Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri. Conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu, fiind bogată în vitamine din complexul B.
Carnea slabă de miel are și puține calorii/100 de grame conțin doar 160 de calorii.
Cel mai important criteriu în alegerea cărnii de miel îl reprezintă ștampila Autorității Naționale Sanitare Veterinare, care atestă faptul că animalul sacrificat a fost sănătos.
Altfel, riști să cumperi carne stricată sau infestată cu diferite parazitoze, sau carne de alt animal. Există dintotdeauna temerea că s-ar putea confunda carnea de miel cu cea de câine. Pentru a evita acest lucru e bine de știut că ovinele au dinți incisivi doar pe maxilarul inferior, membrele anterioare și posterioare fiind terminate în copite bifurcate. Cel mai sigur este ca atunci când alegi carnea de miel, e ca animalul să aibă capul atașat de carcasă, la fel și porțiunea terminală a unui membru. Potrivit specialiștilor, e foarte importantă și greutatea animalului, dar și aspectul cărnii.

Mielul trebuie să aibă în jur de 12-14 kilograme. Dacă e mai mic, carnea conține o cantitate mare de colagen, ceea ce o face greu de digerat
În cazul în care optezi doar pentru o jumătate de miel sau pentru bucăți separate (spată, pulpă, coaste etc.), se alege carnea sănătoasă. Această este fermă la atingere, cu mirosul specific de oaie, de culoare rozalie (dacă e închisă la culoare, e semn că-i veche) și să nu fie lipicioasă. Atenție și la organele de miel pentru drob, să nu aibă pete sau noduli, care indică o afecțiune. Nu e recomandat să se prepare carnea imediat după tăierea mielului. Ea trebuie lăsată la marinat (în frigider), minim câteva ore.

Nutriționiștii recomandă carnea de miel înăbușită sau preparată pe grătar, în niciun caz prăjită. Cele mai potrivite condimente pentru miel sunt: usturoi, hasmațuchi, boia dulce, semințe de muștar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă și usturoi verde, ardei, mentă, foi de dafin, curry s.a. Nu asocia carnea de miel/ied cu pâine, mămăligă sau paște, deoarece acestea îngreunează digestia. Nutriționiștii recomandă asocierea doar cu legume și verdețuri.
Citiți și
Primele vaccinuri pentru tratarea cancerului, testate în premieră pe oameni