Cârnații tradiționali ar putea deveni curând marcă protejată a Uniunii Europene. Asociația Producătorilor Tradiționali, Meșteșugari și Artizani din Vâlcea a inițiat procesul pentru înregistrarea produsului „Cârnați din topor din Vâlcea” în registrul Uniunii Europene al indicațiilor geografice protejate.
Astfel, au fost depuse documentația și caietul de sarcini la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pe data de 12 martie 2024.
Acesta este un prim pas pentru înregistrarea produsului „Cârnați din topor din Vâlcea”, trebuind parcurse mai multe etape, care vor dura aproximativ o lună.
„După depunerea documentaţiei la Ministerul Agriculturii, urmează procedura de evaluare a conformităţii dosarului de înregistrare, iar în cazul în care vor fi solicitate completări, acestea se vor depune în cel mult 30 de zile. Dosarul va fi publicat pe site-ul ministerului pentru o perioadă de opoziţie naţională de 60 de zile, iar după acest termen, produsul „Cârnaţii din topor din Vâlcea” devine automat protejat pe teritoriul naţional până la înregistrarea acestuia la nivel european.

Ulterior, România va depune cerere la Comisia Europeană (CE) pentru dobândirea protecţiei pe sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată (IGP), care va fi înregistrată în sistemul ‘eAmbrosia’. Urmează o nouă evaluare la nivelul Comisiei, apoi perioada de opoziţie europeană de 90 de zile, după care are loc înregistrarea şi publicarea în Jurnalul Oficial al UE”, a declarat Ionuţ Diaconeasa, consilier în Ministerul Agriculturii.
„Cârnații din topor din Vâlcea” sunt preparați în mod tradițional potrivit rețetelor vechi de peste o sută de ani.
Pentru prepararea lor se folosește materie primă și ingrediente provenite din arealul geografic definit. Acesta include șapte comune din județul Vâlcea, respectiv Mihăești, Ocnele Mari, Frâncești, Popești, Roești, Lăpușata și Roșiile. Produsul este recunoscut oficial ca fiind tradițional de către MADR sub marca „Ca Altădată”, aparținând producătorului Avi-Giis din Vâlcea, parte a grupului aplicant.

Potrivit președintelui asociației vâlcene, Florin-Felix Gigîrtu, lucrul deosebit la acești „Cârnații din topor” este faptul că materia primă constă în carne tocată manual, cu satârul.
„Ideea este că dacă toci altfel sau cu altceva se schimbă gustul cărnii”, explică președintele asociației. Sarea folosită la prepararea cârnaților provine exclusiv de la Salina Ocnele Mari. Afumarea, atât la rece, cât și la cald, se realizează doar cu lemn de fag. Se utilizează condimente, toate naturale, precum usturoi, cimbru și piper, alături de sarea de la Ocnele Mari. România deține la nivel național 765 de produse tradiționale atestate, cele mai multe fiind cele din carne și produse din carne (309), lapte și produse din lapte (140), legume și fructe (124), pâine, produse de panificație și patiserie (120), pește (30) și băuturi (35).
Citiți și
Alcool găsit în spațiul cosmic. Anunțul NASA