Liderii PSD și PNL s-au întâlnit luni, la guvern, într-o primă ședință de coaliție din 2024. Dincolo de temele la zi, legate de urgențele guvernării, s-a abordat și tema alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an. Potrivit unor surse politice, ciatate de stiripesurse.ro, s-a abordat inclusiv posibilitatea unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale.
SURSE: Candidat comun PSD-PNL la prezidențiale
Discuția nu a adus nimic nou, deși sursele citate au precizat că au fost scoși la înaintare inclusiv nume de potențiali candidați pentru previdențiale.
Astfel, liberalii au ținut să precizeze că Nicolae Ciucă ar fi un bun candidat din partea coaliției. Numele lui Mircea Geoană a fost și el vehiculat, însă nici PSD, nici PNL, nu doresc să-l susțină, susține surse politice.
Marcel Ciolacu s-ar fi referit la o posibilă candidatură a fostului șef SRI Eduard Hellvig. Deși provine din rândul liberalilor, Hellvig nu are susținere în PNL în acest moment, potrivit surselor din partid.
Deocamdată, scenariul unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale rămâne unul fantasmagoric. Atât social-democrații, cât și liberalii sunt conștienți că electoratele celor două partide ar fi reticente la a susține un candidat venit din rândul partenerilor de coaliție.
SURSE: Candidat comun PSD-PNL la prezidențiale? Un alt subiect discutat în coaliție este cel al comasării alegerilor
PNL desfășoară o adevărată campanie de promovare a comasării, mizând pe mesaje care fac referire la costurile mari de organizare a cinci scrutine (europarlamentare, locale, parlamentare și două tururi de prezidențiale) și pe oboseala electoratului care ar putea afecta ideea de reprezentativitate.
Liberalii ar dori comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale, de vreme ce orice altă formulă ar genera complicații prea mari pentru a trece testul de constituționalitate.
De cealaltă parte, social-democrații se opun acestei idei. În schimb, se ia în calcul o variantă mai radicală, cu trei weekenduri consecutive de alegeri: turul I prezidențiale – parlamentare – turul II prezidențiale.
Eduard Hellvig şi-a anunţat în 3 iulie demisia de la conducerea SRI, afirmând că pietrificarea în funcţie nu este bună
În comunicatul prin care informa că a luat act de demisia sa, preşedintele Klaus Iohannis aprecia că mandatul lui Hellvig la conducerea SRI a marcat restaurarea credibilităţii SRI şi modernizarea consistentă a instituţiei.
O candidatură pe listele PNL a lui Eduard Hellvig, vehiculată de mai mulți politicieni liberali
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu consideră că fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, este o ipoteză de luat în seamă pentru alegerile prezidenţiale, dar a precizat nu ştie dacă acesta doreşte acest lucru. Antonescu a mai afirmat că Hellvig a acumulat o experienţă excepţională.
„E o glumă de început de an un candidat comun, mai mult decât atât, un candidat din partea PNL pe care să îl susțină PSD”
Deputatul PSD Lucian Lungoci a exclus, într-o intervenție pentru emisiunea News Pass, scenariul unui canidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale, mai ales varianta ca social-democrații să îl susțină pe Nicolae Ciucă, în condițiile în care președintele PNL s-ar bucura de o încredere de doar 7%.
„E o glumă de început de an un candidat comun, mai mult decât atât, un candidat din partea PNL pe care să îl susțină PSD. Candidat comun, mai ales de la PNL, domnul Ciucă, bumul acesta fantastic, nu! Asta este exclus, nu total, categoric.
PSD este cel mai mare partid din România, este pe locul întâi în preferințele românilor și nu poate face o astfel de gafă de a merge pe listă comună cu un candidat de la PNL. PSD își va desemna un candidat din rândul PSD.
Are capacitatea să își pună un candidat. Dacă cei de la PNL nu vor găsi candidat și dânșii vor considera de cuviință să susțină un candidat PSD sunt invitații noștri. Asta nu înseamnă ca noi să susținem un candidat de la PNL. Asta este exclus”, a punctat deputatul PSD.
CITEȘTE ȘI: