Cântecul balenelor a fost, în sfârșit, deslușit. Oamenii de știință au descoperit modul în care unele dintre cele mai mari balene din ocean își produc cântecele complexe și obsedante.
Descoperirea, publicată în revista Nature, a dezvăluit, de asemenea, de ce zgomotul pe care îl facem în ocean este atât de deranjant pentru acești giganți ai oceanului.
Cântecul balenelor este limitat la o frecvență îngustă care se suprapune cu zgomotul produs de nave.
“Sunetul este absolut crucial pentru supraviețuirea lor, deoarece este singura modalitate prin care se pot găsi între ele pentru a se împerechea în ocean”, a explicat profesorul Coen Elemans, de la Universitatea din Danemarca de Sud, care a condus studiul.
Modul exact în care produc melodii complexe, adesea obsedante, a fost un mister până acum. Profesorul Elemans a declarat că a fost “super-excitant” să descopere acest lucru.
Cântecul balenelor, un mister rezolvat
El și colegii săi au efectuat experimente folosind laringele, sau “cutii vocale”, care au fost îndepărtate cu grijă de la trei carcase de balene eșuate – o balenă minke, o balenă cu cocoașă și o balenă sei. Apoi au suflat aer prin structurile masive pentru a produce sunetul.
La oameni, vocea noastră provine din vibrațiile pe care aerul le produce atunci când trece peste niște structuri numite “falduri vocale” din gât. Balenele cu dinți, în schimb, au o structură mare în formă de U cu o pernă de grăsime în partea superioară a laringelui.
Această anatomie vocală le permite animalelor să cânte prin reciclarea aerului și împiedică inhalarea apei.
Cercetătorii au realizat modele computerizate ale sunetelor și au arătat că acest cântec al balenelor se limitează la o frecvență îngustă, care se suprapune cu zgomotul produs de navele maritime.
“Ele nu pot alege pur și simplu să cânte, de exemplu, mai tare pentru a evita zgomotul pe care îl facem noi în ocean”, a explicat profesorul Elemans.
Studiul său a demonstrat modul în care zgomotul nostru din ocean ar putea împiedica balenele să comunice pe distanțe lungi. Aceste cunoștințe ar putea fi vitale pentru conservarea balenelor cu cocoașă, a balenelor albastre și a altor giganți ai mării pe cale de dispariție.
De asemenea, oferă o perspectivă asupra întrebărilor pe care cercetătorii și le pun de zeci de ani cu privire la cântecul balenelor, pe care unii marinari obișnuiau să le atribuie fantomelor sau creaturilor marine mitice.
Dr. Kate Stafford, expert în comunicarea balenelor de la Universitatea de Stat din Oregon, a calificat studiul drept “revoluționar”.
“Producerea și recepția sunetelor este cel mai important simț pentru mamiferele marine, așa că orice studiu care elucidează modul în care acestea produc sunete are potențialul de a face progrese în domeniu”, a declarat ea pentru BBC News.
De asemenea, cercetarea descrie și o imagine evolutivă – a modului în care strămoșii balenelor au revenit de pe uscat în oceane și a adaptărilor care au făcut posibilă comunicarea subacvatică.
Cum comunică balenele
Modul în care așa-numitele balene cu dinți produc sunete este mai bine înțeles, deoarece animalele sunt mai ușor de studiat. Aceste mamifere marine, printre care se numără delfinii, orcile, cașaloții și marsuinii, suflă aer printr-o structură specială din pasajele lor nazale.
Dr. Ellen Garland, de la Unitatea de cercetare a mamiferelor marine din cadrul Universității St Andrews, a declarat: “Întotdeauna m-am întrebat exact cum anume balenele dinți – în special cele cu cocoașă, asupra cărora se concentrează cercetarea mea – produc de fapt varietatea de sunete pe care o produc”.
“Studierea balenelor mari este extrem de dificilă în cele mai bune momente, dar încercarea de a descoperi cum produc sunete atunci când este posibil să nu le poți vedea sub apă în timp ce vocalizează este un nivel suplimentar de dificultate, așa că acești cercetători au fost foarte creativi.”
Dr. Stafford a adăugat că abilitatea mamiferelor de a emite semnale vocale atât de complexe a fost “remarcabilă” și a evidențiat “cât de speciale sunt aceste animale”.