Anul acesta revine Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii în București, cel mai mare eveniment de artă vizuală organizat de Primăria Capitalei. Când poți merge la acest spectacol unic de lumină și tehnologie.
Între 11 și 13 octombrie, cea de-a VIII-a ediție Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii, cel mai mare eveniment de artă vizuală organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București aduce pe Calea Victoriei un spectacol unic de lumină și tehnologie: instalații impresionante de light art și sesiuni de video mapping pe clădiri emblematice ale orașului vor oferi publicului o experiență imersivă unică.
Pe parcursul celor trei zile de festival, Spotlight 2024 va ghida vizitatorii pe Calea Victoriei, unde clădiri și spații publice importante din București vor oferi un spectacol new media de lumini și proiecții.
Traseul începe la Cercul Militar Național și continuă cu proiecții și instalații la Teatrul Odeon, Palatul Telefoanelor, Hotelul Novotel, Magazinul Muzica, Piața Revoluției, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Piața George Enescu. Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest marchează finalul traseului Spotlight 2024. Artiști internaționali vin în premieră la București și prezintă instalații multimedia de mari dimensiuni ce vor prinde viață pe Calea Victoriei.
Ce aduc artiștii români în atenția publicului
Artistul polivalent de origine franco-germană Julien Menzel prezintă, în premieră în România, proiectele Phénix și Echo, lucrări interactive ce provoacă privitorii să devină parte din
actul artistic. Totodată, artistul vizual Émilien Guesnard expune la București instalația asklipion, un proiect artistic inovator care explorează legătura dintre natură, lumină și sunet prin intermediul a 120 de lămpi ce adăpostesc plante înghețate.
Prezenți în line-up-ul Spotlight 2024, artiști români aduc în atenția publicului proiecte ce evidențiază teme actuale ale societății contemporane. De la instalații care abordează legătura dintre uman și divinitate la impactul devastator al încălzirii globale, lucrările de light art prezentate la această ediție Spotlight redefinesc modalitatea prin care ne raportăm la marile provocări ale prezentului.
Din programul acestei ediții nu va lipsi instalația Discoballs, de la Magazinul Muzica, ce va transforma spațiul urban în locul de întâlnire pentru iubitorii de muzică și va aduce un plus de distracție pe Calea Victoriei prin jocuri de lumini, umbre și texturi animate.
Tema Spotlight 2024 este inspirată de Capitală
Tema Spotlight 2024, București 565. Conexiuni urbane, în contextul marcării celor peste cinci secole de la atestarea documentară a orașului, pune în valoare, prin instalații luminoase și proiecții dezvoltate de artiști naționali și internaționali, arhitectura distinctivă a Bucureștiului.
Spotlight 2024 reconfigurează fațadele clădirilor istorice ale orașului prin sesiuni spectaculoase de video mapping, luminează zone-simbol ale urbei prin instalații multisenzoriale și invită privitorii la spectacole în care lumina capătă o dimensiune artistică și arhitecturală inedită. Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii, cel mai popular festival new media din Capitală, atrage anual peste 100.000 de vizitatori și transformă orașul în locul de întâlnire pentru iubitorii de artă vizuală și tehnologie prin proiecte multimedia aflate la intersecția dintre artă, design și tehnologie.
Începând cu anul 2023, festivalul este membru al The International Light Festivals Organisation, una dintre cele mai mari organizații dedicate festivalurilor luminii de pe întregul glob.
Programul Spotlight 2024 începe, în fiecare zi de festival, de la ora 19:00 și se încheie la ora 23:00. Mai multe informații despre programul festivalului și instalațiile participante vor fi disponibile în curând pe arcub.ro și spotlightfestival.ro
De la luminile felinarelor, la Spotlight
Dacă nu știați, Calea Victoriei a fost prima „stradă” iluminată electric din Bucureşti, iar până să ajungă aici a fost un „ținut” al luminilor de la felinare.
Cunoscută în vechime sub numele de Podul Mogoşoaiei, Calea Victoriei rămâne o arteră emblematică a Micului Paris.Nu e mai lungă de 2.700 de metri, dar e mărginită de clădiri cu o arhitectură şi o semnificaţie aparte. Aici se află Muzeul Naţional de Istorie a României, Cercul Militar, Ateneul Român, precum şi alte clădiri istorice. Printre cele mai vechi se numără Casa Florescu-Manu, Casa Capşa, Casa Hristu şi Casa Monteoru.
Denumirea de Calea Victoriei i-a fost acordată în trecut, după intrarea triumfală a Armatei Române în Bucureşti, în 1878, după Războiul de Independenţă. Până atunci, strada era cunoscută sub numele de Podul Mogoşoaiei, drumul pe care Constantin Brâncoveanu îl făcea de la Palatul Domnesc la domeniul său de la Mogoşoaia. Artera găzduia numeroase palate, reşedinţe, biserici, hanuri, cafenele, hoteluri, prăvălii de lux, fiind considerată o stradă domnească, care străbătea Bucureştiul dintr-un capăt într-altul.
În perioada interbelică, zona Calea Victoriei era considerată cartierul general al modei. Cu cât oraşul se dezvolta, cu atât tot mai multe edificii se ridicau de-o parte şi de alta a bulevardului. În perioada interbelică, artera era descrisă ca fiind „vie ca praful de puşcă“, căci iar forfota mulţimii „făcea să bată inima oraşului”, după cum zicea cineva.
Astăzi, Calea Victoriei se întinde din Splaiul Independeţei până la clădirea Guvernului României. Construcţii pretenţioase, din sticlă şi oţel, se înalţă tot mai numeroase, iar prăvăliile de altădată au fost înlocuite cu buticuri în stil parizian, cu bijuterii şi haine scumpe. Luminile de felinare din trecut pălesc în faţa farurilor sutelor de automobile care o străbat zilnic…
Citiți și: Români Talentați în Diaspora, show de excepție la Londra, pentru românii din întreaga lume