Candidatul AUR la Primăria Constanța, Ovidiu Cupșa, a făcut o declarație șocantă. Acesta a sugerat că depresia nu se vindecă cu tratament de specialitate, ci cu bătaie. Această afirmație vine într-un moment în care România se confruntă cu un val îngrijorător al cazurilor de violență domestică și al numărului de diagnostice de depresie.
Cupșa: “N-ai luat destulă bătaie când erai mic”
Într-un live pe contul său de Facebook, Cupșa a luat în derâdere această afecțiune, considerând că nu necesită tratament.
„Dom’le, dacă ești depresiv, trebuie să vină primăria să-ți dea niște bani să nu mai fi depresiv. N-ai luat destulă bătaie când erai mic dacă… știți că pe vremea mea se trata depresia cu bătaia. Acum, gata, toți sunt depresivi, tinerii sunt depresivi și „ce-ai?”, „sunt depresiv, dom’le… Ia să-mi dea primăria niște bani că sunt depresiv.”, a declarat el.
Candidat AUR: „Bătaia e ruptă din rai”
Ulterior, într-un comentariu pe Facebook, Cupșa și-a accentuat opinia despre bătaie: „Bătaia e ruptă din rai”.
Violența domestică a atins proporții alarmante
Declarațiile lui Ovidiu Cupșa au fost condamnate ferm și pentru că ele au foat făcute în contextul în care România se confruntă cu un adevărat fenomen al violenței domestice: Poliţiştii au intervenit, în anul 2023, la peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică sesizate. Au fost emise peste 13.000 de ordine de protecţie provizorii doar anul trecut, anunța în februarie Inspectoratul General al Poliției Române. Numărul faptelor penale din sfera violenței domestice a fost de 57.851 de infracţiuni în 2023, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022.
Linie telefonică gratuită
Victimele agresiunilor în familie pot suna gratuit la numărul de telefon 0800.500.333.
Cupșa, reclamat la CNCD de un europarlamentar
Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță l-a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe candidatul AUR la primăria Constanța, după declarațiile sale privind tratarea depresiei. Ștefănuță spune că, în România, persoanele diagnosticate cu această afecțiune nu-și permit să meargă la psiholog.
„Ca raportor pentru dosarul de sănătate mintală în Parlamentul European, domnul Cupșa se află într-o foarte gravă eroare. În România, depresia este subdiagnosticată. În România, ședințele de terapie mintală nu sunt decontate, iar oamenii nu își permit să meargă la psiholog. Eu am cerut ca cel puțin 30 de astfel de ședințe să poată fi decontate la nivelul tuturor statelor membre. Mai mult decât atât, instigarea la ură și la violență se pedepsește, discriminarea pe motive de boală se pedepsește”, a transmis europarlamentarul, printr-un comunicat citat de Hotnews.
Peste un milion de români diagnosticați cu depresie
Ștefănuță cataloghează afirmațiile candidatului AUR ca fiind „un derapaj halucinant” și îndeamnă la conștientizarea problemei pe care mulți oameni o au, dar sunt “puși la zid”
„Ceea ce spune candidatul lui Simion încalcă grav legislația, dar mai ales, discriminează atâția oameni. Să nu uităm că în România, peste un milion de oameni suferă de depresie, majoritatea tineri, și cu siguranță numărul este mult mai ridicat, întrucât depresia este subdiagnosticată. Oamenii au nevoie de ajutor, în niciun caz neglijați sau puși la zid. Trebuie să fim empatici și să căutăm soluții pentru aceste persoane. De aceea, un asemenea derapaj nu trebuie trecut cu vederea, și nici partidele extremiste nu ar trebui să fie votate, tocmai din acest motiv”, a explicat europarlamentarul.
Bătălia electorală locală AUR-PSD
Prin aceste declarații revoltătoare, Ovidiu Cupșa îi răspundea consilierului municipal PSD, Costin Răsăuțeanu, care a depus în noiembrie 2022 proiectul de hotărâre „STOP Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă.” Proiectul răspunde unei nevoi urgente cu privire la efectele dezastruoase pe care le are depresia netratată asupra stării emoţionale şi fizice, asupra familiei și comunității, motiva inițiatorul.
Depresia, în cifre
În România, numărul bolnavilor de depresie s-a dublat în ultimii zece ani, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății.
Conform datelor obținute în urma apelurilor înregistrate în primul helpline antidepresiv din ţara noastră, DepreHUB, în 2021, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani au avut cea mai mare nevoie de suport psiho-emoțional (44,4% dintre apelanți), pentru că se simțeau deprimați, anxioși / panicați, se confruntau cu dependențe sau cu ideea de sinucidere.
La nivel european, costurile asociate depresiei au fost estimate la peste 4% din PIB-ul ţărilor membre, conform raportului Comisiei Europene „Health at a Glance: Europe 2018”.
Depresia este una dintre cele mai grave afecțiuni, care face 800.000 de victime anual și care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, va fi una dintre principalele cauze de mortalitate începând cu anul 2030.