Pentagonul a fost cea mai mare clădire de birouri din lume mai bine de opt decenii, însă acest titlu aparține acum unei noi clădiri, relatează CNN.
La aproximativ 240 de kilometri nord de Mumbai (India) se află orașul Surat, un centru al diamantelor mai puţin cunoscut. Aici sunt tăiate circa 90% din toate diamantele planetei. Acum, orașuil din statul Gujarat are şi o clădire de birouri, care a devenit cea mai mare din lume.
Cât a costat clădirea Surat Diamond Bourse
Recent finalizată, clădirea Bursei de Diamante din Surat (Surat Diamond Bourse) este prezentată drept o „destinaţie unică” pentru cei peste 65.000 de profesionişti din domeniul diamantelor, inclusiv tăietori, lustruitori şi comercianţi.
Cu o succesiune de nouă structuri dreptunghiulare care se revarsă dintr-o „coloană vertebrală” centrală și interconectate printr-o „coloană” centrală, complexul extins de 15 etaje a fost construit pe o suprafață de peste 14 hectare.
Centrul destinat domeniului diamantelor cuprinde peste 650.000 de metri pătraţi de spaţiu (cu podea), ceea ce înseamnă că a detronat Pentagonul, devenind cea mai mare clădire de birouri din lume.
Proiectul urmează să-şi întâmpine primii ocupanţi în luna noiembrie, după 4 ani de lucrări de construcţie, dintre care doi au însemnat întârzieri legate de pandemia de Covid-19.
Clădirea dispune de podele de marmură şi atriumuri pline de lumină, care conectează peste 4.700 de spaţii de birouri ce pot fi folosite şi ca mici ateliere pentru tăierea şi lustruirea diamantelor.
Acesta găzduieşte, totodată, 131 de lifturi şi facilităţi de servit masa, de vânzare cu amănuntul, spații wellness şi săli de conferinţe pentru lucrătorii din domeniu.
Complexul a costat 32 de miliarde de rupii, adică aproximativ 388 de milioane de dolari.
Cum funcționează „răcirea radiantă” a clădirii?
World’s largest office building is now Surat Diamond Bourse, #Gujarat overtaking #Pentagon #India pic.twitter.com/VUyplwTuZd
— Mohit Singh Malik 🇮🇳 (@MohitSinghMali7) July 18, 2023
Împrejurimile clădirii sunt, deocamdată, restrânse. Dar, acest lucru s-ar putea schimba dacă planurile pentru o reamenajare majoră a oraşului cu 7 milioane de locuitori, supranumit „Dream City” se vor concretiza. Planul ambiţios vizează construirea unui oraş „inteligent” pe aproape 700 de hectare în sudul oraşului Surat.
Clădirea a fost gândită de firma indiană de arhitectură Morphogenesis în urma unui concurs internaţional de design. Arhitecții au recunoscut că Surat nu posedă un „limbaj arhitectural propriu foarte remarcabil”, dar şi-au exprimat speranţa că designul sustenabil va modela dezvoltarea viitoare a unui oraş în care temperaturile de vară pot depăşi 43 de grade Celsius.
Surat diamond bourse, Gujarat 🇮🇳 pic.twitter.com/Kgce65OI2Y
— GURKIRAT MAND (@811GK) May 23, 2023
Totodată, Morphogenesis susţine că designul clădirii consumă cu 50% mai puţină energie decât valoarea maximă permisă pentru a obţine calificativul „platină” din partea Consiliului indian pentru construcţii ecologice.
Arhitecţii spun că forma evazată a coloanei vertebrale centrale a fost concepută pentru a canaliza curentul predominant prin structură, în timp ce „răcirea radiantă” face să circule apă rece sub podele pentru a reduce temperaturile la interior.
Birourile individuale se vor baza pe aerul condiţionat tradiţional, însă arhitecții spun că jumătate din clădire este răcită cu ajutorul ventilaţiei naturale. De asemenea, zonele comune sunt alimentate cu energie solară.