Reabilitarea şi restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni a fost finalizat, iar în marţi a fost făcută recepţia lucrărilor realizate în cadrul proiectului „History and Music – values that bring us together”.
Imobilul nu a mai beneficiat de îmbunătăţiri din anii ’90, însă atunci lucrările nu au fost de anvergură, ci doar reparaţii.
Valoarea totală a proiectului este de 1,43 milioane de euro, iar partea care a revenit Muzeului Judeţean fiind de peste 650.000 de euro. Consiliul Judeţean a asigurat o cofinanţare de 126.000 de euro.
Prin proiectul „History and Music – values that bring us together” s-a restaurat zidăria, tâmplăria de lemn, atât cea interioară, cât şi cea exterioară, şi s-au refăcut pardoselile şi acoperişul. Lucrările au vizat şi curtea casei, unde s-au refăcut gardul, fântâna, aleile şi rigolele şi s-a realizat o scenă din piatră naturală pentru evenimente e în aer liber.
Apelul Pro Patrimonio
Șantierul redeschis la Casa George Enescu din Mihăileni este în pericol. Potrivit celor de la Pro Patrimonio, în urma atacului pe care structura de lemn a casei l-a suferit din cauza infestării cu ciuperca Merulius lacryman şantierul de salvare a casei progresează contra cronomentru pentru a nu intra în iarna grea, după cum notează Botosaninews.
„Se lucrează cu materiale locale, dar cu îndepărtarea riguroasă a tuturor elementelor contaminate. Zidul cel nou din cărămizi de pământ nu este gata, dar sperăm să închidem cât mai repede. Donează pentru reparaţii ca să câştigăm timp pentru Casa Enescu!”, este apelul Pro Patrimonio.
Proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani, a pornit în 2013 din inițiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena.
Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București, și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european. Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată ca monument istoric (cod LMI BT-IV-m-B-21063).