Românii vor fi posesorii unui card de sănătate virtual. Până în septembrie 2025, acesta va fi integrat într-o aplicație unică a statului. Aplicația va genera un cod QR personal care va putea fi scanat și citit direct de medici, în timpul consultațiilor sau intervențiilor.
Aplicația unică a statului: Portalul Digital Unic al României (PDURo)
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin intermediul Autorității pentru Digitalizarea României, dezvoltă în prezent aplicația unică a statului – Portalul Digital Unic al României (PDURo). Această aplicație va permite cetățenilor să acceseze în format digital diverse documente de identitate, inclusiv cardul național de sănătate, de pe telefon, tabletă sau laptop.
Contractul este în valoare de 20 de milioane de euro
Contractul pentru dezvoltarea acestei aplicații, în valoare de 20 de milioane de euro, a fost atribuit în luna martie a acestui an, notează Profit. Acesta are ca termen de operaționalizare luna septembrie 2025.
“Echipa care lucrează la aplicația unică a statului a luat în calcul inclusiv crearea în format digital a cardului de sănătate, pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât la emiterea lui fizică,” a explicat ministerul de resort.
Aceasta abordare va elimina necesitatea investițiilor suplimentare în dispozitive compatibile pentru citirea cardurilor de sănătate fizice.
Cardul de sănătate se înlocuiește cu un cod QR personal
Cardul de sănătate virtual va genera un cod QR unic pentru fiecare cetățean român. În timpul consultațiilor sau intervențiilor medicale, medicii vor putea scana acest cod QR folosind o aplicație dedicată. Astfel va fi simplificat procesul de accesare a informațiilor medicale ale pacienților.
“Va exista un cod QR care să poată să fie scanat prin aceeași aplicație, pe care s-o aibă medicii pe telefon pentru a simplifica mult mai mult lucrurile,” se arată în comunicatul ministerului.
De ce se face trecerea la cardul de sănătate virtual
Implementarea cardului de sănătate virtual aduce multiple avantaje, printre care reducerea costurilor asociate cu emiterea și întreținerea cardurilor fizice, dar și eliminarea necesității de investiții în echipamente de citire specifice.
De asemenea, această soluție va facilita accesul rapid și eficient la datele medicale ale pacienților, iar astfel ar putea fi îmbunătățită calitatea serviciilor medicale oferite.