Marți, 14 mai, de la ora 19:00, publicul este invitat la Carnaval în București! Este vorba despre un concert-spectacol care se desfășoară la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Hoinar. Dacă ați ajuns deja și admirați Carnavalul, nu strică să citiți despre ce să nu ratați!
Pe scena Sălii Mari a Ateneului evoluează, în această zi de marți seara, o pleiadă de valoroși artiști, printre care pianiștii Florian Mitrea (fondator și director artistic al festivalului) și Daria Tudor (coordonator festival), și violoncelistul Andrei Ioniță. De asemenea, ca suport narativ, concertul Carnaval va beneficia de participarea extraordinară a îndrăgitei actrițe Alexandrina Halic.
Carnaval în București Nu ratați sesiunea de autografe
La finalul spectacolului, cei patru artiști se vor reîntâlni cu spectatorii în foaierul Ateneului Român, unde vor oferi o sesiune de autografe pe albumele realizate la Editura Casa Radio, fie că este vorba de compact-discuri muzicale (Beethoven – Unending. Florian Mitrea – piano, Enescu și Beethoven cu Ioana Cristian Goicea – vioară, Andrei Ioniță – violoncel și Daria Tudor – pian, Poveste din pădure. Corul de Copii Radio, narator – Alexandrina Halic) sau albume de teatru radiofonic, precum încântătoarele povești și povestiri din seriile Radio-Prichindel și Noapte bună, copii! în lectura inconfundabilă a actriței Alexandrina Halic.
Așadar, și sesiunea de autografe se încadrează în același tip de concepție a concertului, descrisă astfel de organizatori: Carnaval este un concert-experiență ce descrie un arc între tinerețe și bătrânețe, adresându-se publicului de toate vârstele. Carnavalul se revelează pe mai multe planuri: imaginația celor mici este captivată de umorul și duioșia cu care sunt conturate animalele prin muzică și text, iar adulții citesc în textul liric și cel muzical învățăminte sau oglindiri ale vieții.
Cum a fost conceptul de Carnaval
Ediția cu numărul 7 a Hoinar Festival a a avut ca temă centrală conceptul de Carnaval și s-a desfășurat în perioada 10 – 14 mai, reunind la București 15 artiști de talie internațională care au susținut 4 spectacole-incursiune, pe scenele Teatrului ACT și Ateneului Român.
Hoinar.Carnaval 2024 a continuat misiunea pe care festivalul și-a asumat-o încă din 2016, cea de a umaniza și demistifica muzica clasică, de a o așeza într-un mod concret în mijlocul societății și de a crea prin intermediul abordărilor inovatoare noi legături între viața culturală și cea cotidiană.
„Explorând tainele și fascinația măștilor de-a lungul timpului, invităm publicul să se alăture unui festival unic, unde simțurile și emoțiile sunt protagoniștii. Într-o incursiune captivantă în universul misterios al măștilor, vom dezvălui personaje și situații ce reflectă realitatea noastră cotidiană. Am gândit toate evenimentele astfel încât să asigure experiența unei călătorii interactive, care înlătură granițele dintre scenă și public, oferind spectatorilor o conexiune autentică cu muzica. ”, a declarat despre ediția a 7-a Florian Mitrea, fondatorul și directorul artistic al festivalului.
Pianista Daria Tudor, despre Carnaval și generații
„Nu stă în puterea noastră să schimbăm generațiile. Ba mai mult, aș zice că este de datoria noastră, a artiștilor, să ne adaptăm. Dar trebuie să facem toate acestea fără a compromite, prin adaptare, compoziția muzicală”, a spus pianista Daria Tudor, participantă la Hoinar Festival.
Câștigătoare a premiului Best Young Artist of the Year la Festivalul Internațional de pian Art of the Piano Cincinnati 2019, pianista Daria Tudor a debutat la vârsta de 9 ani cu Orchestra de Cameră Radio. De la anii de formare în România în care cânta în toate regiunile țării, la concerte în programe ale unor instituții de renume mondial ca Filarmonica din Berlin, Daria a dezvoltat o carieră internațională, remarcându-se în apariții în cadrul unor festivaluri precum Kissinger Sommer – Bad Kissingen, Festivalul Internațional George Enescu – București, Encuentro de Musica din Santander și ca solistă a numeroase orchestre simfonice din Belgia, Italia și România.
Fondat în 2016 de pianistul de origine română Florian Mitrea și organizat de Fundația Centrul Român de Muzică, Festivalul Hoinar reunește atât o componentă educativă, cât și o componentă festivalieră de concerte, recitaluri și spectacole unice în România, propunându-și să aducă în lumină nu doar un repertoriu de muzică clasică special, în interpretări originale, ci și unii dintre cei mai promițători artiști români ce desfășoară cariere internaționale, care merită descoperiți și de publicul din România.
Hoinar Festival este organizat de Fundația Centrul Român de Muzică, în co-producție cu Teatrul ACT și Filarmonica „George Enescu”.
Citiți și: La Noaptea Muzeelor va fi cel mai mare protest al muzeelor din România