„Caravana filmului românesc” revine la Brăila, în Parcul Monument, în perioada 12 – 14 august. Capodopere ale cinematografiei naţionale vor fi proiectate în cadrul Zilelor Municipiului Brăila care, anul acesta, se desfăşoară până pe 18 august.
Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Brăila a pregătit un program amplu, pentru toate gusturile şi pentru toate vârstele: concerte şi recitaluri (Subcarpaţi, Nicu Alifantis şi alţi artişti îndrăgiţi), spectacole de teatru pentru copii şi ateliere în cadrul Festivalul de Teatru pentru copii „Cărăbuş”, Festivalul Internaţional de Folclor „Lină Chiralină” şi Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, proiecţii de film în aer liber, tradiţionalul Târg al Anticarilor şi Buchiniştilor din întreaga ţară şi Târgul Meşterilor Populari, Ziua Marinei şi Retragere cu torţe, maşini de epocă, spectacol de lasere şi artificii.
În cadrul programului propus pentru „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, selecţia filmelor nu este întâmplătoare, ci reprezintă un omagiu adus cosmopolitului oraş de pe malul Dunării, prin omagierea unor actori originari din Brăila, precum Catrinel Dumitrescu, Vasilica Tastaman şi Ştefan Mihăilescu-Brăila.
Iubitorii de film vor putea viziona, pe 12 august, începând de la ora 20.30, în Parcul Moument, o celebră comedie: „Buletin de Bucureşti”, având ca protagonişti pe unii dintre cei mai iubiţi actori: Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Draga Olteanu Matei, Octavian Cotescu, Ştefan Mihăilescu – Brăila.

Liceenii încheie programul Caravana filmului românesc
Totul contină marţi, 13 august, tot de la ora 20.30, cu o comedie potrivită pentru toate vârstele, „Păcală”, al doilea, cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Istoria năzdrăvanului fiu de ţăran – Păcală, căruia i-a dat viaţă Sebastian Papaiani, născut pentru a nu se înrudi vreodată cu prostia, este un bun prilej pentru maestrul comediei româneşti, regizorul Geo Saizescu, să ofere roluri pline de sevă, marilor actori ai epocii, între care a strălucit neîntrecutul Ştefan Mihăilescu-Brăila şi cuceritoarea Vasilica Tastaman, ambii născuţi la Brăila şi formaţi ca actori la teatrul de aici.
Miercuri, pe 14 august, la ora 20.30 încheiem programul proiecţiilor cu veşnic-tânăra peliculă „Liceenii”, un film de Nicolae Corjos, despre micile-mari şi trecătoare suferinţe ale dragostei, la 16 ani, iar adolescenţii sunt invitaţi să o cunoască pe apriga profă de mate Isocel (Tamara Buciuceanu Botez) şi pe proful de filosofie Socrate (Ion Caramitru), dar şi pe îndrăgiţii Ştefan Bănică jr (Mihai), Oana Sîrbu (Dana), Mihai Constantinescu (Ionică) şi Cesonia Postelnicu (Geta).
Programul „Caravana filmului românesc”
Programul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţioanle” la Brăila, Parcul Monument, 12 – 14 august 2024, este următorul:
Luni, 12 august, ora 20.30: BULETIN DE BUCUREŞTI
Regia: Virgil Calotescu
Cu: Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Draga Olteanu Matei, Octavian Cotescu, Ştefan Mihăilescu – Brăila
comedie / 1983 / 88 min.
Marţi, 13 august, ora 20.30: PĂCALĂ
Regia: Geo Saizescu
Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman
comedie / 1974 / 122 min.
Miercuri, 14 august, ora 20.30: LICEENII
Regia: Nicolae Corjos;
Cu: Ştefan Bănică jr., Mihai Constantin, Oana Sîrbu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru
comedie, romantic / 1987 / 95 min.
Accesul publicului este gratuit la toate proiecţiile, în limita locurilor disponibile.

Caravana filmului aduce un omagiu cinematografiei naționale
Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a XII-a ediţie, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenţia spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr şi le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creaţii cinematografice româneşti.
Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, Caravana Filmului Românesc, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.
Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe
În cei unsprezece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.
Proiectul este realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme.
La Brăila, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila şi al Casei de Cultură a Municipiului Brăila.
Deși prima atestare documentară datează din anul 1350, când este menționată sub numele de Drinago, Brăila este o localitate antică, având aceeași vechime ca Troia , Alexandria, Roma sau Atena – dovezi în acest sens găsindu-se din epoca neolitică în cartierul Brăilița, potrivit brailapebune.net.
Ca un fapt inedit
Numele actual al orasului datează din anul 1368, când a fost menționat intr-un tratat commercial.
Ca un fapt inedit, despre Brăila aflați că Celebrul Turn de Apă a funcționat, pe vremea comunismului, ca restaurant. Era printre puținele locuri din țară unde puteai să mănânci și, mai mult, puteai să vezi tot orașul. Din păcate, nu s-a menținut tradiția cu restaurant și după ‘89. Primăria a anunțat că vrea să transforme clădirea în observator astronomic.
Tot la Brăila poate fi găsită Casa Memorială D.P. Perpessicius, „un scriitor despre care nu înveți la școală, dar pe care merită să-l descoperi”, după cum inspirat și cu umor spuneau cei de la Kiss FM.
Pe lângă asta, brăilenii mai au și Parcul Monument, un loc de promenadă care a fost combinat cu un parc de distracții.
Citiți și: Festivalul Internațional de Film ANONIMUL: Cine va fi omagiat