Casa Regelui Charles aflată în Londra va fi închisă în această vară pentru turişti, din cauza lipsei de personal care să administreze proprietatea regală. Anunţul a venit după ce căutările în ceea ce privește personalul s-au dovedit a fi zadarnice.
Anunţul a venit după ce Royal Collection Trust, departamentul casei regale care supraveghează vizitele turistice la palate, s-a chinuit să găsească oameni dispuși să lucreze în retail. Instituţia a pierdut 150 de angajați din cauza concedierilor din timpul pandemiei şi i-a fost aproape imposibil să mai găsească angajaţi din cauza Brexitului.
După încoronarea Regelui Charles, interesul pentru Clarence House a crescut. Clădirea are patru etaje, este din secolul al XIX-lea și se află pe un drum denumit The Mall, unde Charles locuiește din 2003. ”Ne-am concentrat asupra altor palate și zone.Cred că ar exista un interes reînnoit pentru ea, având în vedere că acum este casa monarhului”, a spus Sarah Davis, purtătoare de cuvânt a Royal Collection Trust, notează The Guardian. În acest context, oficialii britanici au angajați doar pentru a asigura personalul celorlalte proprietăți regale locuite.
Casa Regelui Charles un loc preferat de înalta societate din Londra și nu numai, vara/Facebook
Casa Regelui Charles se deschidea în fiecare vară la Londra, pentru turiști
Dar reședințele regale precum Palatul Buckingham au fost atracții populare de la prima deschidere pentru public în vara lui 1993, iar anul trecut Windsor Great Park a atras peste 5 milioane de vizitatori, făcându-l a treia cea mai vizitată atracție din Marea Britanie.
Clarence House se deschidea, de asemenea, în fiecare vară, dar a fost închisă pentru lucrări de construcții pe termen scurt în 2019 și nu s-a mai redeschis de atunci. Problemele de personal cu care se confruntă reședințele regale sunt aceleași în întreaga industrie a turismului. UK Hospitality estimează că există 132.000 de posturi vacante în sector. Studenții europeni care obișnuiau să ocupe locuri de muncă pe timpul verii în timp ce își îmbunătățeau limba engleză au nevoie acum de vize de muncă scumpe.
„Este mult mai greu de recrutat după Brexit”, a spus Bernard Donoghue, directorul Asociației Principalelor Atracții ale Vizitatorilor, ai cărei membri includ Royal Collection. Donoghue dă vina pe Brexit și pe pandemia de Covid pentru că mulți lucrători străini au decis să se întoarcă în țările lor de origine, conform theguardian.com.
Casa Regelui Charles din Viscri n-are probleme
Casa Regelui Charles din Viscri s-a redeschis pentru turiști, oferind o experiență autentică a unei locuințe săsești tradiționale. Anul acesta, ea se redeschide sub numele „The King’s House”. Această casă simplă și plină de istorie poate fi vizitată până în luna octombrie, iar vizitatorii se pot bucura și de o expoziție de fotografii.
Casa din Viscri este deschisă publicului până la finalul lunii octombrie.
Cunoscută sub numele de „Casa albastră”, locuința a fost cumpărată de fiul reginei Elisabeta a II-a în 2006, iar până în 2021 a funcționat ca pensiune. Casa din Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, care organizează aici ateliere de restaurare tradiţională şi de ţesut, dar şi cursuri de agricultură.
Satul Viscri este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și se află între Brașov și Sighișoara. Anul trecut, aproape 40.000 de turiști, atât români, cât și străini, au avut ocazia să descopere ce ascunde această locuință tradițională transformată în atracție turistică.
Mai mult: Dacă îți dorești să devii vecin cu Regele Charles, există acum o oportunitate!
Cât te costă să fii vecin cu Regele Charles
Dacă îți dorești să devii vecin cu Regele Charles, există acum o oportunitate! Un ansamblu format din patru case tradiționale, situate în apropierea localității Viscri, este disponibil spre vânzare la prețul de 495.000 de euro. Anunțul de vânzare a fost publicat anul trecut de Romania Sotheby’s International Realty, potrivit Observator. Proprietatea nu constă doar în cele patru case tradiționale bine întreținute, ci include și o curte spațioasă cu iarbă verde și arbuști îngrijiți.
Această proprietate, cu o suprafață de 9000 de metri pătrați de teren intravilan, cuprinde patru case tradiționale, fiecare cu propria lor poveste și arhitectură specifică. Construcțiile variază în vechime, începând cu o casă ridicată în 1862, și continuând cu alte două construcții din anul 1950. În plus, proprietatea include mai multe încăperi funcționale, precum și spații de relaxare și evenimente.
În afară de casa din Viscri, Regele Charles mai deţine o proprietate în Valea Zălanului din judeţul Covasna. Și aceasta este deschisă turiştilor.
De ce vine Regele Charles în România
Istoricul Adrian Niculescu precizat nu demult, că Regele Charles vine în ţara noastră oarecum ca acasă, alta fiind „miza” acestei vizite. El a subliniat că această vizită „are o importanţă soft power” deoarece poate întreţine o atmosferă favorabilă României.
„Este un gest de curtoazie faţă de ţara în care se duce, însă cred că este totuşi semnificativ, are şi o întâlnire cu Corpul Diplomatic de altfel, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Iohannis. Ce este, cred eu, important este faptul că e prima lui ieşire după încoronare.
El a mai spus că într-un fel este foarte frumos, îmbucurător pentru noi că vine aici. „Pe de altă parte, nu trebuie să atribuim o importanţă decât la nivel sufletesc pentru Regele Charles, ceea ce se ştia. Charles este legat de România dinainte de Revoluţie. El a denunţat demolările din Bucureşti”, a mai declarat istoricul Adrian Niculescu.
Istoricul a mai evidențiat că “problema fundamentală este că nu Regele Charles hotărăşte politica Angliei. (…) El ,dacă vine în Bundestag, nu poate să facă un discurs de capul lui. Discursul lui trebuie să fie scris, ca şi cel pe care îl rosteşte în faţa Parlamentului, la deschiderea camerelor Parlamentului, trebuie să fie scris de un prim-ministru sau cel puţin consiliat de ce hotărăşte primul ministru. (…) E o vizită privată şi are importanţă soft power că el poate întreţine o atmosferă favorabilă României”.
Citiți și: Regele Charles face ravagii cu portretul său: „Ce zici de un fluture?”