Casa în care a copilărit marele actor Amza Pellea a fost reabilitată și intră în circuitul turistic. Muzeul Olteniei a făcut ample lucrări de renovare a clădirii construită în anul 1908, păstrându-i autenticitatea.
Vizitatorii pot vedea lucruri personale ale artistului, dar și obiecte din timpul filmărilor sau spectacolelor de teatru.
Casa Memorială „Amza Pellea”, din orașul doljean Băilești, a fost închisă în urmă cu doi ani, fiica celebrului actor, Oana Pellea, invocând atunci starea în care ajunsese locuința și lipsa de implicare a autorităților pentru pastrarea acesteia.
Casa se poate vizita în totalitate
Casa sa din Băilești era de mulți ani într-o stare destul de problematică. Fiica sa, actrița Oana Pellea s-a străduit să îi păstreze memoria tatălui ei, reușind ca să propună Consiliului Județean Dolj să restaureze casa în care Amza Pellea s-a născut.
Casa se poate vizita în totalitate, dormitorul, biroul şi holul fiind deschise publicului. Muzeul cuprinde obiecte personale ale actorului: fotografii, tablouri, diplome, precum şi alte obiecte ce amintesc de Nea Mărin. Muzeul este deschis turiștilor, cu taxă de vizitare.
„Amza Pellea, cel mai mare actor român, va primi o parte din aprecierea noastră”
În februarie a.c., preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, anunţa data inaugurării de la Băileşti printr-o postare pe reţelele de socializare, în urma unei întâlniri cu fiica marelui actor, Oana Pellea. „Amza Pellea, cel mai mare actor român, va primi o parte din aprecierea noastră a tuturor, printr-un demers de punere în valoare a casei sale părinteşti de la Băileşti. Am primit astăzi, cu încântare, vizita Oanei Pellea, fiica marelui actor, la Consiliul Judeţean Dolj. Împreună, am stabilit ziua în care vom inaugura Casa memorială „Amza Pellea”, ca punct muzeal aflat în subordinea Muzeului Olteniei.
Pe 7 aprilie, chiar de ziua naşterii lui Amza Pellea, îl vom comemora printr-un eveniment inaugural care va avea loc la Băileşti, în prezenţa actriţei Oana Pellea şi a altor personalităţi marcante din lumea teatrului şi filmului românesc.
În ultimele luni, ca urmare a preluării casei de la Băileşti în administrarea Muzeului Olteniei, au avut loc lucrări de reabilitare a clădirii, care au presupus recuperarea arhitecturii exterioare şi amenajarea interiorului. În această perioadă, specialiştii muzeografi lucrează la conceptul de expunere, ce va include atât o expoziţie digitală, cât şi prezentarea unor obiecte personale ce au aparţinut marelui actor”, preciza preşedintele Consiliului Judeţean.
Spectacol-eveniment în cinstea lui Amza Pellea
În memoria marelui actor, Teatrul Național din Craiova a pus în scenă un spectacol eveniment. Amza Pellea și-a început cariera pe scena Teatrului Național din Craiova. Iar evoluția a fost fulminantă.
De la roluri dramatice până la comedie, nimic nu i-a pus probleme lui Amza Pellea. Spre deliciul publicului care nu l-a uitat niciodată. Spectacolul organizat în memoria lui a umplut Teatrul Marin Sorescu din Craiova, iar aplauzele nu s-au mai oprit.
„Mă ținui tare până acum, plânsei cât se putu în culise. El și-a dorit foarte tare să vă aduceți aminte de el vesel, sănătos, frumos, pentru mine oricum este cel mai bun tată, cea mai frumoasă stea, cel mai bun prieten, cel mai frumos bărbat pe care l-am văzut vreodată. Vă mulțumesc din tot sufletul!”, a mărturisit Oana Pellea, fiica actorului.
Citiți și:
Alain Delon caz incredibil: Arme și muniție confiscate din casa actorului