Construită în anul 1902, Casa Lipatti a fost unul dintre primele proiecte ale arhitectului Petre Antonescu. Casa este acum în executare silită. Monumentul a fost deja scos la vânzare, conform presei centrale. Cei de la Asociaţia Grafoart vor să se mobilizeze să salveze muzeul din București, dar au nevoie de ajutor și au făcut un apel în acest sens.
Casa memorială Dinu Lipatti, executare silită
Casa memorială ”Dinu Lipatti”, care se află pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr.12, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 1.192.000 de euro. Muzeul a fost închiriat în 2017 de Primăria Municipiului București, devenind sediul Centrului Cultural al Municipiului București – „Casa Artelor Dinu Lipatti”, dar acum este în executare silită.
Reprezentanții Asociaţiei Grafoart depun eforturi pentru a salva Casa memorială ”Dinu Lipatti”. Aceștia au anunțat că au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea monumentului cultural, care este parte a patrimoniului naţional, şi au făcut un apel către instituţii, artişti, iubitori ai muzicii şi mass-media pentru a sprijini demersul lor.
Casa Lipatti, înscrisă în Lista monumentelor istorice
Casa Lipatti este înscrisă în Lista monumentelor istorice, grupa B. Probleme cu monumentul istoric au existat și în 2016, când a fost scos la licitație pentru publică pentru suma de 1.908.339 de euro. La acel moment, licitația a fost blocată, iar Ministerul Culturii nu a putut să-şi exercite dreptul de preempţiune.
Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a implicat și ea în salvarea Casei Memoriale, în 2017, când a aprobat înfiinţarea Centrului Cultural Casa Artelor “Dinu Lipatti”.
Imobilul are ancadramentele ferestrelor şi portalul intrării oficiale elegant decorate cu elemente vegetale și este decorată la interior cu lambriuri de lemn, cu pereţi acoperiţi cu mătase pe schelet de lemn.
Volumul exterior gândit de arhitect pentru imobil este marcat de un element compozițional similar cu un foișor, de care sunt articulate cele două aripi ale casei, aripa principală fiind cea din dreapta, care conține Salonul cu podiumul, unde aveau loc concerte. Interiorul este în armonie cu exteriorul casei, impresionând prin atmosfera burgheză, specifică sfârșitului de secol XIX.