Vacanțele în străinătate sunt mereu mult așteptate, dar întotdeauna se pot produce accidente. Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă oferă acces la serviciile medicale necesare în întreaga Europa, asigurându-vă liniștea și siguranța pe durata călătoriilor. Asigurați-vă că obțineți acest card înainte de a pleca în vacanță și bucurați-vă de concediu fără griji!
Aglomerație în timpul concediilor
În plin sezon al vacanțelor, tot mai mulți români solicită cardul european de asigurări de sănătate, un document esențial pentru cei care călătoresc în Europa și doresc să aibă acces la îngrijiri medicale în spitalele care au contracte cu casele de asigurări de sănătate.
Autoritățile se confruntă cu un volum mare de cereri, procesând sute de solicitări în fiecare zi. În mod normal, cardul european de asigurări de sănătate este tipărit în șapte zile de la validarea documentelor, însă în prezent, din cauza numărului crescut de cereri, emiterea documentului poate dura până la 30 de zile.
La Casa de Asigurări de Sănătate București (CASMB), de la începutul anului au fost depuse aproape 38.000 de cereri. În prezent, aproximativ 4.000 de persoane încă așteaptă emiterea documentului.
Ce este Cardul european de asigurări aociale de sănătate (CEASS)
Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) este un card gratuit care oferă acces la asistența medicală necesară în cadrul sistemului de sănătate publică pe durata unei șederi temporare în oricare din cele 27 de state membre ale UE și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, în aceleași condiții și la același cost (gratuit în unele țări) ca persoanele asigurate din țara respectivă.
Prestațiile acoperite includ, de exemplu, îngrijirile acordate pe fondul unor boli cronice sau existente, precum și pe parcursul sarcinii și pentru naștere.
Cardurile sunt emise de organismul național de asigurări de sănătate.
Ce nu asigură cardul european de asigurări de sănătate
- Cardul european de asigurări sociale de sănătate nu este o alternativă la asigurarea de călătorie. Nu acoperă serviciile private de asistență medicală, costurile de călătorie cu avionul înapoi în țara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate.
- Nu acoperă costurile în situația în care scopul călătoriei este de a beneficia de tratament medical.
- Nu garantează servicii gratuite. Întrucât sistemul de sănătate al fiecărei țări este diferit, este posibil să fiți nevoit să plătiți pentru serviciile medicale care sunt gratuite în țara dumneavoastră.
Cum se obține cardul european de asigurări de sănătate
Cardul european de asigurări de sănătate se eliberează pe baza cărții de identitate sau a unei adeverințe care atestă calitatea de asigurat și a unei cereri. Solicitanții au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a trimite documentele necesare:
- direct la casa unde sunt asigurați,
- prin poștă sau online,
- pe platforma cardeuropean.ro.
Pe platforma online, utilizatorii își creează un cont, primesc un cod de confirmare și selectează casa județeană unde sunt asigurați. După completarea datelor personale și încărcarea documentelor necesare, cardul este expediat prin curier la adresa specificată.
În cazul în care destinatarul nu este acasă, cardul este returnat la casa de asigurări de sănătate.
Ce servicii acoperă cardul european de asigurări de sănătate
Cardul european acoperă serviciile medicale necesare în timpul călătoriei, inclusiv urgențele medico-chirurgicale, dializa și chimioterapia. În scrisoarea care însoțește cardul sunt specificate toate îngrijirile medicale de care beneficiarii pot profita.
Ce să faceți dacă nu ați primit cardul
Anul trecut, statul român a plătit 114,5 milioane de lei spitalelor din străinătate pentru românii care s-au tratat în baza cardului european. În 2024, la nivel național, au fost tipărite și distribuite peste 192.000 de carduri europene de asigurări de sănătate.
În cazul în care data călătoriei se apropie și cardul nu a fost primit, solicitanții pot cere un certificat provizoriu de înlocuire a cardului. Acest certificat se eliberează în două zile și este valabil pentru o perioadă de doi ani.
Ce se întâmplă dacă aveți nevoie de un medic în străinătate
Cu cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), puteți beneficia de tratament în aceleași condiții și la același cost ca persoanele asigurate în țara în care călătoriți.
Cardul european este valabil în orice țară din UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și în Regatul Unit.
Cine poate beneficia de card
Pentru a fi eligibil pentru un card, trebuie să fiți asigurat sau să beneficiați de un sistem de asigurări sociale în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Fiecare membru al familiei care călătorește în străinătate trebuie să dețină propriul său card.
Cetățenii țărilor terțe care au reședința legală în UE și sunt asigurați în cadrul unui sistem național de securitate socială au, de asemenea, dreptul să obțină acest card. Totuși, nu-l vor putea folosi pentru a primi asistență medicală în Danemarca, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Perioada de valabilitate a cardului
Perioada de valabilitate variază de la o țară la alta și este recomandat să întrebați în momentul în care contactați autoritatea de asigurări de sănătate de care aparțineți pentru a obține cardul.
Cardurile europene de asigurări de sănătate care sunt eliberate în România au valabilitate 2 ani.