Casa din Viscri a Regelui Charles s-a redeschis pentru turiști, oferind o experiență autentică a unei locuințe săsești tradiționale. Anul acesta, ea se redeschide sub numele “The King’s House”. Această casă simplă și plină de istorie poate fi vizitată până în luna octombrie, iar vizitatorii se pot bucura și de o expoziție de fotografii.
Casa din Viscri este deschisă publicului până la finalul lunii octombrie.
Casa din Viscri a Regelui Charles s-a redeschis sezonul acesta sub numele “The King’s House”
Cunoscută sub numele de „Casa albastră”, locuința a fost cumpărată de fiul reginei Elisabeta a II-a în 2006, iar până în 2021 a funcționat ca pensiune.
Casa din Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, care organizează aici ateliere de restaurare tradiţională şi de ţesut, dar şi cursuri de agricultură.
Expoziția pe care o găzduiește Casa Regelui, intitulată „The Darkness Within”, este realizată de un fotograf britanic și arată impactul pe care industrializarea l-a avut asupra mediului și a comunităților. Acesta este al doilea eveniment de acest fel organizat în casa din Viscri Regelui Charles III, după o serie de portrete fotografice ale artiștilor români expuse în toamna anului 2023.
În premieră în România, expoziția “The Darkness Within, Copșa Mică 1988 – 1995” conține 42 de fotografii realizate de fotograful britanic Barry Lewis pe parcursul vizitelor sale în zonă atât înainte de 1989, cât și în anii de după Revoluția din 1989.
“M-am întors în Transilvania pe 6 ianuarie 1990. Era o iarnă aspră și înghețată. Am înțeles că lucrurile nu s-au schimbat în bine când, ajuns la câțiva kilometri de oraș, am văzut culoarea zăpezii schimbându-se din alb în gri și am întâlnit niște ciobani cu turma lor de oi albe înnegrite. Sursa negrului erau 7 coșuri de fum de mărimea unor silozuri de rachete menite să protejeze oamenii de poluare, dar având filtrele în mare parte distruse. În Copșa Mică oamenii erau negri, zăpada era neagră, casele erau negre, copiii erau negri și nimic nu creștea în câmpurile negre din jur. Pe măsură ce mergeam pe crusta înghețată a zăpezii întunecate, fiecare pas lăsa o urmă albă, un fel de negativ fotografic și mă simțeam intrat într-o lume suprarealistă în care totul era întors cu susul în jos”, își amintește Barry Lewis.
Satul Viscri este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și se află între Brașov și Sighișoara.
Anul trecut, aproape 40.000 de turiști, atât români, cât și străini, au avut ocazia să descopere ce ascunde această locuință tradițională transformată în atracție turistică.
Cât te costă să fii vecin cu Regele Charles
Dacă îți dorești să devii vecin cu Regele Charles, există acum o oportunitate! Un ansamblu format din patru case tradiționale, situate în apropierea localității Viscri, este disponibil spre vânzare la prețul de 495.000 de euro. Anunțul de vânzare a fost publicat anul trecut de Romania Sotheby’s International Realty, notează Observator. Proprietatea nu constă doar în cele patru case tradiționale bine întreținute, ci include și o curte spațioasă cu iarbă verde și arbuști îngrijiți.
Această proprietate, cu o suprafață de 9000 de metri pătrați de teren intravilan, cuprinde patru case tradiționale, fiecare cu propria lor poveste și arhitectură specifică. Construcțiile variază în vechime, începând cu o casă ridicată în 1862, și continuând cu alte două construcții din anul 1950. În plus, proprietatea include mai multe încăperi funcționale, precum și spații de relaxare și evenimente.
Regele Charles mai are și alte proprietăți în România
În afară de casa din Viscri, Regele Charles mai deţine o proprietate în Valea Zălanului din judeţul Covasna. Și aceasta este deschisă turiştilor.