă, volei şi haltere.
Construit în 1998 pentru Cupa Mondială, faimosul Stade de France găzduieşte probele olimpice de atletism şi rugby în şapte, dar deopotrivă este locaţia unde se va desfăşura şi ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice.
Jocurile se vor desfășura până la 11 august, dar interesul este deja uriaș. Această ediție a vândut mai multe bilete (8,6 milioane) decât orice Olimpiadă de vară anterioară, au declarat organizatorii în luna iulie, depășind cele 8,3 milioane de la Atlanta 1996.
Mai mult de 1 milion de bilete au fost deja vândute și pentru Jocurile Paralimpice. Cea de-a 33-a ediție a jocurilor se desfășoară în 35 de locații, în principal la Paris, dar și în alte orașe franceze precum Lille, Marsilia, Lyon, Nisa și insula Tahiti din Pacific. JO Paris 2024 vor avea un puternic accent urban, cu mai multe competiții desfășurate în locuri emblematice precum Champs-Élysées, Turnul Eiffel, Place de la Concorde, Invalides și Pont Alexandre – cu scopul de a menține sportivii și cetățenii cât mai aproape posibil.