Consiliul Concurenței a decis să amendeze lanțul de librării Cărturești (firma Direct Client Services) cu suma de 3,98 milioane de lei, alături de alte cinci companii din piața editorială. Într-o declarație oficială, Cărturești a respins în mod categoric această decizie și intenționează să o conteste în instanță.
Deși a sprijinit cu pasiune sectorul cultural și piața de carte timp de 24 de ani, Cărturești este profund revoltat și indignat de decizia recentă a Consiliului Concurenței.
Cărturești respinge acuzațiile de practici neconcurențiale
Cărturești a avut un impact semnificativ în dezvoltarea pieței de carte, realizând importanța sprijinirii întregului ecosistem cultural printr-o abordare etică și transparentă. Prin inițiativele și evenimentele sale, cum ar fi bursele și rezidențele pentru scriitori, premiile pentru industria cărții pentru copii din România, festivalurile de literatură și lansările de carte, compania a contribuit la promovarea literaturii și a scriitorilor români. Anual organizează peste 1000 de astfel de evenimente în toată țara.
În plus, Cărturești sprijină și colaborează cu zeci de librării independente prin furnizarea de cărți, deoarece credem că diversitatea și concurența sunt benefice pentru o piață sănătoasă a cărților, în beneficiul cititorilor.
În ziua de astăzi, Consiliul Concurenței consideră că lanțul de librării Cărturești a utilizat practici neconcurențiale și, în consecință, a fost sancționat. Este o decizie șocantă și revoltătoare, care nu numai că contrazice valorile și principiile Cărturești, dar va avea un impact semnificativ și pe termen lung asupra pieței de carte din România, deja fragilizată.
Librăria Cărturești nu este de acord cu concluziile și declarațiile publice lipsite de substanță, bazate pe legi sau competențe, prin care Consiliul Concurenței insinuează o presupusă încălcare a regulilor în domeniul cultural.
Librăria respinge legăturile cu Asociația Editorilor din România
Chiar dacă justiția va fi de partea lor, intervenția Consiliului Concurenței în domeniul cultural și educațional va avea efecte distructive până atunci.
Cărturești nu a luat parte la vreo acțiune alături de Asociația Editorilor din România (AER), nici măcar nu era conștientă de existența lor. Prin urmare, nu au susținut aceste acțiuni și nici nu au participat la vreo întâlnire legată de acest subiect. Rolul de membru afiliat în această organizație era doar formal, fără drept de vot.
Cărturești a luat întotdeauna decizii autonome și independente, fără să fie influențat de terți. Respectă întotdeauna legea aplicabilă în toate acțiunile.