Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență care permite eliberarea de cărți electronice de identitate cetățenilor români cu domiciliul într-un stat membru al Uniunii Europene. Aceste documente vor avea valoare de document de călătorie și nu vor include mențiunea domiciliului.
Cărți electronice de identitate. Ce prevede noua Ordonanță?
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat măsura într-o conferință de presă la Palatul Victoria. “A fost reglementat principiul prin care cetățenilor români care nu au domiciliul în România, ci într-un stat membru al Uniunii Europene, li se vor putea elibera cărți electronice de identitate cu valoare de document de călătorie” a declarat Constantin.
Această măsură garantează dreptul la liberă circulație și ședere în cadrul Uniunii Europene. Pentru cetățenii care fac dovada că locuința principală este într-un alt stat decât România, câmpul referitor la domiciliu nu va fi tipărit pe cartea electronică de identitate.
Cărți electronice de identitate, condiții de obținere
Pentru a putea solicita noul document de identitate, cetățenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Domiciliul într-un stat membru UE, dovedit cu documente legale;
- Cont validat în platforma Hub – portalul de servicii și informații al Ministerului Afacerilor Interne (MAI);
- Excepție: Minorii sub 18 ani nu sunt obligați să dețină un cont în platforma Hub.
“Practic, nu va fi menționat domiciliul pe cartea electronică de identitate. În plus, persoana respectivă trebuie să dețină un cont validat în platforma Hub, care este portalul de servicii și informații de la nivelul Ministerului de Interne, cu excepția cetățenilor români care sunt minori, nu au împlinit 18 ani“, a precizat Mihai Constantin.

Când va intra în vigoare noua procedură?
Procedura de creare și validare a conturilor în platforma Hub va fi stabilită printr-un ordin al Ministrului Afacerilor Interne în termen de 90 de zile de la adoptarea Ordonanței de Urgență.
Această modificare legislativă vine în sprijinul milioanelor de români care trăiesc și muncesc în alte state membre UE, oferindu-le un document de identitate modern, recunoscut la nivel european.
