Felul de carne, modul de preparare și cantitatea consumată zilnic, sunt lucruri de care trebuie să se țină cont pentru o alimentație sănătoasă, spun nutriționiștii.
Carnea este o sursă bogată de proteine, dar și de fier, zinc și vitaminele B. Nutriționiștii avertizează că nu trebuie consumată zilnic o cantitate mare. Experții au întocmit un clasament al celor mai sănătoase tipuri de carne.
Carnea de iepure este recunoscută ca fiind cea mai sănătoasă, deoarece nu conține antibiotice și hormoni, cum au de exemplu, carnea de porc și de vită.
Carnea de iepure conține mult fier, zinc, fosfor, vitamine din complexul B, fiind digerată de organism mai ușor deoarece conține puține grăsimi și colesterol. Carnea de iepure este recomandată în alimentația copiilor. Pe locul doi este carnea de pasăre, de pui și de curcan. Aceasta are mai puține grăsimi față de carnea de vită și de porc, deși poate crește și nivelul colesterolului din sânge. Dacă se poate este recomandat să se opteze pentru carnea curcan. Carnea are mai puține grăsimi și calorii, dar mai multe proteine.

Carnea de curcan este bogată în vitamina B3, controlând nivelul de colesterol din sânge
Pe locul trei se află carnea de oaie . Este considerată o carne grasă, fiind o sursă bogată de proteine și conține de multe ori mai puțin colesterol decât carnea de de vită și de porc. Carnea de miel conține creatină, care este esențială pentru creșterea musculară. Pentru fiecare persoană, recomandările pot fi diferite, cantitatea de carne depinzând în mare măsură de caracteristicile individuale ale corpului și de sănătate.
Cardiologii numesc o normă sigură de carne pe săptămână 350-500 g.
Nu trebuie uitat că proteinele sunt conținute nu numai în carne, ci și în produsele vegetale, cum ar fi nuci și leguminoase. Dacă este vorba despre metoda de preparare, cea mai utilă carne este cea fiartă, coaptă, aburită. Dacă vă place carnea cu o crustă, este recomandată prăjirea la grătar, această metodă fiind mult mai sigură decât prăjirea. Carnea înainte de a fi gătită trebuie să fie înmuiată timp de o oră și să se scurgă primul bulion.
